Aureliu Ciocoi s-a întâlnit cu ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov

Ciocoi: vom ajunge la 80-100 de morți pe zi

364
(reînnoit 15:06 31.03.2021)
Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a prezentat în Parlament un scenariu apocaliptic în cazul în care deputații nu vor susține prin vot instituirea stării de urgență.

CHIȘINĂU, 31 mart – Sputnik. Potrivit lui Aureliu Ciocoi, medicii afirmă că "numărul de decese va ajunge până la 80-100 de oameni pe zi".

El a făcut această afirmație în cadrul prezentării de la tribuna Parlamentarului a proiectului de hotărâre prin care Legislativul ar urma să instituie starea de urgență în medicină.

Guvernul a venit cu această inițiativă în baza Raportul Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova privind situația pandemică din țară și necesitatea declarării stării de urgență.

În debutul ședinței, președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a declarat că "Guvernul în demisie nu are inițiativa legislativă de a propune instituirea stării de urgență. Inițiativa o are un grup de deputați, dar premierul interimar Aureliu Ciocoi va prezenta de ce s-a ajuns în situația dată".

Ciocoi a afirmat că rata incidenței a depășit de câteva ori norma în baza căreia se instituie Codul Roșu.  

"În ultimele două săptămâni a fost înregistrată o dinamică negativă. În data de 28 martie au fost înregistrate per total 226 521 de cazuri de cazuri de îmbolnăviri de COVID -18, dintre care cazuri active 19926, aproape 20 de mii. Incidența în ultimele 14 zile - 635 de cazuri la o sută de mii de persoane, în condițiile în care Codul Roșu se instituie la incidența de 100 de cazuri la 100 de mii de persoane. Media pe țară a fost la data de 28 martie de 635 de cazuri la o sută de mii", a declarat Ciocoi.  

Și la capitolul mortalitate lucrurile stau prost, după cum afirmă premierul interimar.

"Mortalitatea în ultimele două săptămânii - 14 decese la 100 000 de persoane, mortalitatea totală - 138 de decese la 100 000 de persoane. La capitolul mortalitate s-a înregistrat o creștere semnificativă cu peste 30 la sută doar în ultimele două săptămâni", mai spus Ciocoi.

Cu referire la gravitatea bolii, premierul interimar a spus că formele grave reprezintă 8,6%, formele medii  - 10,8% și formele simptomatice și ușoare - 80,6%.

Ciocoi a spus că, așa stând lucrurile, la ședințele pe care are cu membrii Consiliului Consultativ al Medicilor pe lângă prim-ministru, i se cere în mod expres să înăsprească restricțiile pentru că nu se poate miza doar pe vaccinare. "Vaccinarea trebuie să fie însoțită de restricții, restricții pe care actuala Comisie Națională de Sănătate Publică nu le poate aplica, pentru că nu are un astfel de mandat", a spus, dând exemplu cazul în care aceasta a dispus ca transportul de călători să se efectueze la capacitatea de 50 la sută și imediat s-a declanșat greva transportatorilor.

Tot așa, după închiderea piețelor, guvernul a fost atacat în judecată, trecerea procesului de instruire în format online a provocat protestul părinților.  

"CNSP nu are mandat să întreprindă acțiuni drastice", a concluzionat Aurel Ciocoi.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

364
Tagurile:
guvern, Aureliu Ciocoi, stare de urgență, parlament
Sculptura Veronicăi Micle

Foto: În scuarul Mihai Eminescu a apărut sculptura Veronicăi Micle

30
(reînnoit 20:36 17.06.2021)
Surpriză pentru locuitorii și oaspeții Capitalei. În scuarul Mihai Eminescu din centrul orașului a fost instalată o sculptură de bronz a Veronicăi Micle.

CHIȘINĂU, 17 iun – Sputnik. Primarul Capitalei, Ion Ceban, a scris pe pagina sa de Facebook că sculptura Veronicăi Micle, cea care i-a fost sursă de inspirație, dragostea eternă exprimată în poeziile marelui poet Mihai Eminescu, a fost inaugurată în scuarul care-i poartă numele, din centrul Chișinăului. 

Sculptura Veronicăi Micle
Sculptura Veronicăi Micle

Opera de artă a fost realizată în bronz de către vestitul sculptor Veaceslav Jiglițchi, Cetățean de Onoare al Chișinăului.

"Ne bucurăm că legenda plimbărilor celor doi îndrăgostiţi, a viselor împărtășite pe banca de sub tei, prinde contur în scuarul proaspăt renovat. Sunt fericit că reușim să promovăm cultura și îmi doresc ca cetățenii și oaspeții capitalei să vină cu plăcere în acest loc", a scris Ceban.

