Italia

Italia reintră de astăzi în lockdown regiuni sub risc sporit

174
(reînnoit 09:22 15.03.2021)
Italia se confruntă cu al treilea val al epidemiei de Covid-19, în acest context guvernul a anunţat reintroducerea lockdown-ului în cea mai mare parte a ţării de luni, 15 martie. Care sunt regiunile sub cel mai ridicat risc.

BUCUREŞTI, 15 mart – Sputnik, Doina Crainic. Potrivit prim-ministrului Mario Draghi, Italia se confruntă cu un nou val de infectări la peste un an de la începerea pandemiei, fiind nevoită să reintroducă măsuri de lockdown de luni în cea mai mare parte a teritoriului.

„La mai bine de un an de la începerea crizei sanitare, din păcate ne aflăm în fața unui nou val de infectări. În ultima săptămână, s-au înregistrat 150.175 de noi infectări, faţă de 130.816 săptămâna precedentă, însemnând o creștere de aproape 15%”, a spus Draghi în timpul unei vizite la centrul de vaccinare înființat pe aeroportul din Roma Fiumicino.

„Aceste date ne obligă să fim extrem de atenți pentru a limita numărul de decese și pentru a preveni supraaglomerarea unităților de sănătate. Amintirea a ceea ce s-a întâmplat primăvara trecută este încă vie și vom face tot posibilul pentru a preveni ca o astfel de situaţie să se întâmple din nou”, a adăugat prim-ministrul, citat de Sputnik France. 

Amplasarea regiunilor în zona roșie

Nino Cartabellotta, președintele firmei de cercetare în domeniul sănătății GIMBE, a avertizat joi că în mai mult de jumătate din cele 20 de regiuni italiene, „spitalele și mai ales unitățile de terapie intensivă [erau] deja pline” și că spitalizările sau intervențiile pentru alte afecţiuni decât Covid au fost amânate.

Astfel, guvernul a adoptat vineri în Consiliul de Miniștri noi măsuri anti-Covid pentru perioada 15 martie - 6 aprilie, hotărând în special ca regiunile care înregistrează un număr mai mare de 250 de cazuri noi pe săptămână să treacă automat în zona roșie (nivel de cel mai mare risc corespunzând cu cele mai drastice restricții).

În zonele aflate în zona roșie se închid școlilor, colegiile, liceele și universitățile, precum și barurile și restaurantele, cu excepția celor care pot face livrări acasă sau la pachet. Călătoriile sunt limitată doar la cele pentru muncă, achiziționarea de produse de bază și urgențe medicale.

În weekendul de Paște (3, 4 și 5 aprilie), întreaga peninsulă va fi automat în zona „roșie”.

Regiunile cu cel mai ridicat risc

Vor fi plasate din nou în lockdown marile regiuni nordice - Lombardia (regiunea Milano), Piemont (Torino), Veneto (Veneția), Emilia-Romagna (Bologna), precum și Lazio (regiunea Romei) și Puglia, care se alătură regiunilor sudice Campania (Napoli), Basilicata și Molise.

Italia a început planul de vaccinare la sfârșitul lunii decembrie, dar livrările au încetinit considerabil și doar 1,8 milioane de persoane, dintr-o populație de 60 de milioane, au primit până acum cele două doze de vaccin.

Lovitură grea pentru economia italiană

Aceste noi restricții severe la nivel național reprezintă încă o lovitură pentru a treia cea mai mare economie a Zonei Euro, care a intrat într-o recesiune severă în 2020.

De asemenea, Mario Draghi a anunțat că vor fi luate noi „măsuri de sprijinire a economiei”, inclusiv „o finanțare mai mare a instrumentelor de combatere a sărăciei pentru a sprijini noii săraci”.

