Guvern

Stare de urgență fără un program de acțiuni: Ce propune Guvernul

364
(reînnoit 15:20 31.03.2021)
Guvernul interimar nu are deocamdată un program privind acțiunile în cazul în care ar fi instituită stare de urgență.

CHIȘINĂU, 31 mart - Sputnik. Guvernul interimar recomandă Parlamentului să instituie stare de urgență, dar fără o listă de acțiuni care ar putea fi urmate în cazul instituirii stării de urgență. Ministrul în demisie al Justiției, Fadei Nagacevschi, spune că abia astăzi s-a dat indicație secretarilor de stat și secretarului general al Guvernului să închege un program de acțiuni. Ministrul interimar spune că „mâine vor fi consolidate acțiunile care vor fi întreprinse”.

De cealaltă parte, prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi spune că în cazul în care Parlamentul va decide instituirea stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale se va întruni în ședință pentru aprobarea unui plan de acțiuni. 

„Instituirea stării de urgență acordă prerogative suplimentare imediate Comisiei pentru Situații Excepționale. Se activează Centrul Unic de Control al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Plus, fie și unui Guvern în demisie i se acordă drepturi suplimentare, inclusiv de a veni cu modificări de legislație, de a interveni în legea bugetului, etc”, a declarat Ciocoi. 

Oficialul a făcut referire la recomandarea CSS de a fi alocată suma de o mie de lei pe săptămână celor care stau acasă. Ciocoi spune că în Republica Moldova sunt aproximativ 500 de mii de angajați în sectorul privat. 

„O mie de lei pe săptămână ar însemna 500 de milioane de lei. Un lockdown, în cazul în care va fi instituit, va fi pentru o perioadă de 2-3 săptămâni. Pentru două săptămâni avem nevoie de un miliard de lei ca să acordăm oamenilor indemnizație săptămânală. Cine este gata să-mi arate acum în legea bugetului unde este acest miliard disponibil”, a specificat Ciocoi. 

În context, ministrul în demisie al Justiției a precizat că hotărârea de Guvern prin care se recomandă Parlamentului instituirea stării de urgență nu are caracter normativ, dar este „o banală propunere, formală, adresată deputaților”. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

364
Tagurile:
Restricții, Program, stare de urgență
Ион Чебан

Ceban: Strada Ion Creangă ar putea fi dată în folosință până la Hramul Orașului

5
(reînnoit 21:21 14.06.2021)
Primarul Chișinăului, Ion Ceban, spune că strada Ion Creangă ar putea să fie dată în folosință mai devreme față de termenii pe care i-a avansat anterior primăria Capitalei
Ceban: Strada Ion Creangă ar putea fi dată în folosință până la Hramul Orașului

Ion Ceban a declarat în cadrul unei emisiuni la Centrul de presă Sputnik Moldova că strada Ion Creangă din sectorul Buiucani al Capitalei va fi dată în folosință până la Ziua Orașului, adică pe 14 octombrie curent.

„În conformitate cu contractul, această arteră importantă trebuie să fie funcțională în luna martie 2022. Așa consideră cei care planifică lucrări de astfel de anvergură, iar ele se efectuează conform standardelor. Unii lucrează cu rețelele, alții lucrează cu asfaltul. Noi facem tot posibilul pentru ca strada să fie gata până la Ziua Orașului, sper că condițiile climaterice nu ne vor da planurile peste cap. Dacă nu încheiem până în octombrie, vom merge conform planului până în luna martie 2022”, a precizat Ion Ceban.

Totodată, primarul a explicat de ce în cazul unor lucrări de pe strada Creangă s-au înregistrat întârzieri.

„Am avut o problemă pe partea de rețele în zona dintre Coca și rondul de la Calea Ieșilor. De aceea, a trebuit să strămutăm rețelele pe zona adiacentă Parcului Dendrariu. Tot în acea zonă vom amenaja o parcare pentru mașini, pentru ca ele să nu staționeze pe strada Creangă”, a precizat funcționarul.

El a mai spus că în această vară ar urma să fie lansată licitația pentru desfășurarea lucrărilor de reparație a străzilor 31 August, Tighina și Alexandru cel Bun.

Costul total al reparației străzii Ion Creangă se cifrează la 44,6 milioane de lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

5
Tagurile:
strada Ion Creangă, Ion Ceban
Tematic
Vor zbura capete la Primăria Chișinău? La cine s-a referit primarul Ion Ceban


Загрузка...
Veaceslav Platon

Veaceslav Platon a fost achitat în dosarul fraudei bancare

20
(reînnoit 20:48 14.06.2021)
Veaceslav Platon, condamnat în 2017 la 18 ani de închisoare pentru că ar fi fost implicat în dosarul fraudei bancare, a fost achitat luni, 14 iunie, de către magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani. Sentința motivată va fi anunțată pe data de 2 iulie.

CHIȘINĂU, 14 iun - Sputnik. Instanța de judecată l-a achitat pe Veaceslav Platon în dosarul fraudei bancare.

Decizia a fost luată după ce Procuratura Generală a renunțat la învinuirile aduse lui Platon și a cerut restituirea dosarului penal pentru reluarea urmăririi penale, în vederea identificării făptuitorului infracțiunilor.

Precizăm că în data de 28 mai, Procuratura Generală a anunțat că renunță la învinuirea adusă lui Veaceslav Platon pe motiv că fapta incriminată nu a fost comisă de către acesta.

De precizat că dosarul lui Veaceslav Platon, condamnat anterior la 18 ani de închisoare, a fost reexaminat de la zero. Amintim că omul de afaceri Veaceslav Platon a fost extrădat din Ucraina în Moldova în august 2016. Un an mai târziu, el a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru fraudă bancarăp, spălare de bani și corupere activă. 

Anterior, procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat că dosarul împotriva lui Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

20
Tagurile:
judecătorie, achitat, Instanță de judecată, Veaceslav Platon
Tematic
Procuratura Generală a renunțat la învinuirea lui Platon în dosarul fraudei bancare


Загрузка...