Vaccinare

A început imunizarea profesorilor și studenților de la USMF: Ce vaccin li se administrează

212
(reînnoit 15:37 22.03.2021)
Astăzi a început vaccinarea împotriva coronavirusului a studenților și a medicilor rezidenți din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie "Nicolae Testimițanu" și a celor de la Centrul de Excelență în medicină și farmacie.

CHIȘINĂU, 22 mart – Sputnik. Aproximativ 90 la sută dintre profesorii, studenții și medicii rezidenți din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie "Nicolae Testimițanu" și din cadrul Centrului de excelență cu același profil din Capitală, s-au înscris pentru vaccinare. Aceștia vor fi imunizați cu vaccinul BBIBP-CorV, produs de către agenția chineză Sinopharm Beijing Institute of Biological Products, donat țării noastre de către Emiratele Arabe Unite.

"S-a început procesul de imunizare în țară, iar noi, cei de la USMF, suntem a doua etapă din prima tranșă de imunizare, după colegii noștri din prima linie din medicină. Joi s-a luat decizia ca de azi să începem vaccinarea studenților, atât de la universitate, cât și de la colegiu. Avem două puncte de imunizare, unul pentru personalul didactic și personalul auxiliar, iar al doilea - pentru studenți. Am organizat ca aceasta să se facă rapid", a declarat Emil Ceban, rectorul USMF. 

Vaccinarea este benevolă și se face în baza buletinului de identitate și a contului personal din Sistemul Informațional de Management Universitar. Reprezentanții universității spun că fiecare persoană va putea să aleagă vaccinul pe care dorește să și-l administreze. 

"Vaccinul Sinopharm are o popularitate mare. Cu acest vaccin s-au vaccinat premierii Ungariei, Serbiei, Turciei, medicii din Ucraina. Am vorbit cu rectorul din Odesa și mi-au spus că este un vaccin bun. Vaccinul Sinopharm a fost testat, în faza III, pe mai mult de 60 de mii de voluntari. Cei care au peste 65 de ani, cei cu morbidități, vor alege trei variante de vaccinuri: Sinopharm, ulterior vom avea AstraZeneca și Pfizer. Primul venit, primul servit. Avem și mulți doritori să se vaccineze cu ”Sputnik”, de aceea noi nu obligăm pe nimeni să aleagă unul anume, fiecare să decidă pentru el", a mai spus rectorul USMF. 

Profesorii de la Medicină susțin că vaccinul este singura soluție pentru a depăși pandemia. 

"Ar fi bine să ne unim și să promovăm vaccinarea, să facem un front comun, să avem grijă de noi, să facem consultațiile necesare fiindcă vaccinarea va salva lumea, așa a fost în toate pandemiile de pe acest pământ. De aceea să ne implicăm activ, acesta este destinul nostru", a precizat Ana Manolache, directorul Centrului de excelență în medicină și farmacie ”Raisa Pacalo”.

Vaccinul BBIBP-CorV este aprobat în peste 20 de țări, printre care China, Emiratele Arabe Unite, Turcia, Argentina, Serbia și Ungaria. De precizat că Emiratele Arabe Unite au donat Republicii Moldova 2 000 de doze de vaccin anti-COVID-19, produs de compania chineză Sinopharm.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

212
Tagurile:
studenți, Vaccinuri, vaccin
Tematic
Ministerul Sănătății: În cât timp după vaccinare apare imunitatea la COVID-19
Strategia de vaccinare în UE este greșită – oficial european

Naționala Rusiei a pierdut în fața Danemarcei la EURO 2020

91
Echipa națională a Danemarcei într-un duel încrâncenat a învins echipa Rusiei în meciul din runda a treia din grupele EURO 2020.

CHIȘINĂU, 22 iun - Sputnik. Naționala Rusiei a pierdut în fața echipei daneze în meciul din turul al treilea din grupele Campionatul European și nu a putut intra în play-off.

Întâlnirea a avut loc pe stadionul Parken din Copenhaga.

Meciul s-a încheiat cu un scor de 4:1 în favoarea danezilor. Golurile au fost marcate de Mikkel Damsgaard, Yussuf Poulsen, Andreas Christensen și Joakim Mehle.

La echipa rusă a marcat Artem Dzyuba, care a valorificat un penalty.

Potrivit rezultatelor rundei a treia, rușii s-au situat pe ultimul loc în clasamentul grupei B. Danezii au urcat pe poziția a a doua datorită faptului că naționala finlandeză a pierdut în fața Belgiei într-un meci care s-a desfășurat paralel.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

91


Загрузка...
Electricitate

Consumatorii din sectorul Botanica din Capitală, fără curent electric

111
Mai multe cartiere din sectorul Botanica al capitalei au rămas fără curent electric din cauza unei pene la rețea. Informația ne-a fost confirmată de consumatorii din acest sector, dar și de operatorii companiei de distribuție care operează în Chișinău Premier Energy.

CHIȘINĂU, 21 iun - Sputnik. Operatorii Premier Energy au comunicat pentru Sputnik Moldova că în sector a avut loc o pană de proporție la rețelele de distribuție care a făcut imposibilă alimentarea cu curent a mai multor cartiere, inclusiv pe artera principală a sectorului - bulevardul Dacia.

Ei ne-au mai spus că mai multe echipe au intervenit pentru a repara rețelele. Reprezentații distribuitorului de curent electric au spus că au speranța ca problema să fie rezolvată chiar în această seară, dar eu refuzat să ne dea alte detalii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

111
Tagurile:
rețea, pană de curent, Botanica, curent electric


Загрузка...
курс валют

Curs valutar pentru 22 iunie: Ce se întâmplă astăzi cu euro și dolarul