Ion Ceban

Interviu peste gard cu primarul: Ceban dezvăluie detaliile luptei sale împotriva COVID-19

208
(reînnoit 14:44 25.03.2021)
Primarul Capitalei, infectat cu COVID-19, a vorbit despre starea sa de sănătate, precum și despre problemele Chișinăului.

CHIȘINĂU, 25 mart – Sputnik. Primarul Capitalei, Ion Ceban, a fost intervievat peste gard în sensul direct al cuvântului de un corespondent Sputnik Moldova. Edilul-șef al Chișinăului continuă să primească tratament împotriva coronavirusui acasă.

- Domnule primar, arătați bine. Cum vă simțiți?

- Cam la fel cum arăt (râde). De fapt, criza a trecut demult și mă simt normal. Sincer, ieri mă pregăteam să fiu declarat oficial vindecat, dar testul a arătat că virusul este încă prezent în organism. Următoarea testare este luni.

- Dar apropiații dumneavoastră?

- Toată lumea este absolut sănătoasă. Acest lucru se întâmplă în pofida faptului că am comunicat foarte strâns cu ei în momentul în care eram deja infectat, dar nu știam despre asta. În general, medicii spun că cel puțin de duminica trecută nu mai pot fi un transmițător al coronavirusului. Și soția a trecut ieri testul, rezultatul este negativ.

- Ați aflat unde și cum v-ați infectat?

- Încă nu am idee. Odată cu apariția pandemiei, la locul de muncă, am redus imediat contactele cu alte persoane la minim - doar întâlnirile oficiale. Nicio comunicare formală, banchete, restaurante etc. Unii chiar au rămas supărați. Așteptam cu nerăbdare să mă vaccinez. Și cât de mult antiseptic am vărsat pe mâinile mele anul acesta...

Примар Кишинева Ион Чебан
© Sputnik / Yana Zaharova
Primarul Capitalei Ion Ceban

Întorcându-mă în Moldova, după o călătorie de lucru într-una dintre țările europene, deja în mașină am simțit o durere de cap - fapt ieșit din comun pentru mine, asta pentru că am avut dureri de cap doar de câteva ori în viața mea. Anul trecut am renunțat și la fumat, și la cafea. Nici măcar nu m-am gândit la COVID, iar infecția a fost descoperită aproape întâmplător, când m-am adresat la doctori cu durerea mea de cap. Dar este bine că la timp - aș fi întârziat încă câteva zile și cu siguranță nu ar fi trecut fără spitalizare.

De fapt, regulat fac un test de sânge, mi-am verificat plămânii de două ori. Aștept cu nerăbdare ziua de luni și sper să obțin un rezultat negativ al testului.

- După ce ați completat statisticile locuitorilor bolnavi din Chișinău, ați aruncat o privire asupra situației epidemiologice din oraș?

- Cred că municipalitatea a făcut tot posibilul în lupta cu pandemia, de la probleme financiare, la probleme de logistică și planificare - astfel încât situația epidemică de la Chișinău să nu depășească unele „linii roșii”. Până în prezent 1 666 de paturi au fost activate în spitalele municipale pentru pacienții cu coronavirus, inclusiv 130 de paturi în secțiile de terapie intensivă. Ceea ce reprezintă, în general, 60% din toate paturile din instituțiile medicale.

Anul trecut, Chișinăul a cheltuit 128 de milioane de lei pentru măsurile de combatere a pandemiei de COVID-19. Și, rețineți, până în prezent nu a fost returnată această sumă orașului.

30 de milioane de lei au costat bugetul municipal doar diverse acte de binefacere. Noi, după cum știți, am scutit pe toată lumea de impozitul local în timpul pandemiei. Cred că nu voi greși dacă voi spune că astăzi puține capitale europene se află într-o stare atât de ... ciudată în ceea ce privește taxele și costurile.

Și astfel, în ciuda tuturor dificultăților (și, credeți-mă, au fost multe) în acest an de COVID, nu am permis situației să se transforme într-un dezastru. S-ar fi putut face mai multe? În teorie, da. Dar, în practică, la fiecare etapă, am folosit toate capacitățile posibile.

