Struguri aruncați pe jos în supermarket

Întorsătură neașteptată: Ce spune bărbatul care a răsturnat lăzile cu struguri

13397
(reînnoit 16:32 09.03.2021)
Bărbatul care a răsturnat zilele trecute lăzile cu struguri alterați într-un supermarket din Capitală spune că este gata să-și repete gestul, dacă va găsi în marile rețele de comerț marfă de proastă calitate.

CHIȘINĂU, 9 mart - Sputnik. După incidentul de sâmbătă, când activistul civic Alexandru Gâscă a răsturnat lăzile cu struguri alterați într-un supermarket din Capitală, multă lume se întreabă cum a fost pedepsit bărbatul, cunoscut ca un apărător al drepturilor producătorilor autohtoni. 

Alexandru Gâscă
Alexandru Gâscă

Duminică el a declarat că urmează să se prezinte la secția de poliție, iar astăzi corespondentul Sputnik Moldova l-a contactat pentru a afla cu ce s-a încheiat scandalul. Bărbatul a mărturisit că a fost apelat de oamenii legii care l-au anunțat că nu mai este nevoie să vină la ei. 

„M-au sunat și mi-au zis sa nu vin deocamdată, pentru că partea vătămată nu a depus plângere”, a declarat Alexandru Gâscă.

El spune că nu va ezita să recurgă la același gest, dacă va găsi pe rafturile supermarketurilor produse de proastă calitate.

„Eu sunt gata să continui acest tip de proteste până când toți businessmenii vor conștientiza că nu trebuie să vindem doar din importuri, pentru că nu vom avea beneficii în acest fel. Vreau să-mi continui activitățile. Lasă să înțeleagă toții - unde nu am să văd producție moldovenească - am să le stric imaginea. Eu am să fac maximum posibil să avem marfa noastră în vitrină”, a declarat activistul civic pentru Sputnik Moldova.

Alexandru Gâscă a relatat pentru Sputnik Moldova că a recurs la acest gest, care unor li s-a părut mult prea îndrăzneț - să răstoarne lăzile cu strugurii alterați din magazin - pentru a atrage atenția opiniei publice asupra problemelor grave cu care se confruntă producătorii autohtoni în Republica Moldova și felul în care sunt tratați de marele rețele de magazine din țara noastră.

Alexandru spune că supermarketurile din Moldova îi favorizează pe producătorii de străini, care, în majoritatea cazurilor sunt niște multinaționale, și îi desconsideră pe producătorii naționali, locali. Spre exemplu, el spune că marile lanțuri de magazine cumpără de la viticultorii locali struguri de calitate de soiul Moldova cu doar cinci lei, în magazin prețul acestora îl cunosc toți - este triplu, dacă nu și mai mult.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

13397
Tagurile:
bărbat, struguri, Supermarket, scandal
Poliția de Frontieră

Trecerea ilegală a frontierei la Tudora

37
(reînnoit 23:04 16.06.2021)
Doi moldoveni de 37 și 53 de ani, în după amiaza zilei de ieri, 15 iunie, au încercat să treacă ilegal frontiera de stat la Tudora, intenționând să ajungă în Ucraina.

CHIȘINĂU, 16 iun – Sputnik. Bărbații au fost observați de către patrula Sectorului Poliției de Frontieră "Tudora-1" în cadrul serviciului de supraveghere şi control al frontierei, la o distanță de 500 m de la linia de frontieră.

Pagube provocate de ploi în Găgăuzia
© Photo : Предоставлено региональной комиссией по ЧС
S-a stabilit că bărbatul de 53 de ani din raionul Glodeni a încercat să iasă din țară prin punctul de trecere Palanca. Autoritățile ucrainene i-au interzis intrarea în țară, astfel bărbatul a decis să traverseze frontiera prin ocolirea acesteia. El a încercat să treacă frontiera împreună cu bărbatul de 37 de ani, pe care l-a întâlnit în drumul spre graniță.

Angajații Direcției regionale EST continuă cercetările. Persoanele au fost reținute până la stabilirea tuturor circumstanțelor. Pe numele acestora au fost întocmite procese-verbale de audiere și constatare a infracțiunii prevăzute de art. 362 al. 1 al Codului Penal al Republicii Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

37


Загрузка...
Микрофон в студии радио Sputnik

Sănătatea mintală: La cine puteți adresa dacă aveți nevoie de ajutor

87
(reînnoit 21:46 16.06.2021)
În cadrul emisiunii "ATITUDINI", coordonatoarea Centrului Comunitar de Sănătate Mintală Asociația Medicală Teritorială Buiucani Lucia Carp a explicat care sunt pașii pe care trebuie să-i întreprindă o persoană care trece printr-o suferință emoțională.
Sănătatea mintală: La cine vă puteți adresa dacă aveți nevoie de ajutor

Persoanele care simt o stare de neliniște sufletească, sunt în depresie sau ajung să aibă chiar și gânduri suicidare, trebuie să se adreseze primordial la un specialist pentru a evita ulterioarele consecințe negative. Primul pas este să-i comunice medicului de familie despre starea prin care trec și să înțeleagă că nu sunt singuri în fața problemelor.

"Comportamentul suicidar este precedat de stările depresiv anxioase. Este important să vă adresați cât mai curând medicului de familie, care va aprecia starea dumneavoastră la nivel de medicină primară și, în funcție de severitatea simptomelor, va prescrie un tratament ușor la domiciliu sau în cazul stabilirii unei grad de severitate moderat, vă va direcționa la Centrul Comunitar de Sănătate Mintală", a explicat Lucia Carp.

Potrivit interlocutoarei, în municipiul Chișinău sunt cinci Centre Comunitare, iar pe întreg teritoriul țării – aproximativ 40 de instituții cu acest profil.

"În urma unei examinări mai minuțioase de către psihiatru, sunt stabilite terapiile pe care le va urma persoana. Tratamentul constă din psihoterapie (în cazuri ușoare și medii) sau psihoterapie și tratament medicamentos - în cazuri mai grave. Tratamentul ar putea dura de la 7 la 10 luni, lucru despre care trebuie informat pacientul de la bun început", a precizat specialistul.

Este important de menționat că persoanele asigurate nu trebuie să achite pentru tratament, medicamentele prescrise fiind compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

87
Tagurile:
suicid, medic de familie
Tematic
Cutremurător: Motivele pentru care moldoveni recurg la acte de suicid


Загрузка...