Edilul-șef al Capitalei a enumerat lucrările care au fost efectuate în acest scuar.

"Acesta conține mai multe elemente inovative, o bibliotecă în aer liber, mese noi de șah, un spațiu amenajat pentru cei mici, iluminat artistic, a fost amenajată tehnica pentru sonorizare, locul găzduind mai multe evenimente culturale", a spus Ceban.

Sculptura Veronicăi Micle
Sculptura Veronicăi Micle

Nu este prima sculptură în bronz din capitala Moldovei realizată de Veaceslav Jiglițchi. Anterior, figuri similare au mai fost instalate pe strada 31 august, în parcul „Valea Morilor”, precum și în  sectorul Râșcani al Chișinăului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

30
Tagurile:
scuar, Chișinău, sculptura
Tematic
Un nou maraton de vaccinare în Capitală: Unde se pot imuniza oamenii
Atenție șoferi: O stradă din Capitală va avea circulație în sens unic


Загрузка...
Bancomat

Bancomatele și cardurile unei bănci din Moldova nu funcționează: Ce s-a întâmplat

307
(reînnoit 20:41 17.06.2021)
Cetățenii Moldovei s-au confruntat cu probleme atunci când au vrut să folosească cardurile uneia dintre bănci. Reprezentanții acestei instituții remediază deja problema.

CHIȘINĂU, 17 iunie - Sputnik. Clienții Victoriabank s-au confruntat joi seara cu dificultăți la achitarea cumpărăturilor cu cardul sau la extragerea banilor de la bancomat. În unele supermarketuri, cumpărătorii au fost nevoiți să caute numerar pentru a plăti la casă.

După cum i-au relatat utilizatorii acestei bănci reporterului Sputnik Moldova, apar probleme și la încercarea de a intra în cabinetul personal prin aplicație.

Banca a reacționat deja la această situație și a informat că rezolvă problema.

”Dragi prieteni, din cauza unei erori în funcționarea unui echipament, temporar funcționează cu deficiente aplicațiile VB24 Pay, VB24 Web, VB24 Mobile. La fel, ATM-le și POS-terminalele întâmpina deficiențe. Lucrăm pentru remedierea cât mai urgență a problemei”, este menționat în comunicatul postat pe pagina de Facebook a băncii.

Banca și-a cerut scuze de la clienții săi pentru neplăcerile cauzate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

307
Tagurile:
card, terminal, Victoriabank


Загрузка...
Întâlnirea președinților Rusiei și SUA la Geneva

În câteva săptămâni, Rusia va începe discuțiile cu SUA privind controlul armelor

0
La summitul de pe 16 iunie, Biden și Putin au semnat o declarație comună prin care au promis să lanseze un Dialog bilateral privind Stabilitatea Strategică, pentru a iniţia discuțiile cu privire la controlul armelor și pentru a evita un război nuclear.

CHIȘINĂU, 17 iun – Sputnik. Prima întâlnire în cadrul Dialogului bilateral pentru Stabilitate Strategică privind controlul armelor se va desfășura în câteva săptămâni, nu luni, a declarat Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Sergei Riabkov, într-un interviu acordat ziarului Kommersant pe 16 iunie.

Deși nu se știe încă ce grupuri tematice vor fi create în cadrul acestui dialog, președintele rus Vladimir Putin și președintele SUA Joe Biden au fost de acord în principiu cu privire la această chestiune, a adăugat Riabkov.

Va fi destul de dificil să fie aliniate abordările, dar Rusia este pregătită să facă față acestei provocări de „matematică diplomatică superioară”, a dat asigurări diplomatul rus de rang înalt.

„Este important să avem nu numai voință politică, dar și o abordare creativă. Acest lucru va fi pe deplin asigurat din partea noastră. Avem suficientă expertiză. Interacțiunea interdepartamentală este eficientă. Sperăm că partea americană va arăta un nivel la fel de ridicat de profesionalism”, a precizat Riabkov, potrivit Sputnik News.

Pe 16 iunie, la summitul de la Geneva, președinții Vladimir Putin și Joe Biden au convenit să pună bazele unui viitor control al armelor prin consultări în materie de stabilitate strategică. În plus, cei doi lideri au reafirmat principiul potrivit căruia „un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie declanşat niciodată”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
arme, control, Rusia, Sua
Tematic
Putin, despre singurul angajament al Rusiei față de Ucraina
Biden, făcut praf de americani după întâlnirea cu Putin: SUA este în criză prezidențială


Загрузка...