- Despre paturile din spitale este clar. Dar marea majoritate a persoanelor cu coronavirus sunt tratate acasă. Cât de eficient este asta?

În situația în care avem 500 de pacienți și 500 de medici de familie, totul este simplu - de trei ori pe zi, conform protocolului, medicul își sună pacientul și, în funcție de garvitate, decide dacă continuă tratamentul acasă sau este nevoie de spitalizare. Dar dacă avem 500 de medici și cinci mii de infectați cu coronavirus? Aici urmărirea stării fiecărui pacient devine o sarcină grea, deoarece relația „medic-pacient” dispare de fapt.

De altfel, odată ne-am certat foarte cu Ministerul Sănătății în legătură cu acest lucru. Drept urmare, am dezvoltat un așa-numit sistem de control de la distanță. Fiecare persoană bolnavă de coronavirus care se tratează acasă vizitează site-ul web al primăriei în fiecare zi, unde pe o pagină specială notează o listă de parametri legați de simptome și stări. Astfel, sunt generate rapoarte simple, care, totuși, permit medicului să vadă starea actuală a pacientului, precum și să evalueze dinamica. Dacă este necesar, un asistent medical vizitează pacientul acasă sau ia o decizie cu privire la spitalizare.

După cum a arătat practica, acest sistem funcționează destul de eficient ...

Îmi pare rău, am un apel: o întâlnire online pe care nu o pot rata. Să continuăm mai târziu, mai ales că avem ce să vorbim.

- Bine, vindecați-vă cât mai curând!

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

208
Tagurile:
coronavirus, COVID-19, Ion Ceban
Tematic
Antreprenori din domeniul HoReCa, admonestați de Ion Ceban: Iată motivul
Cum se simte Ion Ceban, infectat cu COVID-19 și unde se tratează
Elena Kovaliova

De ce profesorii închid ochii la agresiunea și violența din școli: Opinia psihologului

20
(reînnoit 11:23 25.06.2021)
Unii pedagogi consideră că nu poartă răspundere pentru educația copilului și că acest rol îl are de fapt familia. Declarația a fost făcută în studioul Sputnik Moldova de către psihologul Elena Kovaliova. 

CHIȘINĂU, 25 iun  - Sputnik. Unii profesori sunt de părere că rolul lor este doar de a preda, iar de educația copiilor trebuie să se ocupe familia.

Psihologul Elena Kovaliova a declarat în studioul Sputnik Moldova că o astfel de viziune este pur și simplu o încercare de a scăpa de responsabilitatea pentru dezvoltarea personalității la elevi. Specialistul este de părere că atmosfera din școală este importantă, iar profesorii ar trebui să acorde atenție relației dintre colegii de clasă. 

„Am fost la o ședință în care profesorul a explicat teroarea psihologică pe care copiii au aplicat-o în raport cu un nou coleg de clasă. Se ghidează de filosofia postmodernismului: se presupune că fiecare are propriul său punct de vedere și dreptul de a-l apăra agresiv”, a spus psihologul.

Kovaliova a subliniat că înșiși profesorii nu sunt pregătiți pentru o astfel de evaluare a amploarei acestui fenomen.

„În același timp, o persoană, arătând agresivitate față de altul și distrugându-i demnitatea prin abuz fizic sau verbal, folosește bullying-ul (din engleză bullying înseamnă hărțuire, urmărire agresivă) și mobbing (din engleză - mulțime agresivă, bandă) - insulte”, susține psihologul.

Acest lucru, a conchis Kovaliova, indică faptul că o astfel de persoană, indiferent de vârsta sa, are probleme cu sistemul de valori.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

20
Tagurile:
școală, elevi, psiholog


Загрузка...
Certificat de vaccinare electronic

Ultima oră: Cum vor putea călători moldovenii - certificate COVID-19

176
(reînnoit 12:20 25.06.2021)
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a oferit informații detaliate privind certificatele de vaccinare împotriva coronavirusului.

