Lilia Pogolșa

Informații actualizate: Câți elevi și cadre didactice sunt confirmați cu COVID

135
(reînnoit 16:48 18.03.2021)
Ministrul Educației a informat cum activează acum instituțiile de învățământ. Pe de altă parte, Consiliul Național al Tinerilor din Moldova cere ca învățământul să fie organizat exclusiv la distanță, din cauza numărului mare de contaminări zilnice cu COVID-19.

CHIȘINĂU, 18 mart – Sputnik. Ministrul Educației, Culturii și Cercetării (MECC), Lilia Pogolșa, a oferit joi, 18 martie, la un briefing, detalii despre modul în care activează instituțiile de învățământ în actuala situație de criză pandemică.

Potrivit ei, MECCC monitorizează zilnic situația, iar din 16 martie 2021 procesul educațional se realizează în conformitate cu deciziile comisiilor teritoriale de sănătate. 

Pe 17 martie, 33 de grădinițe (2,2% din total) și 96 de grupe de grădiniță (1,49% din total) se aflau în carantină. Un număr de 26 de copii (0,02%) și 176 de cadre didactice din instituțiile de educație timpurie (1,37% din numărul total) erau în carantină, fiind confirmați cu COVID-19. De asemenea, 120 de angajați din cadrul personalului nedidactic erau confirmați cu coronavirus.  

În instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal, numărul elevilor testați pozitiv cu COVID-19 era de 292 (0,09%) pe 17 martie. Totodată, 409 cadre didactice (1,52%) erau confirmate pozitiv și 110 persoane din cadrul personalului auxiliar.

Instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal activează după cele trei scenarii stabilite anterior. Cu prezența fizică a elevilor – 321 de instituții (26,3%). Cu prezența fizică a elevilor din ciclul primar, elevilor din clasele absolvente  - 151 de instituții. Pentru elevii din celelalte clase, învățământul se desfășoară la distanță. Cu prezența fizică în sălile de clasă activează 775 de instituții (peste 62% din total).  Patru instituții activează exclusiv la distanță.

În învățământul mediu și superior, studiile sunt desfășurate preponderent la distanță - 77,8% studiază de acasă.

Menționăm că miercuri, 17 martie, Ministerul Sănătății a raportat un număr record de cazuri noi de infectare cu COVID-19 de la începutul pandemiei: 1916 contaminări. Dintre cazurile noi, aproape 900 de infectări au fost constatate în Chișinău. 

Notăm că, în această situație, Consiliul Național al Tinerilor din Moldova (CNTM) cere, printr-o petiție, stoparea procesului de învățământ cu prezenta fizică a elevilor în clase și revenirea la ore online, până se va constata o reducere a cazurilor active de COVID-19, cel puțin la nivelul din luna ianuarie curent.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

135
Tagurile:
instituții de învățământ, COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (1383)
Tematic
Cum se simte deputatul Sergiu Sîrbu, internat în spital cu COVID-19
Sputnik V

Ultima oră! Unde și când puteți vaccina cu „Sputnik V” la Chișinău

75
(reînnoit 11:13 23.06.2021)
Dozele de vaccin rusesc „Sputnik V” care au fost alocate Chișinăului nu vor fi repartizate la toate centrele de vaccinare.

CHIȘINĂU, 22 iun - Sputnik. Un nou maraton pentru vaccinarea populației împotriva coronavirusului va avea loc la Chișinău sâmbătă, 26 iunie, la Palatul Republicii. În cadrul lui oamenii vor avea posibilitatea să se vaccineze cu vaccinul rus „Sputnik V”, dar și cu „AstraZeneca” și „Sinopharm”. 

„Am decis împreună cu Ministerul Sănătății să repartizăm dozele de vaccin „Sputnik V” într-un singur punct de vaccinare. Este o solicitare mare pentru vaccinul „Sputnik V”. Astfel, sâmbătă, de la 07:00 până la 22:00, iar în funcție de necesitate programul ar putea fi prelungit, va avea loc acest maraton la Palatul Republicii”, a declarat Ion Ceban în cadrul unei transmisiuni live pe pagina sa de Facebook. 

Potrivit primarului, vaccinarea se va face după principiul „primul venit, primul servit”. În context, Ceban a îndemnat oamenii să se respecte între ei, să nu recurgă la întocmirea listelor și să evite îmbulzeala. Ordinea publică va fi asigurată de polițiști. 

