Guvern

Componența CNESP a fost modificată: Cine va face parte din Comisie

237
(reînnoit 14:10 18.03.2021)
Deputații au votat în lectura a doua un proiect de lege de modificare a componenței CNESP. Astfel, din Comisie vor mai face parte reprezentanți ai Universității de Medicină, Academiei de Științe, dar și patru directori de spitale de nivel diferit.

CHIȘINĂU 18 mart - Sputnik. Pe lângă membri ai Guvernului și reprezentanții ai structurilor subordonate Executivului în responsabilitatea directă a cărora este monitorizarea și combaterea unei urgențe în sănătate publică, dar și specialiști în domeniul sănătății publice, în noua componență a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică vor fi incluși și reprezentanți ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Academiei de Științe a Moldovei, Școlii de Management în Sănătate Publică, din societatea civilă, dar și patru directori de instituții medicale.

Deputatul Ruxanda Glavan a venit și cu un amendament în acest sens. Potrivit lui Glavan, din componența Comisiei ar trebui să facă parte și directorii unor spitale de toate nivelurile, deoarece mulți pacienți se tratează la domiciliu, iar cei din spitalele municipale, raionale și republicane cunosc cum stau lucrurile la acest capitol și vor putea veni cu sfaturi utile în acest sens în cadrul ședințelor CNESP.

Astfel, din componența Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică ar urma să facă parte directorul unei instituții medicale primare, directorul  unui spital raional si câte un director ai unor spitalele municipale și republicane.

Deputații au votat în a doua lectură proiectul de lege ce presupune modificarea componenței CNESP. Proiectul a fost votat de către 70 de deputați. 

De asemenea, cu drept de vot consultativ vor fi antrenați reprezentanți ai organelor internaționale.

Autorii proiectului de lege, deputații Platformei DA, Alexandru Slusari, Dinu Plângău și Liviu Vovc au explicat necesitatea unei asemenea modificări prin faptul că noua componență va lua decizii mai bune în ceea ce privește gestionarea pandemiei de COVID-19. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

237
Tagurile:
pandemie, COVID-19, deputați
Alina Munteanu

ANI: Cine sunt cei care-și ascund averile

9
(reînnoit 13:28 18.06.2021)
Cine sunt cei care-și ascund averile și ce sancțiuni riscă pentru încălcarea prevederilor legale? Detalii am aflat de la șefa Inspectoratului de Integritate din cadrul ANI, Alina Munteanu.
ANI: Cine sunt cei care-și ascund averile

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", Alina Munteanu a precizat că nu există o statistică care ar specifica instituțiile sau funcțiile în care se atestă cele mai multe încălcări cu privire la nedeclararea averii sau averile nejustificate.

Cert este faptul că au fost întregistrate cazuri când atât demnitarii de rang înalt, cât și funcționarii din primării au încălcat legea în acest sens.

"Nu avem o statistică care ar demonstra cine încalcă mai mult sau mai puțin. Persoane cu diferite funcții au arătat că interesul personal prevalează față de interesul public, iar dorința aprigă de îmbogățire și de a obține benficii necuvinite au facut să uite consecințele care pot surveni", a declarat pentru Sputnik Moldova Alina Munteanu.

Potrivit specialistului, funcționarii publici care încalcă legea în acest sens riscă sancțiuni precum încetarea mandatului funcției de demnitare publică, interdicția de a ocupa anumite funcții timp de trei ani, confiscarea averii ș.a.

Autoritatea Națională de Integritate este o autoritate publică independentă fată de alte organizații publice, fată de alte persoane juridice de drept public sau privat și față de persoanele fizice, ce funcționează la nivel național ca structură unică.

Autoritatea asigură integritatea în exercitarea funcției publice sau funcției de demnitate publică și prevenirea corupției prin realizarea controlului averii și al intereselor personale și privind respectarea regimului juridic al conflictelor de interese, al incompatibilităților, restricțiilor și limitărilor.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

9
Tagurile:
ANI, Funcționar public, avere


Загрузка...
Pensionar

Afacere murdară la bătrânețe: Cum un pensionar urma obțină jumătate de milion

49
Un pensionar de 74 de ani din Turșeni a ajuns în vizorul poliției fiind bănuit de punerea în circulație a drogurilor și etnobotanicelor.

CHIȘINĂU, 18 iun - Sputnik. Potrivit Direcției de Poliție Chișinău, bărbatul este proprietarul unui lot de teren din comuna Trușeni, unde au fost găsite 998 de plante asemănătoare cu cele de canabis. Valoarea acestora a fost estimată la circa jumătate de milion de lei.

Plantele au fost smulse de forțele de ordine pentru a fi supuse expertizei chimice. În funcție de rezultate, bărbatul va fi documentat în conformitate cu legislația în vigoare.

Poliția încurajează cetățenii să denunțe la 112 astfel de cazuri dacă au fost martorii unor astfel de afaceri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

49
Tagurile:
pensionar, Plantație, cânepă
Tematic
Trei terenuri de cânepă au fost despoperite de polițiștii de frontieră - Detalii
Un lan de cânepă a fost descoperit în apropierea frontierei - Detalii


Загрузка...