CHIȘINĂU, 25 iun - Sputnik. Certificatul de vaccinare împotriva coronavirusului nu este un pașaport, care interzice mobilitatea acestora.

3

Certificatul de vaccinare este o dovadă oficială că persoana a fost imunizată și se eliberează fiecărei persoane care a fost vaccinată. Precizarea a fost făcută de medicul epidemiolog la Agenția Națională de Sănătate Publică, Alexei Ceban în cadrul unei conferințe cu genericul „Vaccinarea împotriva COVID-19: Totul despre certificatele de vaccinare”. Epidemiologul mai spune că fiecare certificat, pe lângă rolul de evidență medicală, va ajuta cetățenii să traverseze frontierele mai multor state cu ușurință. 

„Certificatul de vaccinare va lua de pe umerii cetățenilor povara de a efectua testele PCR, adică testul pentru identificarea virusului SARS COV-2. Acesta este unul destuol de incomod și costisitor. Statul acoperă gratuit doar testul efectuat de persoanele care prezintă simptome ale coronavirusului sau dacă a fost în contact cu o persoană infectată”, a declarat medicul epidemiolog la Agenția Națională de Sănătate Publică. 

Așa cum s-a vorbit anterior, certificatele sunt emise în trei limbi - română, engleză și rusă. Fiecare stat decide asupra certificatului care este sau nu acceptat pentru intrarea pe teritoriul acestuia. 

„Unele state, de exemplu, ar putea să nu accepte certificatul din care lipsește seria vaccinului sau numele producătorului sau chiar data administrării. Acest certificat nu va fi considerat valid. Încă din luna februarie ne-am condus de recomandările internaționale de elaborare a unui astfel de certificat astfel încât acesta să fie aliniat din start la toate cerințele. Ceea ce încearcă să facă Uniunea Europeană - certificat COVID-19, care incude și vaccinarea și testul PCR, este un certificat complex pentru statele membre ale UE. La moment toate acțiunile sunt concentrate asupra acestor state. Republica Moldova este conectată la un timp de așteptare pentru primirea acestui certificat, ca și în cazul altor state. Suntem siguri că avem certificate care conțin toate variabilele necesare pentru ca să putem genera certificatul electronic”, menționează medicul. 

Potrivit lui Alexei Ceban mai multe state recunosc certificatul de vaccinare emis în Republica Moldova. Este vorba de Ucraina, dar și unele state din Uniunea Europeană. Ce ține de statele din UE care recunosc validitatea certificatului de vaccinare emis în țara noastră, Ceban spune că lista statelor se poate modifica în funcție de măsurile puse în aplicare de fiecare stat în parte. Epidemiologul nu a putut anunța o dată sau o perioadă concretă când certificatele de la noi ar putea fi recunoscute în statele UE. 

Comisia Europeană
© Sputnik / Алексей Витвицкий

Medicul mai spune că mulți fac vaccinul pentru a primi certificatul de vaccinare anume cu scopul de a călători. Totuși, spune Alexei Ceban, rolul vaccinării este necesitatea de a preveni răspândirea virusului.

„Persoana vaccinată nu prezintă pericol pentru ce cu care se află într-un transport comun. De asemenea nu prezintă pericol pentru țara în care pleacă. Fiecare țară încearcă să-și protejeze cetățenii. Certificatul de vaccinare nu este un pașaport care va interzice mobilitatea persoanelor”, a mai spus medicul. 

Certificatele vor conține informații precum datele personale ale cetățenilor vaccinați - nume, prenume, vârstă, IDNP, sex, domiciliu. La fel vor fi incluse și datele despre vaccinare care conțin numărul dozei și producătorul. De asemenea, sunt incluse și datele Centrului de vaccinare și locul pentru ștampilare și semnătură. Odată cu emiterea certificatelor electronice nu va mai fi nevoie de semnătură și ștampilă. Alexei Ceban a precizat că datele cu caracter personal vor fi protejate și nu poate fi vorba de discuții în acest sens. Acces la datele personale are doar persoana care deține certificatul și Centrul de Vaccinare.   

 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

176


Загрузка...