Coronavirus în Franța

Ce restricții sunt impuse în Franța și cum sunt respectate - declarațiile unei moldovence

354
(reînnoit 08:50 12.03.2021)
Potrivit datelor oficiale, în Franța crește din nou numărul de infectări cu noul virus. Echipa Sputnik Moldova a discutat cu o moldoveancă stabilită în Franța care a povestit cum stau lucrurile acolo și dacă francezii respectă restricțiile impuse de autorități.

CHIȘINĂU 12 mart - Sputnik. Numărul de îmbolnăviri cu COVID-19 creşte din nou cu repeziciune în Franța, iar aproximativ jumătate din cazurile noi sunt generate de tulpina britanică a noului coronavirus. Elena Buzu este o moldoveancă stabilită în orașul Le Plessis-Robinson, suburbie a Parisului, Franța. Femeia a declarat în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei”, de la Radio Sputnik Moldova, că autoritățile franceze au impus numeroase restricții legate de pandemie. Ea susține că majoritatea populației respectă normele impuse.

„Avem restricția de a circula pe stradă de la 18:00 până la ora 06:00, doar dacă ai adeverința de la muncă sau sunt anumite cazuri care fac excepție, dar în general nimeni nu circulă. În legătură cu creșterea numărului de cazuri se vorbește despre o restricție de circulație și în weekend. (...) Am avut o programare la medic și era la ora 18:45, adică după ora permisă și mergeam cu soțul la cabinetul medicului și nu era nimeni pe stradă, chiar nimeni. Ne simțeam deja noi cumva incomod, deși aveam acea adeverință că mergem la medic”, a menționat Elena Buzu.  

Totodată, femeia a precizat că instituțiile de învățământ din Franța își desfășoară activitatea în regim normal. 

„Școlile activează în regim normal, grădinițele la fel. Copiii sunt asigurați cu mâncare la cantina de la școală, pentru că anul trecut noi îi asiguram pe copii cu mâncare. Universitățile activează în regim online. Cât despre restaurante și muzee, ele sunt închise, dacă nu greșesc, de la sfârșitul lunii octombrie. Centrele comerciale mai mari la fel sun închise”, a menționat Elan Buzu. 

În timp ce moldovenii nu au primit niciun ajutor din partea statului în perioada stării de urgență, cei din Franța au reușit să beneficieze de suport din partea autorităților, spune femeia. 

„În fiecare lună pe care nu am lucrat-o ni s-a oferit ajutor de șomaj, adică 85 la sută din salariu. Angajatul nu poate să abuzeze de acest ajutor de șomaj, ulterior chiar s-au făcut și anumite controale. Dacă nu greșesc, unii chiar au fost amendați, dar în general dacă întreprinderea nu-și poate continua activitatea, dacă nu se poate asigura aplicarea protocolului sanitar, dacă întreprinderea nu se poate aproviziona și este nevoită să-și sisteze activitatea, atunci salariații primesc 85% din salariu lunar”, a precizat Elena Buzu. 

Moldoveanca stabilită în Franța a vorbit și despre procesul de vaccinare. Femeia susține că până în prezent aproape șapte la sută din populația franceză au fost imunizați împotriva noului coronavirus, iar grupul țintă sunt persoanele de peste 60 de ani.

„Când s-a anunțat că deja este primul vaccin, atunci unul din doi francezi era reticent. Acum rata reticenței a scăzut puțin până la 40 la sută. Adică 40% din populația de aici nu s-ar vaccinau sau se mai gândesc. Se aud multe voci care critică Franța pentru că vaccinarea merge lent. Dacă nu greșesc, suntem pe al patrulea loc în Europa. (...) Acum se discută dacă farmaciștii ar putea vaccina, ca procesul să ia o mai mare amploare”, a specificat Elena Buzu.

