Aplicație stop covid în smartphone

Ghid pentru cei cu simptome de infectare cu COVID-19: Detalii

293
(reînnoit 06:56 26.03.2021)
Direcția Generală Asistență Socială și Sănătate a primăriei municipiului Chișinău a elaborat un ghid pentru chișinăuienii care au simptome de COVID-19 și nu cunosc ce pași trebuie să urmeze.

CHIȘINĂU, 25 mart - Sputnik. Un ghid ce conține mai mulți pași pe care trebuie să-i urmeze persoanele care au simptome de infectare cu COVID-19 a fost elaborat de Direcția Generală Asistență Socială și Sănătate a primăriei municipiului Chișinău.

Ghidul „Ce trebuie să fac atunci când am simptome de infectare cu COVID-19?" informează clar care sunt pașii pe care trebuie să-i urmeze persoanele cu simptome de COVID-19.

De asemenea, sunt explicate și etapele care trebuie urmate de persoanele care se află în trei situații diferite: suspecți la COVID-19, cel mai probabil infectați cu COVID-19 și confirmați pozitiv la COVID-19. Așadar, în astfel de situații, primii cei mai importanți pași sunt autoizolarea și apelul la medicul de familie. În cazul în care persoana nu cunoaște  datele de contact ale medicului meu de familie, poate telefona la;

 • biroul de informații al Centrului Medicilor de Familie din sectorul în care este înregistrată cu reședința sau la instituția de asistență medicală din sectorul unde se află, atunci când presupune că prezintă simptome de infectare cu COVID-19
 • registratura secțiilor de medicină de familie, din cadrul Centrului Medicilor de Familie
 • la linia verde pentru asistența medicală COVID-19 din municipiul Chișinău - 0 800 00080
 • la linia verde a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică - 0 800 12300.

Dacă starea de sănătate a persoanei care are simptome de infectare se agravează, este absolut necesar să apeleze numărul unic 112. 

Ce indicații vei primi, în funcție de categoria din care faci parte?

Ghidul oferă câteva informații cu privire la indicațiile pe care le va primi persoana în cazul în care este suspectă la COVID-19, adică prezintă febră, tuse, slăbiciune/oboseală generală, dureri de cap, dureri în gât, stare de vomă, diaree.

Perioada: 1 zi

 • mă înregistrez la evidența medicului de familie.
 • consult și raportez medicului starea de sănătate în următoarele zile

Perioada: 3-5 zile

 • mă înregistrez la evidența medicului de familie.
 • consult medicul și îi raportez starea mea de sănătate.
 • merg să fac testul la COVID-19, la indicația medicului

În cazul în care probabilitatea de infectare este mare, adică persoana cu simptome știe sigur că a contactat cu o persoană infectată va parcurge următorii pași; 

 • mă înregistrez la evidența medicului de familie
 • consult medicul și îi raportez starea mea de sănătate
 • merg la testarea COVID-19, la indicația medicului
 • fac examinările de bază, prescrise pentru pacienții suspecți

Dacă persoana cu simptome de infectare a fost confirmată pozitiv și deține testul pozitiv la COVID-19 va recurge la următoarele indicații; 

 • mă înregistrez la evidența medicului de familie
 • consult medicul și îi raportez starea mea de sănătate
 • fac examinările de bază, prescrise pentru pacienții confirmați la infecția prin COVID-19
 • mă înregistrez în Registrul electronic COVID-19 Chișinău / https://covid19report.chisinau.md, la indicația și cu ghidarea medicului de familie
 • raportez simptomele și starea mea de sănătate prin intermediul Registrului COVID-19 Chișinău / https://covid19report.chisinau.md
 • urmez tratamentul la domiciliu, prescris de către medic
 • solicit și coordonez cu medicul de familie spitalizarea, în cazul agravării stării de sănătate
 • dacă starea mea de sănătate se agravează, apelez 112