Pandemia a împins încă un milion de oameni sub pragul sărăciei în 2020, potrivit unui sondaj al Institutului Național de Statistică. Numărul săracilor a ajuns acum la 5,6 milioane, sau la 9,4% din populație, față de 7,7% în 2019, ceea ce reprezintă un record în ultimii 15 ani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

174
Tagurile:
COVID-19, lockdown, Italia
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (1383)
Tematic
Dodon avertizează despre pericolul unui lockdown total
Nagacevschi: Guvernul interimar nu poate cere lockdown
Democrații vor lockdown cu reguli clare – ce spune Pavel Filip
 Comisia Electorală Centrală

CEC a lansat un Centru de apel pentru cei care au mai multe întrebări referitor la scrutin

8
(reînnoit 18:26 23.06.2021)
Cei care nu cunosc procedura de vot sau la ce secție de votare sunt arondați ca să-și exercite dreptul la vot, acum pot să sune la Centrul de Apel CEC.  Totodată, prin intermediul acestuia nu bor putea fi depuse contestații.

CHIȘINĂU, 23 iun - Sputnik. Comisia Electorală Centrală a lansat Centrul de Apel pentru ca cei care întâmpină anumite dificultăți și au întrebări referitoare la procesul de vot. Astfel, Centrul va funcționa în perioada 23 iunie – 13 iulie 2021.

„Alegătorii vor putea solicita Centrului de Apel informații cu privire arondarea la secții de votare, procedura de vot, și altele. Menționăm că nu pot fi depuse contestații prin intermediul Centrului de Apel”, este menționat într-un comunicat de presă CEC. 

CEC a precizat că operatorii Centrului vor acorda asistența necesară și persoanelor responsabile de gestionarea listelor electorale din cadrul autorităților publice locale, dar și membrilor organelor electorale inferioare pentru ca aceștia să aplice uniform procedurile de gestionare a Registrului de stat al alegătorilor.

Totodată, în cadrul Centrului de Apel vor activa 12 operatori. Linia de informare a Centrului de Apel va funcționa de luni până vineri, între orele 8.00 - 17.00, iar în perioada 11-13 iulie 2021 programul de lucru va fi extins până la 24 de ore pe zi.

CEC a menționat că Centrul poate fi apelat la tarif ordinar de la telefonul fix sau mobil din orice localitate a Republicii Moldova sau din afara țării.

Doritorii de a adresa întrebări pot telefona la acest număr: (+373) 22 880101. 

Precizăm că pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, Comisia Electorală Centrală a înregistrat 23 de concurenți electorali: 20 de partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

8
Tagurile:
alegeri parlamentare anticipate, linia verde, CEC
Тема:
Moldova: Alegeri parlamentare 2021
Tematic
Întâlnire între ambasadorul SUA și conducerea CEC în prag de alegeri: Care a fost motivul


Загрузка...
Vaccinarea la Congaz

Lotul de ”Sputnik V” s-a epuizat în doar 2 ore în cel mai mare sat din Moldova

160
(reînnoit 18:20 23.06.2021)
Mai mulți locuitori ai satului Congaz au rămas nemulțumiți de cantitatea prea mică de vaccin ”Sputnik V”. Preparatul rusesc a fost epuizat în doar 2 ore și jumătate.

COMRAT, 23 iun – Sputnik, Maxim Topal. Centrul de Sănătate din Congaz, cel mai mare sat din Moldova, dar și din Europa, a primit doar 100 de doze de vaccin ”Sputnik V” împotriva coronavirsului. Întreaga partidă a fost epuizată în doar 2 ore și jumătate, provocând revolta unui număr mare de localnici.

Вакцинация в Конгазе
© Sputnik / Maxim Topal
Procedura de vaccinare

Din cele 100 de doze distribuite instituției medicale din Congaz, 63 au fost destinate nemijlocit locuitorilor din Congaz, câte 15 doze pentru satele Cotovscoe și Svetlâi, și doar 7 doze pentru locuitorii satului Chioselia Rusă.

Vaccinarea populației a demarat în Congaz la ora 08:00. În fața Centrului de Sănătate s-au format cozi mari cu persoane care voiau să-și administreze preparatul rusesc. La intrare, fiecărei persoane îi era măsurată temperatura corpului, tensiunea, îi erau adresate întrebări legate de starea generală a sănătății, și doar apoi i se propunea procedura de vaccinare.