Precizăm că în raioanele Cimișlia, Hâncești, Drochia și Ocnița din Republica Moldova a fost instituită alertă Cod Roșu de COVID-19 și s-au impus restricții drastice din cauza numărului tot mai mare de infectări. Este vorba de restricționarea deplasării populației și impunerea izolării la domiciliu. Totodată, se interzic adunările în masă, inclusiv de genul activități culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment. În această perioadă nu vor fi prestate servicii populației, cu excepția celor vitale. La fel, sunt interzise vizitele neesențiale la unitățile de interes public cum ar fi bancă, poștă etc. Amintim că în Republica Moldova este instituită stare de urgență în sănătate publică până la data de 15 aprilie 2020. Autoritățile de la Chișinău nu exclud că ar putea fi introdus lockdown din cauza creșterii numărului zilnic de infectări cu noul coronavirus. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

354
Tagurile:
COVID-19, pandemie, restricții, Franța
Tematic
Pacienții cu COVID nu mai au loc în spitale: Autoritățile impun restricții drastice

Palestina: Protestatarii au aprins anvelopele la mitingul din Beita

15
(reînnoit 19:30 23.06.2021)
Protestatarii au aprins anvelopele și au purtat torțe în timpul unui miting care a avut loc în orașul Beita din Cisiordania ocupată.

Protestatarii au aprins anvelopele și au purtat torțe în timpul unui miting care a avut loc în orașul Beita din Cisiordania ocupată.

Mitingul face parte din șirul de demonstrații care se desfășoară împotriva activității de așezare a Israelului în zonă.

"Această debandadă nocturnă o vom face non-stop împotriva coloniștilor, armatei și susținătorilor coloniștilor. Vă vom expulza, cu voia lui Dumnezeu", a declarat Mahmoud Hamayel, unul dintre protestatari.

Mai mulți protestatari ar fi fost răniți în confruntări cu soldați israelieni. Manifestanții protestează împotriva construcției așezării Givat Eviatar pe Jabal Sbeih (Muntele Sbeih) din apropiere.

Săptămâna trecută, un grup de coloniști au condus mai mult de 20 de rulote către locație. Protestatarii spun că mișcarea este un prim pas către preluarea întregii zone.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

15
Tagurile:
protest, Palestina
Tematic
Palestina: Armata israeliană a lovit mai multe ținte în Fâșia Gaza


Загрузка...
 Comisia Electorală Centrală

CEC a lansat un Centru de apel pentru cei care au mai multe întrebări referitor la scrutin

16
(reînnoit 18:26 23.06.2021)
Cei care nu cunosc procedura de vot sau la ce secție de votare sunt arondați ca să-și exercite dreptul la vot, acum pot să sune la Centrul de Apel CEC.  Totodată, prin intermediul acestuia nu bor putea fi depuse contestații.

CHIȘINĂU, 23 iun - Sputnik. Comisia Electorală Centrală a lansat Centrul de Apel pentru ca cei care întâmpină anumite dificultăți și au întrebări referitoare la procesul de vot. Astfel, Centrul va funcționa în perioada 23 iunie – 13 iulie 2021.

„Alegătorii vor putea solicita Centrului de Apel informații cu privire arondarea la secții de votare, procedura de vot, și altele. Menționăm că nu pot fi depuse contestații prin intermediul Centrului de Apel”, este menționat într-un comunicat de presă CEC. 

CEC a precizat că operatorii Centrului vor acorda asistența necesară și persoanelor responsabile de gestionarea listelor electorale din cadrul autorităților publice locale, dar și membrilor organelor electorale inferioare pentru ca aceștia să aplice uniform procedurile de gestionare a Registrului de stat al alegătorilor.

Totodată, în cadrul Centrului de Apel vor activa 12 operatori. Linia de informare a Centrului de Apel va funcționa de luni până vineri, între orele 8.00 - 17.00, iar în perioada 11-13 iulie 2021 programul de lucru va fi extins până la 24 de ore pe zi.

CEC a menționat că Centrul poate fi apelat la tarif ordinar de la telefonul fix sau mobil din orice localitate a Republicii Moldova sau din afara țării.

Doritorii de a adresa întrebări pot telefona la acest număr: (+373) 22 880101. 

Precizăm că pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, Comisia Electorală Centrală a înregistrat 23 de concurenți electorali: 20 de partide politice, două blocuri electorale și un candidat independent. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

16
Tagurile:
alegeri parlamentare anticipate, linia verde, CEC
Тема:
Moldova: Alegeri parlamentare 2021
Tem