Pe tot parcursul pandemiei, municipalitatea, împreună cu instituțiile responsabile de gestionare a crizei COVID-19, lucrătorii din sistemul medical și social, au fost în prima linie. Toate eforturile comune, de dotare, suport și asistență a instituțiilor medicale, au făcut posibil ca să fie salvate multe vieți omenești. Din păcate, virusul nu a dispărut nicăieri. Trebuie să ne obișnuim să fim prudenți. COVID-19 în continuare este un pericol major pentru fiecare din noi, pentru familiile noastre. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

293
Tagurile:
ghid, coronavirus, COVID-19
Arest

Un moldovean a fost extrădat din Federația Rusă: Iată ce a comis

7
(reînnoit 21:11 14.06.2021)
Un moldovean a fost reținut în Federația Rusă după ce timp de cinci ani s-a aflat în căutare internațională. El ar fi omorât un bărbat, după care a dat bir cu fugiții în Rusia.

CHIȘINĂU, 14 iun - Sputnik. Un bărbat de 32 de ani, originar din Slobozia, s-a aflat timp de cinci ani în căutare internațională, iar acum a fost reținut în Federația Rusă.

Potrivit Poliției, în 2016 învinuitul ar fi omorât un bărbat din raionul Căușeni, după care a fugit în Federația Rusă. Moldoveanul a fost anunțat în căutare internațională de către oamenii legii de la Inspectoratul de Poliție Bender.

După reținerea acestuia de către organele de drept ale Federației Ruse, bărbatul a fost extrădat în Republica Moldova. Ulterior, direct de la aeroport, învinuitul a fost dus la Penitenciarul nr.13 din Chișinău. El riscă până la zece ani de pușcărie. 

 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

7
Tagurile:
omor, Federația Rusă, moldovean, reținere
Tematic
Omor la beție: Un bărbat și-a strangulat vecinul cu un șiret


Загрузка...
Ион Чебан

Ceban: Strada Ion Creangă ar putea fi dată în folosință până la Hramul Orașului

16
(reînnoit 21:21 14.06.2021)
Primarul Chișinăului, Ion Ceban, spune că strada Ion Creangă ar putea să fie dată în folosință mai devreme față de termenii pe care i-a avansat anterior primăria Capitalei
Ceban: Strada Ion Creangă ar putea fi dată în folosință până la Hramul Orașului

Ion Ceban a declarat în cadrul unei emisiuni la Centrul de presă Sputnik Moldova că strada Ion Creangă din sectorul Buiucani al Capitalei va fi dată în folosință până la Ziua Orașului, adică pe 14 octombrie curent.

„În conformitate cu contractul, această arteră importantă trebuie să fie funcțională în luna martie 2022. Așa consideră cei care planifică lucrări de astfel de anvergură, iar ele se efectuează conform standardelor. Unii lucrează cu rețelele, alții lucrează cu asfaltul. Noi facem tot posibilul pentru ca strada să fie gata până la Ziua Orașului, sper că condițiile climaterice nu ne vor da planurile peste cap. Dacă nu încheiem până în octombrie, vom merge conform planului până în luna martie 2022”, a precizat Ion Ceban.

Totodată, primarul a explicat de ce în cazul unor lucrări de pe strada Creangă s-au înregistrat întârzieri.

„Am avut o problemă pe partea de rețele în zona dintre Coca și rondul de la Calea Ieșilor. De aceea, a trebuit să strămutăm rețelele pe zona adiacentă Parcului Dendrariu. Tot în acea zonă vom amenaja o parcare pentru mașini, pentru ca ele să nu staționeze pe strada Creangă”, a precizat funcționarul.

El a mai spus că în această vară ar urma să fie lansată licitația pentru desfășurarea lucrărilor de reparație a străzilor 31 August, Tighina și Alexandru cel Bun.

Costul total al reparației străzii Ion Creangă se cifrează la 44,6 milioane de lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

16
Tagurile:
strada Ion Creangă, Ion Ceban
Tematic
Vor zbura capete la Primăria Chișinău? La cine s-a referit primarul Ion Ceban


Загрузка...