Вакцинация в Конгазе
© Sputnik / Maxim Topal
Vaccinarea a început la Congaz la ora 08:00

Potrivit directorului Centrului de Sănătate din Congaz, Elena Frangu, în perioada de vaccinare în Congaz au fost imunizate în total 520 de persoane.

“Am cumpărat un congelator unde păstrăm Sputnik V. Avem și un congelator pentru alte vaccinuri. Examinăm persoanele înainte de vaccinare, iar în cazul în care nu există contraindicații, le administrăm preparatul”, a declarat Elena Frangu.

Ritmurile lente ale vaccinării sunt determinate de dorința populației de a-și administra preparatul de producție rusească ”Sputnik V”, iar cantitățile acesteia sunt insuficiente. Acum în Congaz a rămas doar doze ale vaccinului AstraZeneca, care nu este populară în rândul populației.

Вакцинация в Конгазе
© Sputnik / Maxim Topal
”Am așteptat anume ”Sputnik V”, avem mai multă încredere în acest vaccin”, spun locuitorii din Congaz

Întrebați de Sputnik Moldova, locuitorii din Congaz au vorbit despre preparatul în care au cea mai mare încredere.

“Am venit pentru a nu mă îmbolnăvi, pentru ca totul să fie ca înainte, când nu ne îmbolnăveam de COVID-19. Am așteptat anume ”Sputnik V”. Avem o încredere mai mare în acest vaccin, fiica mi-a spus că este un vaccin foarte bune”, a declarat Nadejda, o locuitoare a Congazului.

“M-am vaccinat deja. Am ales ”Sputnik V”. Am așteptat acest vaccin pentru că avem o încredere mai mare în vaccinurile de producție rusească. În curând vor sosi copiii noștri din Rusia, care ne-au sfătuit să alegem ”Sputnik V”, spune o altă locuitoare a satului, Olga.

Către 10:30, la Centrul de Sănătate mai erau doar 3 doze de vaccin. Mai mulți oameni, care au venit să se vaccineze au fost nevoiți să facă cale întoarsă dezamăgiți.

Вакцинация в Конгазе
© Sputnik / Maxim Topal
Către 10:30, la Centrul de Sănătate mai erau doar 3 doze de vaccin

”În perioada pandemiei am reușit să mă protejez de coronavirus. Iată de ce când a apărut o oportunitate, am decis să aleg ”Sputnik V”. Stau la coadă, aștept, însă nu știu dacă a mai rămas vaccin. Am auzit că sunt puține doze. E foarte, foarte trist”, spune un locuitor al Congazului care a rămas fără preparat.

Din noua partidă a vaccinului ”Sputnik V”, primită de Republica Moldova din Rusia, Găgăuziei i-au fost rezervate 1050 de doze. Dintre acestea, 450 de doze au fost direcționate spre Centrele de Sănătate din Comrat și Ceadâr Lunga, iar 150 de doze au fost transmise Centrului de Sănătate din raionul Vulcănești.

Вакцинация в Конгазе
© Sputnik / Maxim Topal
Din noul lot de vaccin ”Sputnik V” primit din Federația rusă, Găgăuziei i-au fost repartizate doar 1050 de doze

Lotul de vaccin rusesc ”Sputnik V” a fost oferit Moldovei în calitate de ajutor umanitar.

În luna aprilie, în țară a fost adus primul lot de vaccin rusesc. MAE al Rusiei declarase atunci că “partea rusă a luat o decizie principială de a aloca Moldovei 182 de mii de doze ale preparatului ”Sputnik V”, inclusiv 62 de mii de doze pentru Transnistria”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

160
Tagurile:
Congaz, Vaccinul Sputnik V
Тема:
Vaccinul Sputnik V: știri de ultimă oră
Tematic
Unde și când vă puteți vaccina cu „Sputnik V” la Chișinău
Vaccin Sputnik V pentru Biserică: Cui i-a trimis Patriarhul Kiril 2000 de doze în Moldova


Загрузка...