Centrul COVID-19 Chișinău

Câte cazuri de COVID-19 s-au înregistrat astăzi: Datele Ministerului Sănătății

94
(reînnoit 18:46 09.03.2021)
Ministerul Sănătății anunță că 873 de persoane au fost diagnosticate cu COVID-19. Totodată, 21 de pacienți au pierdut lupta cu boala. Bilanțul deceselor a ajuns la 4 150.

CHIȘINĂU 9 mart - Sputnik. Marți, 9 martie, au fost anunțate alte 873 de cazuri confirmate de COVID-19. Printre noile cazuri sunt și patru de import - din Irlanda, Egipt și Ucraina. Rezultatele vin după procesarea a 1 674 de teste primare.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 196 475.

Totodată, 40 de cadre medicale au fost diagnosticate cu COVID-19. Este vorba despre 15 medici, 15 de asistenți medicali și zece infirmieri. 

Ministerul Sănătății anunță și decesul a 21 de pacienți. Este vorba despre 13 femei și opt bărbați cu vârstele cuprinse între 49 și 86 de ani. În total, 4 150 de bolnavi au fost răpuși de boală de la începutul pandemiei. 

Conform datelor Ministerului Sănătății, în prezent 331 de pacienți sunt în stare extrem de gravă, iar 72 sunt conectați la aparate de ventilare artificială. 

Totodată, alte 899 persoane s-au vindecat de noul virus. În total, 173 141 persoane au fost tratate de COVID-19.

În acest context, Ministerul Sănătății a anunțat despre suplimentarea unor spital cu paturi pentru pacienții cu COVID-19. Astfel, au fost activate încă 50 paturi la Institutul de Medicină Urgentă, 20 paturi la Spitalul Raional Strășeni, 40 paturi la Spitalul Raional Anenii Noi și șase paturi în secția de Terapie Intensivă la Institutul Mamei și Copilului. Urmează în zilele următoare să fie activate alte 40 paturi la Spitalul Raional Hâncești și 20 paturi la Spitalul Raional Călărași.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

94
Tagurile:
spitale, bolnavi, pandemie, COVID-19
Tematic
Alarmant: În grădinițe crește numărul copiilor infectați cu COVID-19
Coronavirusul SARS-CoV-2 la microscop

Ce spune Ghințburg despre mutațiile rusești ale coronavirusului

41
(reînnoit 20:22 13.06.2021)
Șeful Centrului Gamalei, Aleksandr Ghimțburg, a vorbit despre mutațiile rusești ale coronavirusului.

CHIȘINĂU, 13 iun – Sputnik. În Rusia există variante originale de mutații ale coronavirusului, de exemplu la Moscova, proprietățile și diferențele lor față de alte tulpini sunt studiate în prezent, a declarat pentru RIA Novosti  directorul Centrului de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie Gamalei,  Aleksandr  Gințburg.

"Faptul că în țara noastră, și în particular la Moscova, ca și în alte țări, există variante originale de mutații ale virusului, acest lucru este sigur. Acum studiem proprietățile și diferențele lor față de alte tulpini care circulă", a spus Gunțurg.

Nu vă faceți iluzii: Nu vom scăpa de coronavirus – oficial OMS>>>

Anterior, directorul adjunct al Centrului Gamalei Denis Logunov i-a spus lui Vladimir Putin că ar putea apărea tulpini ”de Moscova ” ale coronavirusului, președintele a declarat că a discutat acest subiect.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

41
Tagurile:
Rusia, mutații, coronavirus
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
OMS schimbă macazul: Ce spune despre proveniența coronavirusului


Загрузка...
Elizaveta Breahnă

Vinurile moldovenești: În ce țări sunt solicitate

65
(reînnoit 19:45 13.06.2021)
Care este situația în cel mai important sector al economiei Republicii Moldova, cel vitivinicol, și cine sunt cei mai mari consumatori a vinurilor noastre pe timp de pandemie?
Exportul de vinuri: Unde se vinde cel mai mult vin moldovenesc

În cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei", expertul coordonator în vinificație din cadrul Oficiului Național al Viei și Vinului Elizaveta Breahnă a precizat că, în pofida pandemiei, piața vitivinicolă din țara noastră a înregistrat realizări bune.

Deși rata exporturilor de vinuri moldovenești s-a redus, totuși, comparativ cu anul 2019, acest sector nu a suferit schimbări extrem de mari, iar vinurile producătorilor autohtoni au ajuns pe piața externă.

"Exportăm vinuri în 100 de țări ale lumii, însă vânzările sistematice sunt înregistrate în 56 de țări. Cele mai multe și bune vânzări sunt în țări CSI precum Belarus, Ucraina, Kazahstan, Armenia, Rusia și altele. În cantități mai mici exportăm și în statele Uniunii Europene, America și Coreea de Sud", a declarat Elizaveta Breahnă.

Gheorghe Arpentin
© Sputnik / Mihai Caraus
Gheorghe Arpentin

În același timp, și fostul director al Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin a remarcat că, în perioada pandemiei, Federația Rusă a ajuns cel mai mare consumator de vinuri moldovenești. De asemenea, în anul 2020, printre principalele piețe de desfacere a vinului îmbuteliat din Republica Moldova se numără Belarus, România, Ucraina și Kazahstan.

"La exportul total în volum am pierdut 12 puncte, în schimb în valoare am câștigat 4,4 puncte. Au fost înregistrate creșteri enorme pe piața din Federația Rusă, Belarus, Ucraina și Kazahstan. Astfel, Rusia prezenta în 2020 66 de procente, Belarus - 26 la sută, Ucraina - 7,5 la sută. Pe ultimul loc s-a situat China, deși anterior era pe primele poziții", a declarat Gheorghe Arpentin.

Amintim că la începutul anului 2020, în luna ianuarie, în Moldova s-a constatat o creștere a exportului de vinuri - de 17,5 procente, iar în februarie - de aproximativ 10 la sută. Începând cu luna martie, producătorii au înregistrat o descreștere de 9 procente, iar în luna aprilie cifra a ajuns la 26 de procente.

De menționat că în perioada 2018-2019, Republica Moldova a exportat vin în valoare de peste 3 miliarde de lei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

65
Tagurile:
export, vin
Tematic
Planul de redresare economică: Când vin milioanele de la UE


Загрузка...