Domnica Manole

Decizia CC: Debitorul nu poate fi dus cu forța în fața executorului judecătoresc

235
Curtea Constituțională a constatat că măsura aducerii forțate a debitorului în fața executorului judecătoresc încalcă libertatea individuală a persoanei și, prin urmare, este neconstituțională.

CHIȘINĂU, 25 mart – Sputnik. Curtea Constituțională (CC) a declarat neconstituțională căutarea și aducerea forțată a debitorului în fața executorului judecătoresc.

CC a pronunțat joi, 25 martie, hotărârea în acest sens, după examinarea constituționalității articolelor 72 și 73 din Codul de executare, adoptat prin Legea nr. 443 din 24 decembrie 2004. Sesizarea a avut la bază o excepție de neconstituționalitate ridicată de Livia Mitrofan, judecător la Judecătoria Chișinău, sediul Centru.

„Aducerea forțată a debitorului presupune aplicarea unor măsuri de constrângere contrare voinței persoanei și fac incidente normele constituționale referitoare la libertatea individuală din articolul 25 din Constituție”, a constatat CC. 

„De asemenea, Curtea a declarat inadmisibil capătul sesizării referitor la încălcarea articolului 25 din Constituție prin articolul 72 din Codul de executare, care prevede căutarea debitorului și a bunurilor sale”, a precizat la un briefing președintele CC, Domnica Manole. 

Articolul 73 din Codul de executare stabilește că în cazul în care, la solicitarea repetată a executorului judecătoresc, debitorul nu se prezintă în fața executorului judecătoresc, instanța de judecată dispune aducerea lui forțată.

Conform articolului menționat, în baza actului judecătoresc, organul afacerilor interne în a cărui rază teritorială debitorul își are domiciliul îl va aduce pe acesta în mod forțat în fața executorului. 

Potrvit președintelui CC, în jurisprudența sa referitoare la articolul 5 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care garantează dreptul la libertate, Curtea Europeană a notat că însoțirea și prezența unei persoane la secția de poliție constituie o „privare de libertate”.

„Atunci când o persoană nu poate decide în mod liber dacă îi urmează sau nu pe ofițerii de poliție la secția de poliție sau dacă persoana nu poate, odată ajunsă acolo, să părăsească secția în orice moment, fără a suporta consecințele respective, intervine dreptul la libertate”, a spus Domnica Manole. 

Hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

235
Tagurile:
debitor, CC, Curtea Constitutionala
Tematic
Moldovenii și creditele-capcană: Oamenii își înmulțesc problemele, în loc să le rezolve
Правительство РМ

Moldova, la fel ca Finlanda de acum 50 de ani - expert

9
(reînnoit 13:46 13.06.2021)
Expertul economic a comparat Moldova de astăzi cu Finlanda de acum 50 de ani și a determinat principalele direcții pentru formarea unei noi agende a societății moldovenești.

CHIȘINĂU, 13 iun – Sputnik. Încă acum 50 de ani, consumul populației în Finlanda era foarte asemănător cu consumul actual al moldovenilor. Finlanda a cunoscut, de asemenea, o rată foarte înaltă a emigrării, au existat devieri mari în ceea ce privește diferența de consum și decalaj în grupurile sociale - erau și bogați, însă majoritatea erau săraci. În afară de aceasta, finlandezii s-au confruntat cu probleme legate de alcoolism și nivelul înalt al morbidității. Expertul economic Tatiana Lariușina a vorbit despre aceasta în studioul Sputnik Moldova.

”În Finlanda au venit la putere oameni care, în loc de interese individuale, au fost în stare să formuleze agenda și să înceapă implementarea reformelor sociale. Astăzi, Finlanda este țara cu cea mai mică incidență a bolilor cardiovasculare, în special în rândul bărbaților. Acesta este rezultatul unui program social: finlandezii au recunoscut că consumul excesiv de sare a devenit pentru ei o problemă, așa că au început să consume mai puțină sare. Întreaga populație a susținut această inițiativă. Finlandezii au dovedit că pot face asta", spune expertul.

Astfel, a spus specialistul, a început formarea unei noi agende în societatea finlandeză, iar la putere au început să vină oameni care propuneau cei mai rentabili pașii în această direcție.

Lariușina a menționat că sistemul educațional din Finlanda actuală este considerat „unul dintre cele mai bune, deoarece copiii acolo nu sunt chinuiți, nu sunt speriați și nu muncesc fără rost pentru note, ci pentru a fi solicitați în viață”.

Economistul a amintit de asemenea că finlandezii au fost cei vare au promovat cota pentru femei, însă nu atât de dragul egalității de gen în societate, ci pentru a le spori independența economică. În afară de aceasta, au existat multe alte inițiative de acest gen.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

9
Tagurile:
agendă, reforme, Finlanda, Moldova
Tematic
Primul trimestru 2021: semne de revigorare a economiei, deși situația rămâne a fi proastă


Загрузка...
Diana Crudu

Un nou târg cu produse locale: Unde și când se va desfășura