Orașul Soroca în carantină

Măsuri ca pe timp de război: Ce se va întâmpla după instituirea stării de urgență

1474
(reînnoit 13:49 31.03.2021)
În proiectul de hotărâre propus de deputați privind introducerea stării de urgență se regăsesc măsuri fără precedent. De exemplu, rechiziții de bunuri - un act prin care statul are dreptul să ia de la populație anumite lucruri cu obligația de restituire sau de plată.

CHIȘINĂU, 31 mart - Sputnik. Parlamentul ar urma astăzi să voteze instaurarea stării de urgență. În proiectul de hotărâre propus de deputați se regăsesc măsuri care nu au fost instituite fost în primăvara anului trecut, când au fost introduse restricții dure.

Pe lângă regimul de carantină și alte măsuri sanitare care ar preveni răspândirea noului coronavirus, autorii  proiectului propun raționalizarea consumului de alimente și alte produse de strictă necesitate, coordonarea activității mass media, chemarea cetățenilor pentru prestări de servicii în interes public și „rechiziții de bunuri în scopul prevenirii și lichidării consecințelor situațiilor care au impus declararea stării de urgență”. 

Precizăm că rechiziția de bunuri este un act prin care un organ al administrației de stat ia de la populație, în împrejurări excepționale, anumite lucruri cu obligația de restituire sau contra plată.

Parlamentul ar urma să adopte prezenta hotărâre: 

Art.1 - Se declarată stare de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în perioada 1 aprilie – 30 mai 2021.

Art.2 – Pe perioada stării de urgență Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții în vederea punerii în executare a următoarelor măsuri:

 • 1)    Instituirea unui regim special de intrare și ieșire din țară
 • 2)    Instituirea unui regim special de circulație pe teritoriul țării
 • 3)    Introducerea regimului de carantină și luarea altor măsuri sanitare antiepidemice obligatorii
 • 4)    Stabilirea unui regim special de lucru pentru toate entitățile
 • 5)    Interzicerea desfășurării adunărilor, manifestațiilor publice și a altor acțiuni de masă
 • 6)    Dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de alimente și de alte produse de strictă necesitate
 • 7)    Coordonarea activității mijloacelor de informare în masă privind:
 • a)     Informarea populației despre cauzele și proporțiile situației excepționale, despre măsurile întreprinse pentru prevenirea pericolului, lichidarea urmărilor acestei situații și protecția populației.
 •  b)    Familiarizarea populației cu regulile de comportare în timpul situației excepționale
 •  c)     Introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicații
 • 8)    Modificarea procedurii de numire în funcția și destituire a conducătorilor agenților economici și a instituțiilor publice
 • 9)    Interzicerea demisiei lucrătorilor, cu excepția cazurilor prevăzute de actele normative, pentru această perioadă
 • 10)  Chemarea cetățenilor pentru prestări de servicii în interes public în condiția legii
 • 11)  Efectuarea în mod stabilit de lege, a rechizițiilor de bunuri în scopul prevenirii și lichidării consecințelor situațiilor care au impus declararea stării de urgență
 • 12)  Efectuarea altor acțiuni necesare în vederea prevenirii, diminuării și lichidării consecințelor pandemiei de coronavirus (COVID-19).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1474
Tagurile:
Parlament, deputați, stare de urgență
Ambulanță, SUA, foto de arhivă

Atac armat în SUA mai multe victime

32
(reînnoit 13:03 12.06.2021)
Poliția din Austin, SUA, a confirmat împușcăturile din centrul orașului, iar agenția locală EMS a anunțat pe Twitter că în urma atacului din Austin, există cel puțin o victimă care se află în stare critică.

CHIȘINĂU, 12 iun – Sputnik. Poliția din Austin, Texas, a sfătuit oamenii să stea departe de locul atacului care a avut loc astăzi, confirmând împușcăturile din centrul orașului care au dus la rănirea mai multor persoane.

Cel puțin o victimă se afla în stare critică, încă una a avut răni, iar situația a cel puțin alte șase victime rămâne necunoscută, a raportat EMS pe Twitter.

​Potrivit postărilor pe rețelele de socializare, 16 persoane ar fi avut de suverit în de pe urma împușcăturilor, dar poliția nu a specificat încă un număr precis de victime.

Locația atacului ar putea fi un restaurant din centrul orașului, dar autoritățile nu au confirmat acest lucru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

32
Tagurile:
Texas, SUA, atac
Tematic
VIDEO - Atac armat într-un liceu – mulți răniți și un mort!


Загрузка...
Микрофон в студии радио Sputnik

Ziua Națională a Rusiei: Semnificație și curiozități

22
(reînnoit 12:23 12.06.2021)
Astăzi, ruşii de pretutindeni vor sărbători Ziua Națională a Rusiei, ocazie cu care sâmbătă şi duminică vor fi organizate numeroase evenimente culturale şi sportive.
Ziua Națională a Rusiei: Semnificație și curiozități

Pe 12 iunie 1990, Primul Congres al deputaţilor poporului din Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă (RSFSR) a adoptat Declaraţia de Suveranitate a Rusiei.

Potrivit unui decret prezidenţial, semnat de primul preşedinte al Federaţiei Ruse, Boris Elţîn, ziua de 12 iunie a fost decretată zi de sărbătoare naţională – Ziua Independenţei Rusiei. Denumirea oficială „Ziua Rusiei” a fost stabilită mai târziu, în 2002, atunci când a intrat în vigoare noul Cod al Muncii care a inclus lista sărbătorilor legale.

Data de 12 iunie, când cetăţenii ruşi sărbătoresc Ziua Naţională a Rusiei, este considerată cea mai importantă sărbătoare din Rusia.

Pe 12 iunie, în anul 1990, Congresul deputaţilor poporului din Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă (RSFSR) a adoptat Declaraţia privind proclamarea suveranităţii statului. La doar un an distanţă, pe 12 iunie a fost ales primul preşedinte al Rusiei, Boris Elţîn. În luna decembrie 1991, URSS şi-a încetat existenţa, iar pe 25 decembrie a fost redenumit statul, noua denumire fiind Federaţia Rusă, care a moştenit toate drepturile fostului stat sovietic.

Din anul 1994, pe 12 iunie, această zi era marcată ca ziua adoptării Declaraţiei privind proclamarea suveranităţii statului rus. Ziua Naţională a Rusiei a fost instituită în anul 2002. Conform tradiţiei, în această zi, la Kremlin are loc ceremonia oficială de decernare a premiilor şi a înaltelor distincţii de stat în domeniile cercetare, ştiinţă, tehnologii, literatură și artă.

Capitala Rusiei şi regiunile ţării au pregătit pentru această zi însemnată un program festiv extrem de divers.

În fișierul audio atașat găsiți cele mai interesante informații despre Federația Rusă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

22
Tagurile:
zi națională, Rusia
Tematic
Rusia face un ultim avertisment: experții, despre interviul „ucrainean” al lui Putin


Загрузка...