Precizăm că pe 19 iunie în Republica Moldova au ajuns din Federația Rusă 60 de mii de doze de vaccin „Sputnik V”. Dintre acestea, 40 de mii sunt pentru malul drept al Nistrului și 20 de mii pentru malul stâng. 

Precizăm că pe 24 aprilie, primul lot de vaccin rusesc împotriva coronavirusului a fost livrat țării noastre. Potrivit Ministerului de Externe Al Federației Ruse, "partea rusă a luat o decizie de principiu de a furniza Moldovei 182 de mii de doze de "Sputnik V", inclusiv 62 de mii de doze pentru Transnistria".

Iar pe 30 aprilie a ajuns în Moldova cel de-al doilea lot cu vaccin „Sputnik V”. Totodată, în data de 24 aprilie Republica Moldova a recepționat primul lot de vaccin din Federația Rusă. Este vorba de 71 de mii de doze de vaccin oferite cu titlu de donație. Vaccinul "Sputnik V" a fost adus cu o aeronavă specială a Ministerului Situațiilor Excepționale al Federației Ruse.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

75
Tagurile:
doze de vaccin, statut vaccinal, Vaccinare, Vaccinuri


Загрузка...
LGBT

Drapelul LGBT va fi arborat deasupra Departamentului de Stat și a ambasadelor SUA

54
(reînnoit 08:59 23.06.2021)
Deşi, în ciuda promisiunii electorale a lui Joe Biden, steagurile LGBT nu sunt încă permise deasupra bazelor militare americane, diplomația țării încalcă linia administrației lui Trump și anunță viitoarea arborare a acestor steaguri deasupra misiunilor diplomatice.

BUCUREŞTI, 23 iun – Sputnik, Doina Crainic. Pentru a marca 6 ani de la legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex în Statele Unite, Departamentul de Stat va arbora steagul LGBT deasupra sediului său central și a clădirilor misiunilor sale în străinătate între 26 și 28 iunie.

„Un lucru pe care îl pot anunța astăzi pentru prima dată este că la sfârșitul acestei luni Departamentul de Stat va arbora steagul Progresului, un simbol care se referă la diversitatea și intersecționalitatea LGBTQI, a oamenilor și a comunităților [LGBTQI] din întreaga lume”, a declarat luni secretarul de stat Antony Blinken la un podcast al Consiliului Atlantic.

Secretarul de stat al SUA a explicat că ambasadorilor SUA și altor șefi de misiune din întreaga lume li s-a permis anterior să afişeze steagul în birourile și pe clădirile lor.

„Fiecare țară în care suntem reprezentați, șefii de misiune, ambasadorii noștri, birourile noastre – oricine este responsabil – au dreptul de a ridica steagul mândriei pe fațada ambasadei”, a adăugat acesta, potrivit Sputnik France.

Decizia lui Trump, respinsă

Cu acest gest, Departamentul de Stat se opune deciziei administrației Trump de a respinge cererile ambasadelor americane de a afișa steagului LGBT. Fostul secretar de stat Mike Pompeo, un creștin evanghelic ferm, care s-a opus public căsătoriilor între persoane de același sex, a subliniat la acea vreme că numai drapelul american trebuie să apară deasupra ambasadelor americane. Mai mult, a limitat chiar vizele pentru intrarea în Statele Unite pentru partenerii diplomaților gay străini.

Noua politică a lui Joe Biden

LGBT
© Sputnik / Алехандро Мартинез Велез
De la începutul mandatului său, Joe Biden promisese că va apăra drepturile minorităților sexuale din lume şi că va fi o prioritate. Biden a relansat în special o inițiativă luată în 2011 de Barack Obama pentru „promovarea drepturilor persoanelor lesbiene, gay, bisexuale, transgender, queer și intersexuale (LGBTQI) din întreaga lume”.

De asemenea, democratul a abrogat interdicția aplicată persoanelor transgender de a se înrola în armata SUA, anulând o altă decizie luată de predecesorul său. Cu toate acestea, și-a încălcat promisiunea de a permite arborarea steagurilor LGBT la bazele militare americane. În conformitate cu legea adoptată sub Donald Trump, care interzice orice steag neoficial în unităţile armatei, steagurile LGBT sunt încă interzise la bazele militare din întreaga țară, a confirmat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, pe 4 iunie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

54
Tagurile:
LGBT, SUA, Sua


Загрузка...