Școală. imagine simbol

Va fi sau nu prelungită vacanța elevilor: Ce spun autoritățile

982
(reînnoit 18:23 09.04.2021)
România a prelungit vacanța elevilor cu aproape o lună din cauza situației pandemice, iar autoritățile de la Chișinău spun că analizează o asemenea opțiune și pentru Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 25 mart – Sputnik. Recent, România a decis să facă modificări în procesul educațional pentru a lupta mai eficient cu pandemia de COVID-19. Mai exact, vacanţa de primăvară va fi prelungită cu trei săptămâni, începând cu 2 aprilie și până pe 4 mai. Astfel, în perioada lunii aprilie, care este cea mai critică din perspectivă epidemiologică, va fi o scădere a mobilităţii, a explicat Ministrul Educaţiei de la București.

Prezent la emisiunea ”Logica Puterii” de la Sputnik Moldova, Boris Gâlcă, șeful adjunct al Direcției Asistență Socială și Sănătate din cadrul Primăriei Chișinău, a fost întrebat dacă autoritățile iau în calcul o asemenea decizie. 

"Prelungirea vacanței de primăvară pentru elevi ar fi o opține și pentru noi, dar trebuie să ținem cont că procesul de educație a fost grav afectat în acest an pandemic, iar în fața elevilor stau examene și acest lucru înseamnă o responsabilitate enormă pe sistemul de educațional. În primul rând, trebuie asigurată securitatea în școli. Nu știu dacă e cazul să mai impunem alte vacanțe, am avut multe până acum și dacă ne gândim că și de Paște vom avea vacanță, nu mai rămâne timp pentru finalizarea programului școlar și nu mai rămâne timp pentru pregătirea de examene", a declarat a șeful adjunct al Direcției Asistență Socială și Sănătate din cadrul Primăriei Chișinău.

În același timp, Boris Gâlca susține că, în cazul învățământului online, societatea s-a împărțit în două tabere: cei care sunt pro și cei contra. Totuși, oamenii trebuie să știe că deciziile sunt luate după modelul altor state. 

"Trebuia de adoptat o atitudine logică, iar prin modelele și practicile altor țări, este dovedit că învățământul online este un mecanism de prevenire a infecției COVID-19 foarte eficient pentru toți: pentru copii, profesori și părinți. Comisia a luat decizia de a continua procesul de educație online pe o durată de două săptămâni, dar va depinde foarte mult de situația epidemică", a precizat Boris Gâlcă, șeful adjunct al Direcției Asistență Socială și Sănătate din cadrul Primăriei Chișinău.

Totodată, Boris Gâlcă susține că învățământul online protejează și cadrele didactice de infectarea cu coronavirus, însă autoritățile depun efort ca profesorii să fie vaccinați printre primii din țară împotriva coronaviruslui. 

"În perioada cât copiii vor învăța online, să încercăm să protejăm cadrele didactice, iar în etapa a doua de vaccinare să fie vaccinați profesorii. Această inițiativă aparține primarului general Ion Ceban și a fost bine salutată de Comisia de sănătate publică. Cu această inițiativă am fost în Parlament, să convingem Comisia să obținem vaccinul, și am găsit acest suport. În special. cadrele didactice din Chișinău sunt expuse pericolului de infectare, lucru se va întâmpla, fiindcă incidența este mai mare. Urmează comisia parlamentară să se mai convoace la acest subiect încă o dată și cred că, odată cu disponibilitatea vaccinului, va începe imunizarea cadrelor didactice", a declarat șeful adjunct al Direcției Asistență Socială și Sănătate din cadrul Primăriei Chișinău.

Miercuri au fost confirmate 2 273 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 în Republica Moldova, un record absolut pentru țara noastră. 

"În ultima perioadă crește numărul cazurilor de infectare în rândul copiilor. Avem în total 11 187 de mii de copii infectați, în special după cinci ani în sus. Ar fi bine ca părinții să fie atenți și să învețe și copii să respecte măsurile de protecție împotriva infecției", a declarat Tatiana Zatîc, secretar de stat la Ministerul Sănătății. 

Astfel, bilanțul cazurilor de coronavirus a ajuns la 219 988, dintre care 193 562 de pacienți au fost vindecați de COVID-19, iar 4 661 au murit din cauza complicațiilor. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

982
Tagurile:
elevi, Vacanța de primăvară 2021, primăvară, vacanță
Tematic
Vor reveni elevii la școală după vacanță? Ce spun reprezentanții Ministerului Educației
Care elevi ar putea reveni la școală după vacanță și cine va continua lecțiile online
Natalia Caraman și Aurelia Irodoi

De ce unele cupluri decid se căsătorească, iar altele se divorțeze?

