Spital, secția COVID

Cine moare și cine trăiește: Au fost puși medicii noștri în fața unei astfel de dileme?

149
(reînnoit 14:41 25.03.2021)
Medicii din țară încă nu au fost puși în fața alegerii care dintre pacienți trebuie să trăiască și care nu. Deși în alte țări doctorii au avut asemenea provocări, Boris Gîlcă susține că medicii noștri încă fac față numărului mare de pacienți.

CHIȘINĂU 25 mart - Sputnik. Republica Moldova a înregistrat un nou record de infectări, iar spitalele fac cu greu față fluxului mare de bolnavi cu COVID-19. Șeful adjunct al Direcției Sănătate a Primăriei Chișinău, Boris Gîlcă a declarat în cadrul emisiunii „Logica Puterii” de la Radio Sputnik Moldova că deocamdată, medicii din Republica Moldova nu au fost puși în fața unei alegeri pe care din pacienți să salveze și care să moară.

Specialistul susține că deși spitalele sunt arhipline, doctorii reușesc să acorde asistență medicală fiecărui bolnav, fără a face vreo deosebire.

„Asta ar fi fost o catastrofă. Asta ar fi fost o mare tragedie dacă noi am fi ajuns la asemena situații. Da, aceste cazuri ca atare au fost descrise și au fost descrise în niște țări cu o economie puternică, cu sisteme de sănătate bine dezvoltate și puternice, când din insuficiență de paturi, din insuficiența de echipamente, medicii trebuiau să decidă cui îi dau șansa la viață. De obicei erau și niște criterii, nu știu cine a avut curajul să le dezvolte, că cei cu o vârstă mai tânără ar avea avantaje în fața celor mai în vârstă etc. Noi nu am avut asemenea situații, noi nu avem la moment asemenea provocări și sper să nu le avem”, a declarat șeful adjunct al Direcției sănătate a primăriei Chișinău, Boris Gîlcă. 

Totodată, Bori Gîlcă a precizat că pentru a exclude asemenea situații este necesar ca să fie extinse capacitățile spitalelor și să fie suplimentate locuri în secții. Mai mult, Gîlcă nu exclude necesitatea deschiderii a încă un centru de triere precum este cel de la MoldExpo, iar în unele zone să fie amenajate corturi militare, unde pacienții să fie triați. 

„Noi eram gata să instalăm aceste corturi pe teritoriul de la MoldExpo, acolo unde se presupunea că vom face trierea pacienților, iar paturile existe și spațiile existente la Centrul MoldExpo să fie pe deplin utilizate ca paturi de spital pentru tratamentul COVID-19”, susține șeful adjunct al Direcției sănătate a primăriei Chișinău, Boris Gîlcă. 

Conform ultimele date prezentate de către Ministerul Sănătății, doar miercuri, 24 martie, 39 de balnavi au murit din cauza complicațiilor date de COVID-19. Până în prezent, 4 661 de pacienți au pierdut lupta cu boala. Datele statistice mai arată că 341 de bolnavi sunt în stare extrem de gravă, iar 61 sunt conectați la aparate de ventilare artificială. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

149
Tagurile:
bolnavi, pacienți, medici
O clădire s-a prăbușit în orașul Antwerpen, Belgia

Ultima oră: Noi detalii în cazul victimelor din Belgia - ce spune MAEIE

109
(reînnoit 13:09 20.06.2021)
Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene anunță că a fost găsit cel de-al treilea moldovean rănit în accidentul din Belgia. Acesta a fost găsit mort sub dărâmăturile clădirii. 

CHIȘINĂU, 20 iun - Sputnik. Autoritățile locale belgiene au anunțat reprezentanții Ambasadei Republicii Moldova în Regatul Belgiei despre încheierea operațiunii de căutare a celui de-al treilea moldovean, care a avut de suferit în urma prăbușirii clădirii din Antwerpen, aflată în construcție.

Astfel, a fost confirmat decesul acestuia. El fiind găsit mort sub dărâmăturile clădirii.

„În accidentul de la Antwerpen urmare a prăbușirii unei clădiri, bloc școlar aflat în construcție, și-au pierdut viața doi cetățeni ai Republicii Moldova. Ambasada Republicii Moldova în Regatul Belgiei este în legătură cu familiile îndoliate pentru a le oferi asistența necesară”, se menționează într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe.

Amintim că autoritățile din Moldova au anunțat că în urma accidentului din Antwerpen, Belgia, trei moldoveni au avut de suferit. Este vorba despre un moldovean de 29 de ani care a murit după ce clădirea la care lucra s-a prăbușit.

Cel de-al doilea a fost grav rănit și a fost transportat de urgență la spital, unde se află și în prezent. Căutările celui de-al treilea moldovean cu dubla cetățenie (portugheză) au durat aproape două zile, dar din nefericire și el s-a stins din viață.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

109
Tagurile:
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Belgia, victime


Загрузка...
Accident matinal în raionul Sângerei

Grav accident rutier în Sângerei: Sunt victime - Video

202
(reînnoit 11:53 20.06.2021)
O tânără de 21 de ani a ajuns la spital după ce mașina în care se afla a fost lovită de un alt automobil. 

CHIȘINĂU, 20 iun - Sputnik. În dimineața de duminică, în jurul orei 08:30, pe traseul dintre satele Grigorăuca și Copăceni, raionul Sângerei, două automobile s-au ciocnit violent.

Ofițerul de presă al Inspectoratului de Poliție Sângerei Ina Moscaliuc a declarat pentru Sputnik Moldova că la volanul unei mașini se afla un bărbat de 67 de ani, iar în calitate de pasageră era o tânără de 21 de ani. Mașina în care se aflau cei doi a fost lovită de către un alt automobil, la volanul căruia se afla un bărbat de 35 de ani.

În urma impactului, conducătorul de 35 de ani a ajuns cu automobilul în șanț, iar pasagera din cea de-a doua mașină a avut nevoie de îngrijiri medicale și a fost transportată la spital. Oamenii legii stabilesc, în prezent, toate circumstanțele producerii accidentului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

202
Tagurile:
Sângerei, victime, accident grav


Загрузка...