Ambulanțe

Situația pandemică în Capitală rămâne critică: Ce propun autoritățile

162
(reînnoit 09:53 15.03.2021)
Situația pandemică în Chișinău rămâne alarmantă, iar numărul îmbolnăvirilor continuă să crească. Despre aceasta au anunțat reprezentanții serviciilor municipale în cadrul ședinței săptămânale.

CHIȘINĂU, 15 mart – Sputnik. Tatiana Bucearschi, șefa Direcției asistență socială și sănătate publică, a declarat în cadrul ședinței Primăriei că, de la începutul pandemiei, în Chișinău s-au înregistrat 89 931 de cazuri de infectare cu COVID-19, dintre care 67 408 persoane s-au vindecat, iar 1 370 au decedat. 

"La momentul actual, cu forme ușoare de tratament sunt înregistrați 6 735 de pacienți. Capacitatea de spitalizare este de 1 665 de paturi și 200 de paturi de triaj. Sunt disponibile 1 413 paturi pentru adulți, 167 de paturi pentru copii, 55 de paturi pentru maternitate, 30 de paturi paliative și 200 de paturi pentru triaj. Duminică erau internați 1 454 de pacienți confirmați cu coronavirus, dintre care 75 de pacienți în stare foarte gravă, 574 în stare gravă, 756 în stare medie și 46 în stare ușoară", a precizat Tatiana Bucearschi, șefa Direcției asistență socială și sănătate. 

Totodată, Bucearschi a anunțat că pe perioada stării de urgență, adică până în 15 aprilie, produsele alimentare pentru persoanele social-vulnerabile vor fi acordate la pachet. 

"Beneficiarii acestor servicii vor fi informați unde și cum își vor ridica pachetele. Cei țintuiți la pat vor primi pachetele prin angajații Direcției asistență socială", a mai spus șefa Direcției asistență socială și sănătate. 

Primarul Ion Ceban a anunțat că procesul de vaccinare a angajaților medicali este în plină desfășurare, iar personalul medical nu este reticent în acest sens. 

"Avem aproximativ 1 milion de oameni în Capitală. Conform planului de vaccinare, am realizat toată procedura pentru a începe procesul. Prioritizăm vaccinarea, inclusiv în zilele de odihnă. Duminică am avut vaccinate 1400 de cadre medicale. Suntem în așteptarea vaccinurilor. Primăria va colabora cu autoritățile centrale și cele din subordine pentru soluționarea provocărilor", a spus Ion Ceban, edilul-șef al Capitalei.

Autoritățile municipale au îndemnat cetățenii să respecte măsurile de protecție împotriva virusului ucigaș, întrucât este singura soluție de a se proteja de infecție. 

Pe 2 martie, în Republica Moldova a demarat campania de vaccinare împotriva noului coronavirus.

În cadrul campaniei de imunizare vor fi vaccinați mai întâi cei care lucrează nemijlocit în cadrul secțiilor de reanimare, anestezie și de terapie intensivă, precum și personalul din cadrul secțiilor cu profil COVID-19 din spitale.

Primele peste 21 de mii de doze de vaccin AstraZeneca împotriva noului coronavirus au ajuns în Republica Moldova pe 27 februarie, fiind oferite cu titlu gratuit de România. Iar pe 5 martie în țară au ajuns alte 14 400 de doze de vaccin împotriva COVID-19. Este vorba la fel de preparatul AstraZeneca (producător - Coreea de Sud).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

162
Tagurile:
bolnavi, pandemie, coronavirus, COVID-19
Tematic
Italia reintră de astăzi în lockdown – regiuni sub risc sporit
Atașați militari din 50 de țări s-au vaccinat cu ”Sputnik V”
Elena Kovaliova

De ce profesorii închid ochii la agresiunea și violența din școli: Opinia psihologului

19
(reînnoit 11:23 25.06.2021)
Unii pedagogi consideră că nu poartă răspundere pentru educația copilului și că acest rol îl are de fapt familia. Declarația a fost făcută în studioul Sputnik Moldova de către psihologul Elena Kovaliova. 

CHIȘINĂU, 25 iun  - Sputnik. Unii profesori sunt de părere că rolul lor este doar de a preda, iar de educația copiilor trebuie să se ocupe familia.

Psihologul Elena Kovaliova a declarat în studioul Sputnik Moldova că o astfel de viziune este pur și simplu o încercare de a scăpa de responsabilitatea pentru dezvoltarea personalității la elevi. Specialistul este de părere că atmosfera din școală este importantă, iar profesorii ar trebui să acorde atenție relației dintre colegii de clasă. 

