Ambulanță

Avertizarea Comisiei Extraordinară pentru Sănătate Publică: Ce se întâmplă - Video

172
(reînnoit 19:21 09.03.2021)
Nerespectarea măsurilor de protecția împotriva noului coronavirus va duce la noi restricții, anunță Guvernul. CNESP ar putea sista activitatea localurilor și cluburilor de noapte, dacă acestea nu se vor conforma măsurilor.

CHIȘINĂU 9 mart - Sputnik. Deși e pandemie, iar Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică a impus măsuri mai stricte de prevenire a răspândirii noului coronavirus, unii nu țin cont de aceste restricții. Oamenii legii au surprins mai mult localuri și cluburi de noapte care activează după ora 22:00 și au aplicat sancțiuni. În acest context, CNESP vine cu atenționarea către antreprenorii din domeniul HoReCa, dar și către populație să respecte măsurile impuse de autorități, de altfel localurile riscă să-și sisteze activitatea. 

Potrivit Comisiei, în perioada 1 - 8 martie, oamenii legii au monitorizat situația și au verificat 265 de cluburi de noapte. Astfel, din cauza nerespectării măsurilor, au fost inițiate 247 de procese contravenționale pentru vizitatorii aflați în incinta localurilor. Totodată, au fost întocmite două procese verbale în privința administratorilor localurilor și alte patru procese verbale personalului din cluburile de noapte.

Astfel, CNESP amintește că persoanele fizice care nu respectă măsurile de profilaxie și combatere a bolilor pandemice riscă o amendă de la 2 000 până la 5 000 lei, iar persoanele juridice – de la 10 000 până la 35 000 lei.

În cazul încălcării repetate a deciziilor CNESP, vizitatorii riscă amenzi până la 25 000 de lei, în timp ce administratorii localurilor pot fi sancționați cu până la 75 000 lei.

Conform deciziilor CNESP, în prezent, activitatea localurilor este permisă în intervalul orelor 07:00 și 22:00, iar numărul admis de participanți la evenimentele festive în unitățile de alimentație publică a fost redus de la 50 de persoane la cel mult 20 de invitați. 

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică îndeamnă cetățenii să nu-și pună în pericol sănătatea lor și a celor din jur și să respecte măsurile epidemiologice, evitând la maximum locurile aglomerate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

172
Tagurile:
COVID-19, pandemie, Comisie, Guvern, HoReCa
Tematic
Situația din sectorul HoReCa pe timp de pandemie
Exercițiul „Fulger 2021”, desfășurat la Cahul

Au fost scoase blindatele cu mitraliere la Cahul: Ce s-a întâmplat

38
(reînnoit 20:14 18.06.2021)
La Cahul au avut loc trageri de luptă. Exercițiul „Fulger 2021” s-a desfășurat în prezența ministrului Apărării, Victor Gaiciuc. 

CHIȘINĂU, 18 iun - Sputnik. Ministerul Apărării anunță că la Centrul de instruire al Brigăzii de Infanterie Motorizată „Dacia” a avut loc exercițiul tactic cu trageri de luptă „Fulger 2021”.

150 de militari în termen și pe contract au participat la exercițiu și au executat trageri din armament și din blindate cu mitraliere. Totodată, au fost folosite sistemele antiaeriene și aruncătoarele de grenade.

Ministerul în exercițiu a apreciat modul în care au fost executate misiunile militarilor.

„Prin acțiunile voastre ați demonstrat că antrenamentele intensive și spiritul de echipă dau roade. Sunt convins că succesele pe care le-ați înregistrat în cadrul exercițiului se datorează nu doar ambiției și dedicației voastre, dar și eforturilor comandanților voștri, care dispun de experiență în domeniu și care au știut cum să vă îndrume pentru ca astăzi să vă faceți datoria la cel mai înalt nivel”, a spus Victor Gaiciuc.

În cadrul evenimentului, un grup de militari au primit distincții și diplome pentru prestația pe care au avut-o. 

Exercițiul tactic „Fulger 2021” face parte din planul pregătirii de luptă al unității pentru anul curent și are ca scop dezvoltarea abilităților de luptă a militarilor. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

38
Tagurile:
arme, Fulger, exercitiu militar, Ministerul Apărării al RM


Загрузка...
Luminița Suveică

Fenomen mai rar întâlnit: Viroze în timpul verii - cum ne protejăm

30
(reînnoit 20:11 18.06.2021)
Deși e deja luna iunie, se constată o creștere bruscă a numărului de infecții virale acute respiratorii și răceli. Medicii atenționează că în această perioadă este foarte important să consumăm cât mai multe fructe, legume, ceaiuri din ierburi și cât mai multă apă.
Fenomen mai rar întâlnit: Viroze în timpul verii - cum ne protejăm

Potrivit Agenției Naționale de Sănătate Publică, în ultimele săptămâni au fost înregistrate de patru ori mai multe solicitări medicale cu privire la numărului de infecții virale acute respiratorii și răceli, decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut. Mai mulți specialiști asociază acest lucru cu o schimbare a vremii, nespecifică acestei perioade, care se menține ploioasă și răcoroasă.

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, doctorul în medicină Luminița Suveică a precizat că virozele sunt boli infecțioase provocate de viruși de intensitate medie. Manifestările pot fi diverse, mai ales că în fiecare an apar noi tulpini de virus. Cele mai răspândite sunt virozele respiratorii.

"Virozele se manifestă printr-o stare generală proastă, dureri de cap ușoare, rinoree, durere în gât, dureri musculare și articulare, febră. Este de ajuns un simplu strănut sau contact apropiat cu o persoană bolnavă ca să i-ai o viroză", a explicat interlocutoarea.

Potrivit ei, îndată, la apariția primelor simptome ale răcelii  trebuie neapărat să vă adresați medicului de familie, care vă va prescrie tratamentul necesar.

"Dacă de la început totul se tratează la timp, atunci puteți evita complicațiile. Situația este și mai gravă în cazul contractării gripei, care se manifestă prin temperatura 39-40, frisoane și dureri musculare. Dacă nici gripa nu este tratată, atunci apare pneumonia post gripală, care decurge destul de complicat și de multe ori provoacă chiar decesul persoanelor tinere și chiar a copiilor", a explicat doctorul în medicină.

Luminița Suveică susține că în această perioadă este important să consumăm alimente bogate în vitamine, în special cele bogate în vitamina C și zinc pentru a întări imunitatea.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

30
Tagurile:
vară, viroză


Загрузка...