Vaccin

Strategia de vaccinare în UE este greșită oficial european

209
(reînnoit 08:06 15.03.2021)
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a admis că Uniunea Europeană a greșit în privința strategiei de vaccinare anti-Covid 19.

BRUXELLES, 15 mar – Sputnik, Daniela Porovăț. UE își recunoaște greșelile din campanie de vaccinare de la cel mai înalt nivel. Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarant într-un interviu pentru Tagesspiegel că ”s-au făcut greşeli în comandarea vaccinurilor la Bruxelles şi în statele membre".

Recunoașterea din partea acestui înalt oficial European are loc strategic la o zi după ce cinci premieri europeni au acuzat înțelegeri secrete ale unor state pentru a obține mai multe vaccinuri decât altele și după săptămâni de controverse legate de întârzierea livrărilor și lipsa de transparență a negocierilor purtate de Comisiei în numele celor 27 de state.

"Sunt gata să fac un bilanţ la sfârşitul pandemiei, când vom putea vedea ce am făcut greşit şi ce am făcut corect", spune acum Timmermans, care încearcă astfel să dezamorseze scandalul, insistând pe bunele intenții de a asigura vaccinarea tuturor cetățenilor din UE.

Comisia Europeană a comandat în total cel puţin 1,4 miliarde de doze din patru vaccinuri împotriva noului tip de coronavirus aprobate pe teritoriul UE, număr care teoretic este mai mult decât suficient pentru cei circa 450 de milioane de locuitori ai blocului comunitar. Aceasta în teorie, pentru că în practică vaccinurile ajung greu și inegal, unele țări fiind ”mai egale” decât celelalte.

Colac peste pupăză, AstraZeneca este în mijlocul unui scandal după ce mai multe țări au suspendat folosirea vaccinurilor acestei companii din cauza reacțiilor adverse periculoase. Și România a oprit de la folosire lotul considerat responsabil de apariția unor cheaguri de sânge. AstraZeneca face parte dintre vaccinurile comandate de UE, așadar responsabilitatea este nu doar a companiei, ci și a Agenției Europene a Medicamentelor care l-a autorizat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

209
Tagurile:
UE, vaccinare, AstraZeneca
Tematic
Profesoară din România, moartă după rapelul cu vaccin anti-COVID: Detalii șoc
Ce spun specialiștii despre vaccinarea împotriva COVID
Poliția de Frontieră

Trecerea ilegală a frontierei la Tudora

37
(reînnoit 23:04 16.06.2021)
Doi moldoveni de 37 și 53 de ani, în după amiaza zilei de ieri, 15 iunie, au încercat să treacă ilegal frontiera de stat la Tudora, intenționând să ajungă în Ucraina.

CHIȘINĂU, 16 iun – Sputnik. Bărbații au fost observați de către patrula Sectorului Poliției de Frontieră "Tudora-1" în cadrul serviciului de supraveghere şi control al frontierei, la o distanță de 500 m de la linia de frontieră.

Pagube provocate de ploi în Găgăuzia
© Photo : Предоставлено региональной комиссией по ЧС
S-a stabilit că bărbatul de 53 de ani din raionul Glodeni a încercat să iasă din țară prin punctul de trecere Palanca. Autoritățile ucrainene i-au interzis intrarea în țară, astfel bărbatul a decis să traverseze frontiera prin ocolirea acesteia. El a încercat să treacă frontiera împreună cu bărbatul de 37 de ani, pe care l-a întâlnit în drumul spre graniță.

Angajații Direcției regionale EST continuă cercetările. Persoanele au fost reținute până la stabilirea tuturor circumstanțelor. Pe numele acestora au fost întocmite procese-verbale de audiere și constatare a infracțiunii prevăzute de art. 362 al. 1 al Codului Penal al Republicii Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

37


Загрузка...
Микрофон в студии радио Sputnik

Sănătatea mintală: La cine puteți adresa dacă aveți nevoie de ajutor

89
(reînnoit 21:46 16.06.2021)
În cadrul emisiunii "ATITUDINI", coordonatoarea Centrului Comunitar de Sănătate Mintală Asociația Medicală Teritorială Buiucani Lucia Carp a explicat care sunt pașii pe care trebuie să-i întreprindă o persoană care trece printr-o suferință emoțională.
Sănătatea mintală: La cine vă puteți adresa dacă aveți nevoie de ajutor

Persoanele care simt o stare de neliniște sufletească, sunt în depresie sau ajung să aibă chiar și gânduri suicidare, trebuie să se adreseze primordial la un specialist pentru a evita ulterioarele consecințe negative. Primul pas este să-i comunice medicului de familie despre starea prin care trec și să înțeleagă că nu sunt singuri în fața problemelor.

"Comportamentul suicidar este precedat de stările depresiv anxioase. Este important să vă adresați cât mai curând medicului de familie, care va aprecia starea dumneavoastră la nivel de medicină primară și, în funcție de severitatea simptomelor, va prescrie un tratament ușor la domiciliu sau în cazul stabilirii unei grad de severitate moderat, vă va direcționa la Centrul Comunitar de Sănătate Mintală", a explicat Lucia Carp.

Potrivit interlocutoarei, în municipiul Chișinău sunt cinci Centre Comunitare, iar pe întreg teritoriul țării – aproximativ 40 de instituții cu acest profil.

"În urma unei examinări mai minuțioase de către psihiatru, sunt stabilite terapiile pe care le va urma persoana. Tratamentul constă din psihoterapie (în cazuri ușoare și medii) sau psihoterapie și tratament medicamentos - în cazuri mai grave. Tratamentul ar putea dura de la 7 la 10 luni, lucru despre care trebuie informat pacientul de la bun început", a precizat specialistul.

Este important de menționat că persoanele asigurate nu trebuie să achite pentru tratament, medicamentele prescrise fiind compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

89
Tagurile:
suicid, medic de familie
Tematic
Cutremurător: Motivele pentru care moldoveni recurg la acte de suicid


Загрузка...