Curtea Constituțională

Ultima oră: Curtea Constituțională s-a pronunțat asupra legii miliardului

387
(reînnoit 15:06 18.03.2021)
Curtea Constituțională s-a pronunțat asupra sesizării depuse de deputații grupului parlamentar PRO MOLDOVA, condus de Andrian Candu, cu privire la anularea legi miliardului.

CHIȘINĂU, 18 mart – Sputnik. Magistrații Curții Constituționale s-au pronunțat în privința sesizării depuse de deputații grupului parlamentar PRO MOLDOVA, cu privire la anularea așa-numitei legi a miliardului, din 16 decembrie 2020, votată de mai mulți deputați PSRM şi ai Platformei Pentru Moldova. Ședința Curții a durat astăzi mai bine de patru ore și jumătate, după care a fost pronunțată decizia.

"Curtea Constituțională a hotărât: Se admite sesizarea, se declară neconstituțională legea de abrogare a legii miliardului. Hotărârea este definitivă, nu poate fi atacată și intră în vigoare imediat la data aprobării", a declarat Domnica Manole, președintele Curții Constituționale. 

Domnica Manole a anunțat că judecătorul Înaltei Curți Nicolae Roșca a avut o opinie separată cu privire la această decizie. Andrian Candu, liderul grupului parlamentar PRO MOLDOVA, a explicat în cadrul ședinței Curții Constituționale de ce trebuie anulată legea miliardului. 

"Legea a fost aprobată cu mai multe încălcări, fără să se țină cont de puterile în stat și nu are avizul Guvernului. Nu a fost consultată nici Banca Națională. Mai mult, legea are impact major asupra bugetului de stat, căci dacă vor fi anulate hârtiile de valoare, atunci BNM urmează să fie decapitalizată și apare altă obligație a Guvernului care va obliga Executivul să contribuie la capitalul BNM și să emită obligațiuni de stat, care prevede un cost. Bani în bugetul de stat pentru 2021 nu sunt prevăzuți în acest sens. Avizul pozitiv al Guvernul era obligatoriu de solicitat atunci când s-a votat legea", a declarat Andrian Candu, liderul grupului parlamentar PRO MOLDOVA. 

De cealaltă parte, reprezentantul Parlamentului a declarat că sesizarea depusă de PRO MOLDOVA este nefondată. 

"Condițiile au fost respectate în totalmente și legea este executată sută la sută. Parlamentul și-a exercitat obligațiile în conformitate cu legea, iar argumentele aduse sunt nefondate", a declarat reprezentantul Parlamentului. 

În același timp, reprezentantul Guvernului a confirmat că Executivul nu s-a pronunțat asupra acestui proiect, deși ar fi fost cazul.

În 2016, Guvernul condus de Pavel Filip, prin asumare de răspundere, a adoptat pachetul de legi prin care banii furați din sistemul bancar au fost transformați în datorie de stat. Ulterior, legile au fost promulgate de fostul președinte Nicolae Timofti. Prin convertirea garanțiilor de stat în datorie publică, au fost emise obligațiuni în valoare de 13,6 miliarde lei, pentru o perioadă de 25 de ani, cu rata efectivă a dobânzii de 5%. Mai exact, din bugetul de stat sunt achitați circa un miliard de lei anual, timp de 25 de ani, pentru a restitui creditul oferit de Banca Națională pentru Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

387
Tagurile:
deputați, furtul miliardului, furt, Curtea Constituțională
Tematic
Curtea a decis: Legile cu privire la activitatea farmaceutică sunt neconstituționale
Curtea a decis: Mai multe atribuții pentru guvernul interimar
 O moldoveancă a luat medalia de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete

Secretul succesului: Cum a reușit o moldoveancă obțină bronzul la o olimpiadă europeană

16
(reînnoit 08:46 24.06.2021)
O elevă moldoveancă a obținut medalia de bronz în cadrul primei ediții a Olimpiadei Europene de Informatică pentru Fete. Concursul a fost organizat de Elveția și s-a desfășurat online în perioada 14 – 19 iunie 2021.

CHIȘINĂU, 24 iunie - Sputnik. Eleva care ne-a reprezentat țara la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete și a câștigat bronzul are 17 ani și se numește Mădălina Griza. Tânăra a absolvit clasa a 11-a la Liceul Teoretic "Orizont" din Chișinău. Aceasta a povestit pentru Sputnik Moldova că s-a pregătit intens pentru olimpiadă ca să obțină un loc te top. În spatele acestei performanțe notabile se află însă multă muncă și ambiție.

 O moldoveancă a luat medalia de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete
© Photo : oferit de Mădălina Griza
O moldoveancă a luat medalia de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete
"Pregătirea pentru concursuri este de obicei pe tot parcursul anului, întrucât particip la mai multe etape și este nevoie de un lucru consistent. Pentru o olimpiadă internațională ca și EGOI, mi-am dedicat ultimele luni pentru o muncă și mai intensivă", a declarat Mădălina.

Tânăra a spus că mereu a avut o pasiune pentru informatică, iar din clasa a 8-a a început să învețe programarea competitivă, care este practicată la concursuri. Pentru Mădălina nu este prima olimpiadă internațională, ea se poate lăuda și cu alte reușite. 

"Am participat atât la concursuri de nivel național, care sunt necesare pentru a mă califica la olimpiada europeană, și de asemenea și la câteva concursuri internaționale. Totuși, medalia de la EGOI reprezintă cea mai importantă și bună reușită a mea", susține tânăra.

