Rețele electrice

Crește prețul de achiziție a energiei electrice - decizia ANRE

203
(reînnoit 12:23 31.03.2021)
ANRE a avizat contractele de achiziționare a energiei electrice de către distribuitori de la Centrala Termoelectrică de la Ciciurgan. Potrivit acest contracte, prețurile cred cu 10 la sută. ANRE susține însă că asta nu-i va afecta pe consumatorii finali.

CHIȘINĂU, 31 mart – Sputnik. Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a examinat și avizat cu rezerve contractele de procurare a energiei electrice pentru furnizorii serviciului universal și de ultimă opțiune, operatorii sistemelor de distribuție și operatorul sistemului de transport, și anume: Î.S. Moldelectrica, S.A. RED-NORD, S.A. FEE-Nord, Î.C.S. Premier Energy S.R.L și Î.C.S. Premier Energy Distribution S.A.

Potrivit unui comunicat de presă al ANRE, contractele de procurare a energiei electrice au fost adjudecate drept urmare a desfășurării de către operatorii pieței energiei electrice a unor proceduri de licitații noi, aprobate de ANRE, menite să garanteze că energia electrică este procurată utilizând principii și mecanisme concurențiale de piață.

Competiția de adjudecare s-a desfășurat între cinci furnizori precalificați din Republica Moldova și Ucraina: ЗАО „Молдавская ГРЭС”; S.A. „Energocom”; „D Trading” LLC; „DE Trading” LLC; „Navitas Energy ” S.R.L.

La prima etapă, din lipsa a minimum 3 oferte din partea companiilor precalificate la licitație, la 16 martie 2021 toți operatorii pieței energiei electrice au anulat licitațiile, anunțând desfășurarea repetată a acestora.

La etapa a doua, în cadrul licitațiilor repetate desfășurate la 22 martie curent, operatorii pieței au constatat existența a minimum 2 oferte de preț de la participanți diferiți și în conformitate cu procedura prestabilită au inițiat negocierea de preț final.

Astfel ANRE a constatat că Compania „Молдавская ГРЭС”, înregistrată provizoriu  în Republica Moldova, a fost desemnată câștigător în toate licitațiile operatorilor din piața energiei electrice.

Prețul agreat în urma negocierilor este de 53,5 USD/MWh sau cu aproximativ 10% mai mult decât în perioada precedentă. Este de notat că, în anul 2020 livrarea energiei electrice pentru toți operatorii pieței interne era asigurată de S.A. „Energocom” cu aceeași sursă de generare (ЗАО „Молдавская ГРЭС”), la prețul de achiziție a energiei electrice de 48,65 USD/MWh.

ANRE precizează că creșterea prețurilor de procurare a energiei electrice nu va determina și majorarea tarifelor la energia electrică pentru consumatorii finali casnici și non-casnici pe parcursul anului 2021.

"Având în vedere rezultatele licitațiilor operatorilor pieței interne privind achiziția energiei electrice pentru anul 2021, metodologia tarifară în domeniu, indicatorii macroeconomici care au stat la baza tarifelor pentru energia electrică, ANRE constată lipsa premiselor legale de revizuire/majorare a tarifelor la energia electrică pentru consumatorii finali casnici și non-casnici pe parcursul anului curent", anunță Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică în comunicatul de presă făcut public miercuri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

203
Tagurile:
Achiziție, tarif, Energia electrică, Energie, pret, ANRE
Au fost lansate punctele mobile de vaccinare

Vaccinarea în troleibuz și autobuz: Unde se vor afla astăzi punctele mobile

31
(reînnoit 20:57 21.06.2021)
Cele două puncte mobile de vaccinare din municipiul Chișinău își continuă traseul și astăzi. Iată unde vor staționa.

CHIȘINĂU, 22 iun - Sputnik. Cele două vehicule staționează, conform unui grafic, în locuri prestabilite în Chișinău și în suburbii.

Astfel, pe parcursul zilei de astăzi, troleibuzul transformat în centru mobil de imunizare se află în sectorul Botanica, pe bulevardul Traian 23/1, lângă Bar ”Bulvar”.

Autobuzul amenajat în centru mobil de vaccinare se află la aeroport, pe şoseaua Munceşti 806, lângă CM a Aviaţiei Civile vs Centrul ”Viitorul”.

La punctele mobile de vaccinare poate să se imunizeze oricine, indiferent de viza de reședință și locul de trai. Vaccinarea se poate face doar în baza actului de identitate. 

După imunizare, fiecare persoană primește certificatul care confirmă ca i-a fost administrată prima doză și este informată despre data pentru cea de-a doua doză.

Punctele mobile includ zona de triaj, zona de vaccinare și zona de monitorizare. La fel, a fost amenajat un spațiu special pentru eventualele cazuri de complicații post-vaccinare.

Scopul acestei campanii este de a facilita accesul populației la vaccinarea anti-COVID-19, în special, imunizarea tuturor doritorilor în imediata apropiere a locului de trai sau de muncă.

Până în prezent în Republica Moldova s-au vaccinat împotriva coronavirusului peste 631 de mii de oameni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

31
Tagurile:
vaccin, COVID-19
Tematic
Vaccin-gumă de mestecat
Unde vor fi distribuite dozele de vaccin „Sputnik V” care ajung astăzi în Moldova
Un nou lot de vaccin "Sputnik V", adus cu avionul la Chișinău


Загрузка...

Naționala Rusiei a pierdut în fața Danemarcei la EURO 2020

106
Echipa națională a Danemarcei într-un duel încrâncenat a învins echipa Rusiei în meciul din runda a treia din grupele EURO 2020.

CHIȘINĂU, 22 iun - Sputnik. Naționala Rusiei a pierdut în fața echipei daneze în meciul din turul al treilea din grupele Campionatul European și nu a putut intra în play-off.

Întâlnirea a avut loc pe stadionul Parken din Copenhaga.

Meciul s-a încheiat cu un scor de 4:1 în favoarea danezilor. Golurile au fost marcate de Mikkel Damsgaard, Yussuf Poulsen, Andreas Christensen și Joakim Mehle.

La echipa rusă a marcat Artem Dzyuba, care a valorificat un penalty.

Potrivit rezultatelor rundei a treia, rușii s-au situat pe ultimul loc în clasamentul grupei B. Danezii au urcat pe poziția a a doua datorită faptului că naționala finlandeză a pierdut în fața Belgiei într-un meci care s-a desfășurat paralel.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

106


Загрузка...
Ian Lisnevschi

Expert: De ce promisiunile din campania electorală nu vor fi realizate