„Am fost la o ședință în care profesorul a explicat teroarea psihologică pe care copiii au aplicat-o în raport cu un nou coleg de clasă. Se ghidează de filosofia postmodernismului: se presupune că fiecare are propriul său punct de vedere și dreptul de a-l apăra agresiv”, a spus psihologul.

Kovaliova a subliniat că înșiși profesorii nu sunt pregătiți pentru o astfel de evaluare a amploarei acestui fenomen.

„În același timp, o persoană, arătând agresivitate față de altul și distrugându-i demnitatea prin abuz fizic sau verbal, folosește bullying-ul (din engleză bullying înseamnă hărțuire, urmărire agresivă) și mobbing (din engleză - mulțime agresivă, bandă) - insulte”, susține psihologul.

Acest lucru, a conchis Kovaliova, indică faptul că o astfel de persoană, indiferent de vârsta sa, are probleme cu sistemul de valori.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

19
Tagurile:
școală, elevi, psiholog


Загрузка...
Certificat de vaccinare electronic

Ultima oră: Cum vor putea călători moldovenii - certificate COVID-19

163
(reînnoit 11:59 25.06.2021)
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a oferit informații detaliate privind certificatele de vaccinare împotriva coronavirusului.

CHIȘINĂU, 25 iun - Sputnik. Certificatul de vaccinare împotriva coronavirusului nu este un pașaport, care interzice mobilitatea acestora.

3

Certificatul de vaccinare este o dovadă oficială că persoana a fost imunizată și se eliberează fiecărei persoane care a fost vaccinată. Precizarea a fost făcută de medicul epidemiolog la Agenția Națională de Sănătate Publică, Alexei Ceban în cadrul unei conferințe cu genericul „Vaccinarea împotriva COVID-19: Totul despre certificatele de vaccinare”. Epidemiologul mai spune că fiecare certificat, pe lângă rolul de evidență medicală, va ajuta cetățenii să traverseze frontierele mai multor state cu ușurință. 

„Certificatul de vaccinare va lua de pe umerii cetățenilor povara de a efectua testele PCR, adică testul pentru identificarea virusului SARS COV-2. Acesta este unul destuol de incomod și costisitor. Statul acoperă gratuit doar testul efectuat de persoanele care prezintă simptome ale coronavirusului sau dacă a fost în contact cu o persoană infectată”, a declarat medicul epidemiolog la Agenția Națională de Sănătate Publică. 

Medicul mai spune că mulți fac vaccinul pentru a primi certificatul de vaccinare anume cu scopul de a călători. Totuși, spune Alexei Ceban, rolul vaccinării este necesitatea de a preveni răspândirea virusului.

„Persoana vaccinată nu prezintă pericol pentru ce cu care se află într-un transport comun. De asemenea nu prezintă pericol pentru țara în care pleacă. Fiecare țară încearcă să-și protejeze cetățenii. Certificatul de vaccinare nu este un pașaport care va interzice mobilitatea persoanelor”, a mai spus medicul. 

Alexei Ceban a menționat că certificatul de vaccinare este un document electronic generat în format PDF. 

„Toate datele stocate în registrul electronic sunt evidențiate în acest certificat de vaccinare. Acesta poate fi printat sau stocat și în format electronic. Lucrăm la realizarea certificatelor electronice pe care cetățenii să le poată descărca pe pe pagina oficială vaccinare.gov.md”, a mai spus medicu epidemiolog. 

Certificatele vor conține informații precum datele personale ale cetățenilor vaccinați - nume, prenume, vârstă, IDNP, sex, domiciliu. La fel vor fi incluse și datele despre vaccinare care conțin numărul dozei și producătorul. De asemenea, sunt incluse și datele Centrului de vaccinare și locul pentru ștampilare și semnătură. Odată cu emiterea certificatelor electronice nu va mai fi nevoie de semnătură și ștampilă. Alexei Ceban a precizat că datele cu caracter personal vor fi protejate și nu poate fi vorba de discuții în acest sens. Acces la datele personale are doar persoana care deține certificatul și Centrul de Vaccinare.    

„Ulterior, la nivel regional și național se generează doar cifre agregate. Eu fiind vaccinat îmi voi vedea datele în certificat. Medicul de familie îmi va vedea datele deoarece noi suntem într-o strânsă legătură cu acesta, iar acesta are responsabilitatea de a păstra datele cu caracter personal”, a mai spus Alexei Ceban. 

Știrea se actualizează...

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

163


Загрузка...