Ascensor

Ascensoarele, pericolul imens de infectare cu COVID-19: Ce propun autoritățile

119
(reînnoit 17:59 25.03.2021)
Ascensoarele reprezintă un pericol imens de infectare cu virusul COVID-19. Asta susține șeful adjunct al Direcției Asistență Socială și Sănătate din cadrul Primăriei Chișinău, Boris Gîlcă.

CHIȘINĂU, 25 mart – Sputnik. Boris Gîlcă, șeful adjunct al Direcției Asistență Socială și Sănătate din cadrul Primăriei Chișinău, a declarat în cadrul emisiunii ”Logica Puterii” de la Sputnik Moldova, că ascensoarele reprezintă un focar de infecție, iar oamenii ar fi bine să meargă pe scări. 

"Un loc cu un risc sporit de infectare sunt și ascensoare, deoarece este un spațiu foarte mic și închis. De regulă, de aceste lifturi se folosesc multe persoane și se întâmplă că avem aglomerație mare în ascensoare. De multe ori, ca și în transportul public, mulți nu poartă mască în ascensor. Respectiv, chiar dacă călătoresc într-un ascensor timp de 30 de secunde, au un risc enorm de a se contamina. De aceea, una dintre propunerile logice ar fi către instituțiile care pot să deconecteze temporar aceste ascensoare, să o facă. Ar fi bine blocurile cu cinci etaje, ca oamenii să folosească scările", a declarat Boris Gîlcă, șeful adjunct al Direcției Asistență Socială și Sănătate din cadrul Primăriei Chișinău.

Totodată, Boris Gîlcă spune că pandemia nu va trece foarte curând, iar în acest context, oamenii trebuie în continuare să fie vigilenți și să respecte măsurile împotriva coronavirusului. 

"Prognozele Organizației Mondiale a Sănătății sunt sumbre. Cu siguranță acest virus are o prezență în valuri și cunoaștem că din valul 1 am trecut în 2, iar acum suntem în valul 3, cu prezența tulpinii britanice. Nu cunoaștem ce va fi în viitoare, s-ar putea ca pandemia să vină în anumite valuri, cu diferite tulpini, nu doar cea britanică, ci și braziliană, mexicană, nigeriană. Este important să păstrăm în continuare regulile recomandate de specialiști și să avem acces la vaccinare, care este unica metodă de protecție", a declarat Boris Gâlcă.

În aceste condiții, Boris Gâlcă consideră că autoritățile trebuie să pună la dispoziția cetățenilor diferite tipuri de vaccinuri, ca oamenii să poată decide singuri ce preparat să le fie administrat. Mai ales că acest lucru va spori și încrederea oamenilor în acest proces. Boris Gâlcă spune că s-a vaccinat deja cu AstraZeneca și a primit și un certificat care confirmă acest lucru.  

"Cabinetul în care te vaccinezi eliberează un certificat, ca un extras din registrul de vaccinare, un certificat în trei limbi: română, engleză și rusă, care specifică datele personale, numărul de identitate personal, vaccinul cu care te-ai vaccinat, codul lui, data semnătura și informația despre instituție sau medicul care a efectuat această vaccinare. Aceste date sunt înregistrate în registrul național. După prima doză se eliberează un certificat, într-un scop de informare a pacientului. Totuși, el încă nu este valabil pentru a călători peste hotare fără restricții. Pentru asta trebuie să fie incluse ambele doze", a declarat Boris Gîlcă. 