 O moldoveancă a luat medalia de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete
© Photo : oferit de Mădălina Griza
O moldoveancă a luat medalia de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete

Eleva visează să-și continue studiile, dar și să-și construiască o carieră de succes în domeniul IT. Ea este de părere că sistemul de învățământ din țara noastră, în special în profilul informatică, are nevoie de o modernizare.

"Din păcate majoritatea elevilor încă învață concepte și limbaje învechite, care deja nu mai sunt practice pentru universitate și job, ceea ce reprezintă un impediment pentru elevii ce vor să își continue studiile în programare", a spus Mădălina.

 O moldoveancă a luat medalia de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete
© Photo : oferit de Mădălina Griza
O moldoveancă a luat medalia de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete

Deocamdată, tânăra nu a decis dacă va pleca peste hotare să-și continue studiile sau va rămâne acasă, aici în Moldova.

"Cred că voi ține ambele opțiuni deschise, întrucât studiile peste hotare au atât avantaje, cât și dezavantaje. Cu siguranță știu că, indiferent de ce voi alege, vreau să ajut la dezvoltarea țării", susține tânăra.

Chiar dacă nu exclude plecarea peste hotare, Mădălina dă dovadă de un pronunțat spirit patriotic și spune că își dorește un viitor mai bun pentru Moldova.

"Cu toate că sunt un număr mare de tineri care pleacă, o parte aleg să se întoarcă, și să contribuie prin experiența acumulată în alte țări. Vreau să cred că această practică va continua pentru ca Moldova să se bucure de un viitor prosper", susține eleva.

 O moldoveancă a luat medalia de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete
© Photo : oferit de Mădălina Griza
O moldoveancă a luat medalia de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete

La Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete au participat 156 de eleve din 43 de țări, iar țara noastră a fost reprezentată de două eleve și doi profesori.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

16
Tagurile:
Olimpiadă, Medalie de bronz, Elevă
Tematic
Începe admiterea 2021 în licee: Ce acte trebuie să conțină dosarele
Admiterea 2021: Universitatea de Studii Politice şi Economice Europene "Constantin Stere"
Admiterea 2021: Ce oferte are Universitatea de Studii Europene din Moldova


Загрузка...
Carina Țurcan

Instanța din Moscova: Sentința în privința Carinei Țurcan, acuzată de spionaj, este legală

37
Curtea de Apel de jurisdicție generală a lăsat neschimbată pedeapsa cu 15 ani de detenție în colonie, care i-a fost aplicată anterior originarei din Moldova.

CHIȘINĂU, 23 iunie - Sputnik. Prima instanță de apel de jurisdicție generală a recunoscut drept legală sentința în privința fostului membru al consiliului de administrație al ”Inter RAO” Carina Țurcan, originară din Moldova, care a primit o pedeapsă de 15 ani de detenție  pentru spionaj. Despre aceasta a informat RIA Novosti, cu referire la serviciul de presă al instanței.

Totodată, verdictul a fost modificat în ceea ce privește contabilizarea timpului în care Țurcan s-a aflat în arest, calculându-l în conformitate cu schema „zi pentru zi”.

Este menționat că ședința a avut loc în regim închis pentru public din cauza informațiilor secrete care se conțin în dosar.

Verdictul a fost atacat atât de apărare, care insistă asupra achitării, cât și de Procuratură, care nu a fost de acord cu procedura de calculare a zilelor petrecute de Turcan în detenție preventivă.

Pe 29 decembrie 2020, Judecătoria orașului Moscova a decis o pedeapsă de 15 ani de colonie cu regim general pentru moldoveanca Carina Țurcan.

"Instanța a decis să o recunoască pe Țurcan vinovată de săvârșirea infracțiunii incriminată de Articolul 276 al Codului Penal al Federației Ruse și să-i fie stabilită pedeapsă sub formă de lipsire de libertate pe un termen de 15 ani, într-o colonie cu regim general", au stabilit judecătorii în decizi lor.

Țurcan a fost plasată în arest în iunie 2018, după o altă prelungire a perioadei de arest, Curtea de Apel a modificat pe 16 ianuarie 2020 măsura restrictivă, interzicându-i doar comunicarea cu martorii din dosar. Cu toate acestea, ea nu a rămas liberă mult timp: la propunerea parchetului, instanța de casare a trimis-o înapoi la centrul de detenție preventivă, pe 7 februarie, în același timp reîntorcând cazul în Instanța de apel, care a lăsat-o apoi în izolator.

Potrivit hotărârii de punere sub acuzare, postată anterior pe rețelele de socializare de Pavlov, Țurcan ”aflându-se într-un loc neidentificat, acționând în mod deliberat împotriva securității Federației Ruse pentru a îndeplini sarcinile stabilite de serviciul special moldovenesc, din motive mercantile, conștientizând că informațiile primite privind volumul livrărilor și capacitatea de putere a energiei furnizate din Federația Rusă în Ucraina într-o anumită perioadă constituie secret de stat, nu mai târziu de 29 septembrie 2015, prin intermediul unui canal de comunicare închis”, le-a transmis serviciului special moldovenesc.

Ancheta consideră că diseminarea prematură a acestor date ar putea complica relațiile Rusiei cu state străine și organizații internaționale sau ar fi putut fi folosite împotriva securității Federației Ruse și, de asemenea, că Țurcan a primit sume mari de bani pentru transmiterea lor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

37
Tagurile:
Moscova, instanță, sentință, Carina Țurcan
Tematic
Judecătorii au anulat decizia de eliberare: Carina Țurcan a fost dusă înapoi în izolator


Загрузка...
Maria Zaharova

Zaharova, răspuns ironic după incidentul din Marea Neagră