7
Care sunt motivele pentru care unii moldoveni decid să se căsătorească și care sunt motivele care împing unele cupluri spre divorț? Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii ATITUDINI.
De ce se căsătoresc moldovenii? Unii din dragoste, iar alții ...

Atunci când doi se căsătoresc din dragoste, șansele că vor întemeia o familie fericită și nu vor ajunge în pragul divorțului sunt mai mari. Însă, în unele situații, membrii cuplului sunt impuși de circumstanțe să depună cererea de oficializare a căsătoriei.

șefa Serviciului de Stare Civilă Botanica Natalia Caraman a remarcat că zilnic este martorul unor situații care conturează într-o oarecare măsură imaginea societății noastre. Deși multe cupluri își oficializează căsătoria din dragoste și dorința de a trăi împreună, sunt și unele excepții.

"Totul se vede cu ochiul liber. Am observat o tendință – în aproape 40 la sută din cazuri, cuplurile depun cererea de oficializare a căsătoriei pentru că domnișoara este însărcinată. Posibil, dacă nu ar fi această situație, tinerii nici nu ar ajunge la această etapă. Mulți se tem de gura lumii și fac acest pas. Dacă în unele cazuri această situație întărește căsnicia, atunci în multe dintre ele, peste o anumită perioadă, cuplul ajunge în pragul divorțului", a spus Natalia Caraman.

Un alt fenomen care devine tot mai răspândit sunt divorțurile. De multe ori, situațiile stresante, emoțiile și gândurile negative impun cuplurile să ia decizii pripite în privința căsniciei lor. Din diverse motiveve unii aleg să se divorțeze, pentru ca ulterior să se căsătorească din nou cu același partener.

Mediatoarea Aurelia Irodoi a povestit un caz pe care l-a întâlnit în activitatea ei profesională. Este vorba despre un cuplu cu doi copii, care a hotărât să divorțeze. După câteva luni de la divorț, perechea s-a recăsătorit.

"Acest exemplu este dovada lipsei de dialog în cuplu. După toată procedura de desfacere a căsătoriei și după o perioadă în care au locuit separat, cuplul a înțeles că a comis o greșeală luând decizia de a se divorța. În mai puțin de jumătate de an ei s-au recăsătorit oficial și spun că este o decizie asumată pe care au cântărit-o foarte bine împreună", a relatat Aurelia Irodoi.

Mediatoarea susține că deocamdată nu există o statistică care ar arăta rata adresărilor la mediatori în cazurile cuplurilor care și-au dorit să divorțeze în 2020, însă cu siguranță acestea sunt în creștere.

Totodată, în 2021 se atestă deja o creștere a numărului de căsătorii. Comparativ cu anul precedent, au fost înregistrate deja cu aproximativ 1128 mai multe căsătorii.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

7
Tagurile:
divorț, căsătorii


Загрузка...
O clădire s-a prăbușit în orașul Antwerpen, Belgia

Ultima oră: Noi detalii în cazul victimelor din Belgia - ce spune MAEIE

119
(reînnoit 13:09 20.06.2021)
Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene anunță că a fost găsit cel de-al treilea moldovean rănit în accidentul din Belgia. Acesta a fost găsit mort sub dărâmăturile clădirii. 

CHIȘINĂU, 20 iun - Sputnik. Autoritățile locale belgiene au anunțat reprezentanții Ambasadei Republicii Moldova în Regatul Belgiei despre încheierea operațiunii de căutare a celui de-al treilea moldovean, care a avut de suferit în urma prăbușirii clădirii din Antwerpen, aflată în construcție.

Astfel, a fost confirmat decesul acestuia. El fiind găsit mort sub dărâmăturile clădirii.

„În accidentul de la Antwerpen urmare a prăbușirii unei clădiri, bloc școlar aflat în construcție, și-au pierdut viața doi cetățeni ai Republicii Moldova. Ambasada Republicii Moldova în Regatul Belgiei este în legătură cu familiile îndoliate pentru a le oferi asistența necesară”, se menționează într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe.

Amintim că autoritățile din Moldova au anunțat că în urma accidentului din Antwerpen, Belgia, trei moldoveni au avut de suferit. Este vorba despre un moldovean de 29 de ani care a murit după ce clădirea la care lucra s-a prăbușit.

Cel de-al doilea a fost grav rănit și a fost transportat de urgență la spital, unde se află și în prezent. Căutările celui de-al treilea moldovean cu dubla cetățenie (portugheză) au durat aproape două zile, dar din nefericire și el s-a stins din viață.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

119
Tagurile:
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Belgia, victime


Загрузка...