Miercuri au fost confirmate 2 273 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 în Republica Moldova, un record absolut pentru țara noastră. Astfel, bilanțul cazurilor de coronavirus a ajuns la 219 988, dintre care 193 562 de pacienți au fost vindecați de COVID-19, iar 4 661 au murit din cauza complicațiilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

119
Tagurile:
pandemie, coronavirus, COVID-19, ascensoare, Lift
Tematic
Moldova: Bolnavi de COVID, legați de paturi în terapia intensivă
Număr record de apeluri la 112 privind suspecții la COVID-19
 Comisia Electorală Centrală

CEC a lansat un Centru de apel pentru cei care au mai multe întrebări referitor la scrutin

5
(reînnoit 18:26 23.06.2021)
Cei care nu cunosc procedura de vot sau la ce secție de votare sunt arondați ca să-și exercite dreptul la vot, acum pot să sune la Centrul de Apel CEC.  Totodată, prin intermediul acestuia nu bor putea fi depuse contestații.

CHIȘINĂU, 23 iun - Sputnik. Comisia Electorală Centrală a lansat Centrul de Apel pentru ca cei care întâmpină anumite dificultăți și au întrebări referitoare la procesul de vot. Astfel, Centrul va funcționa în perioada 23 iunie – 13 iulie 2021.

„Alegătorii vor putea solicita Centrului de Apel informații cu privire arondarea la secții de votare, procedura de vot, și altele. Menționăm că nu pot fi depuse contestații prin intermediul Centrului de Apel”, este menționat într-un comunicat de presă CEC. 

CEC a precizat că operatorii Centrului vor acorda asistența necesară și persoanelor responsabile de gestionarea listelor electorale din cadrul autorităților publice locale, dar și membrilor organelor electorale inferioare pentru ca aceștia să aplice uniform procedurile de gestionare a Registrului de stat al alegătorilor.

Totodată, în cadrul Centrului de Apel vor activa 12 operatori. Linia de informare a Centrului de Apel va funcționa de luni până vineri, între orele 8.00 - 17.00, iar în perioada 11-13 iulie 2021 programul de lucru va fi extins până la 24 de ore pe zi.

CEC a menționat că Centrul poate fi apelat la tarif ordinar de la telefonul fix sau mobil din orice localitate a Republicii Moldova sau din afara țării.

Doritorii de a adresa întrebări pot telefona la acest număr: (+373) 22 880101. 

Precizăm că pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, Comisia Electorală Centrală a înregistrat 23 de concurenți electorali: 20 de partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

5
Tagurile:
alegeri parlamentare anticipate, linia verde, CEC
Тема:
Moldova: Alegeri parlamentare 2021
Tematic
Întâlnire între ambasadorul SUA și conducerea CEC în prag de alegeri: Care a fost motivul


Загрузка...
Vaccinarea la Congaz

Lotul de ”Sputnik V” s-a epuizat în doar 2 ore în cel mai mare sat din Moldova

152
(reînnoit 18:20 23.06.2021)
Mai mulți locuitori ai satului Congaz au rămas nemulțumiți de cantitatea prea mică de vaccin ”Sputnik V”. Preparatul rusesc a fost epuizat în doar 2 ore și jumătate.

COMRAT, 23 iun – Sputnik, Maxim Topal. Centrul de Sănătate din Congaz, cel mai mare sat din Moldova, dar și din Europa, a primit doar 100 de doze de vaccin ”Sputnik V” împotriva coronavirsului. Întreaga partidă a fost epuizată în doar 2 ore și jumătate, provocând revolta unui număr mare de localnici.

Вакцинация в Конгазе
© Sputnik / Maxim Topal
Procedura de vaccinare

Din cele 100 de doze distribuite instituției medicale din Congaz, 63 au fost destinate nemijlocit locuitorilor din Congaz, câte 15 doze pentru satele Cotovscoe și Svetlâi, și doar 7 doze pentru locuitorii satului Chioselia Rusă.

Vaccinarea populației a demarat în Congaz la ora 08:00. În fața Centrului de Sănătate s-au format cozi mari cu persoane care voiau să-și administreze preparatul rusesc. La intrare, fiecărei persoane îi era măsurată temperatura corpului, tensiunea, îi erau adresate întrebări legate de starea generală a sănătății, și doar apoi i se propunea procedura de vaccinare.

Вакцинация в Конгазе
© Sputnik / Maxim Topal
Vaccinarea a început la Congaz la ora 08:00

Potrivit directorului Centrului de Sănătate din Congaz, Elena Frangu, în perioada de vaccinare în Congaz au fost imunizate în total 520 de persoane.

“Am cumpărat un congelator unde păstrăm Sputnik V. Avem și un congelator pentru alte vaccinuri. Examinăm persoanele înainte de vaccinare, iar în cazul în care nu există contraindicații, le administrăm preparatul”, a declarat Elena Frangu.

Ritmurile lente ale vaccinării sunt determinate de dorința populației de a-și administra preparatul de producție rusească ”Sputnik V”, iar cantitățile acesteia sunt insuficiente. Acum în Congaz a rămas doar doze ale vaccinului AstraZeneca, care nu este populară în rândul populației.

Вакцинация в Конгазе
© Sputnik / Maxim Topal
”Am așteptat anume ”Sputnik V”, avem mai multă încredere în acest vaccin”, spun locuitorii din Congaz

Întrebați de Sputnik Moldova, locuitorii din Congaz au vorbit despre preparatul în care au cea mai mare încredere.

“Am venit pentru a nu mă îmbolnăvi, pentru ca totul să fie ca înainte, când nu ne îmbolnăveam de COVID-19. Am așteptat anume ”Sputnik V”. Avem o încredere mai mare în acest vaccin, fiica mi-a spus că este un vaccin foarte bune”, a declarat Nadejda, o locuitoare a Congazului.

“M-am vaccinat deja. Am ales ”Sputnik V”. Am așteptat acest vaccin pentru că avem o încredere mai mare în vaccinurile de producție rusească. În curând vor sosi copiii noștri din Rusia, care ne-au sfătuit să alegem ”Sputnik V”, spune o altă locuitoare a satului, Olga.

Către 10:30, la Centrul de Sănătate mai erau doar 3 doze de vaccin. Mai mulți oameni, care au venit să se vaccineze au fost nevoiți să facă cale întoarsă dezamăgiți.

Вакцинация в Конгазе
© Sputnik / Maxim Topal
Către 10:30, la Centrul de Sănătate mai erau doar 3 doze de vaccin

”În perioada pandemiei am reușit să mă protejez de coronavirus. Iată de ce când a apărut o oportunitate, am decis să aleg ”Sputnik V”. Stau la coadă, aștept, însă nu știu dacă a mai rămas vaccin. Am auzit că sunt puține doze. E foarte, foarte trist”, spune un locuitor al Congazului care a rămas fără preparat.

Din noua partidă a vaccinului ”Sputnik V”, primită de Republica Moldova din Rusia, Găgăuziei i-au fost rezervate 1050 de doze. Dintre acestea, 450 de doze au fost direcționate spre Centrele de Sănătate din Comrat și Ceadâr Lunga, iar 150 de doze au fost transmise Centrului de Sănătate din raionul Vulcănești.

Вакцинация в Конгазе
© Sputnik / Maxim Topal
Din noul lot de vaccin ”Sputnik V” primit din Federația rusă, Găgăuziei i-au fost repartizate doar 1050 de doze

Lotul de vaccin rusesc ”Sputnik V” a fost oferit Moldovei în calitate de ajutor umanitar.

În luna aprilie, în țară a fost adus primul lot de vaccin rusesc. MAE al Rusiei declarase atunci că “partea rusă a luat o decizie principială de a aloca Moldovei 182 de mii de doze ale preparatului ”Sputnik V”, inclusiv 62 de mii de doze pentru Transnistria”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

152
Tagurile:
Congaz, Vaccinul Sputnik V
Тема:
Vaccinul Sputnik V: știri de ultimă oră
Tematic
Unde și când vă puteți vaccina cu „Sputnik V” la Chișinău
Vaccin Sputnik V pentru Biserică: Cui i-a trimis Patriarhul Kiril 2000 de doze în Moldova


Загрузка...