Protest HoReCa

Antreprenorii din sectorul HoReCa, din nou la protest: Ce i-a nemulțumit

101
Antreprenorii din sectorul HoReCa au ieșit din nou la proteste. De această dată ei sunt nemulțumiți că autoritățile au majorat plata pentru chiria încăperilor oferite de ministerul Culturii, iar aceștia nu au bani că să achite arenda pentru spațiu.

CHIȘINĂU 9 mart - Sputnik. Marți dimineața, mai mulți antreprenori din domeniul HoReCa au ieșit în fața Guvernului pentru a protesta. Ei susțin că taxa pentru chiria spațiilor aflate sub jurisdicția Ministerului Culturii a fost majorată cu 50%. Este o sumă colosală, susțin antreprenorii,pornind de la faptul că în această perioadă sunt tot mai puțini clienți, iar veniturile sunt mici. 

„Dacă am fi știut că pentru depozit trebuie să achităm o mie de euro, atunci noi demult scoteam totul de acolo și eliberam încăperea. Nouă în fiecare lună ni se spune că vom începe să activăm normal din luna următoare și așa de fiecare dată, dar aceste măsuri așa și nu sunt scoase și suntem hrăniți cu promisiuni. Dacă ni s-ar spune din start că în acest an nu vom activa și punct, dar așa noi plătim autorizații, arenda, impozite și venituri nu avem”, a menționat administratorul unui local din Capitală. 

Administratorul localului susține că, din cauza restricțiilor impuse de autorități, veniturile au scăzut considerabil, iar mulți angajați au fost concediați. 

„Anul trecut au fost concediați 60 de oameni, au rămas încă 25 de angajați, dar cred că de mâine ei la fel vor fi liberi. Dacă autoritățile nu întreprind nimic, atunci nu văd sensul să luptăm”, spune el. 

Președintele Asociației Naționale a Restaurantelor și Localurilor de Agrement din Republica Moldova „MĂR” Aneta Zasavițchi susține că în prezent situația antreprenorilor din domeniul HoReCa este una destul de dificilă, iar protestul antreprenorilor vine să le deschidă ochii autorităților la problemele oamenilor de afaceri. 

„Situația este foarte dificilă și nimeni nu ascunde acest lucru. Restaurantele lucrează în minus, comparativ cu anul 2019 sau chiar 2020, până la pandemie. Situația este nefavorabilă și fără susținerea autorităților este foarte greu și nu vom putea trece de această criză politică”, a menționat Aneta Zasavițchi.  

Aneta Zasavițchi menționează că, în perioada pandemie,i foarte multe localuri și-au sistat activitatea, iar unii antreprenori și-au înghețat afacerea în speranță că situația se va îmbunătăți și își vor putea redeschide ușile pentru clienți. 

„Circa 30 la sută din localuri s-au închis pentru totdeauna, iar 15 la sută s-au închis pentru perioada pandemiei cu scopul de a nu avea mai multe cheltuieli, decât venituri. Poate vreodată se vor redeschide aceste localuri. Conform datelor, circa 40 la sută dintre cei care activau în domeniul HoReCa au rămas fără un loc de muncă”, a precizat președintele Asociației „MĂR”, Aneta Zasavițchi. 

Conform deciziilor CNESP, în prezent, activitatea localurilor este permisă în intervalul orelor 07:00 și 22:00, iar numărul admis de participanți la evenimentele festive în unitățile de alimentație publică a fost redus de la 50 de persoane la cel mult 20 de invitați. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

101
Tagurile:
Guvern, chirie, protest, HoReCa
Tematic
Situația din sectorul HoReCa pe timp de pandemie
Elizaveta Breahnă

Vinurile moldovenești: În ce țări sunt solicitate

9
(reînnoit 19:07 13.06.2021)
Care este situația în cel mai important sector al economiei Republicii Moldova, cel vitivinicol, și cine sunt cei mai mari consumatori a vinurilor noastre pe timp de pandemie?
Exportul de vinuri: Unde se vinde cel mai mult vin moldovenesc

În cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei", expertul coordonator în vinificație din cadrul Oficiului Național al Viei și Vinului Elizaveta Breahnă a precizat că, în pofida pandemiei, piața vitivinicolă din țara noastră a înregistrat realizări bune.

Deși rata exporturilor de vinuri moldovenești s-a redus, totuși, comparativ cu anul 2019, acest sector nu a suferit schimbări extrem de mari, iar vinurile producătorilor autohtoni au ajuns pe piața externă.

"Exportăm vinuri în 100 de țări ale lumii, însă vânzările sistematice sunt înregistrate în 56 de țări. Cele mai multe și bune vânzări sunt în țări CSI precum Belarus, Ucraina, Kazahstan, Armenia, Rusia și altele. În cantități mai mici exportăm și în statele Uniunii Europene, America și Coreea de Sud", a declarat Elizaveta Breahnă.

Gheorghe Arpentin
© Sputnik / Mihai Caraus
Gheorghe Arpentin

În același timp, și fostul director al Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin a remarcat că, în perioada pandemiei, Federația Rusă a ajuns cel mai mare consumator de vinuri moldovenești. De asemenea, în anul 2020, printre principalele piețe de desfacere a vinului îmbuteliat din Republica Moldova se numără Belarus, România, Ucraina și Kazahstan.

"La exportul total în volum am pierdut 12 puncte, în schimb în valoare am câștigat 4,4 puncte. Au fost înregistrate creșteri enorme pe piața din Federația Rusă, Belarus, Ucraina și Kazahstan. Astfel, Rusia prezenta în 2020 66 de procente, Belarus - 26 la sută, Ucraina - 7,5 la sută. Pe ultimul loc s-a situat China, deși anterior era pe primele poziții", a declarat Gheorghe Arpentin.

Amintim că la începutul anului 2020, în luna ianuarie, în Moldova s-a constatat o creștere a exportului de vinuri - de 17,5 procente, iar în februarie - de aproximativ 10 la sută. Începând cu luna martie, producătorii au înregistrat o descreștere de 9 procente, iar în luna aprilie cifra a ajuns la 26 de procente.

De menționat că în perioada 2018-2019, Republica Moldova a exportat vin în valoare de peste 3 miliarde de lei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

9
Tagurile:
export, vin
Tematic
Planul de redresare economică: Când vin milioanele de la UE


Загрузка...
Piscină

Atenție unde mergeți la scăldat: Avertismentul autorităților

17
(reînnoit 19:04 13.06.2021)
Scăldatul în lacurile cu plajă din municipiul Chișinău, dar și din țară, nu este recomandat, informează specialiștii.

CHIȘINĂU, 13 iun - Sputnik. Agenția Națională pentru Sănătate Publică atenționează cetățenii despre pericolul scpldatului în lacurile cu plajă din zonele de agrement. ANSP menționează că scăldatul în aceste locuri nu este recomandat. Potrivit responsabililor de la instituție, s-au efectuat probe care denotă o neconformitate semnificativă la cerinţele sanitaro-epidemiologice a calității apei și nisipului din aceste zone ale municipiului Chișinău, dar și din alte localități.

„Menționăm că în Republica Moldova se atestă o număr mare de lacuri de însemnătate locală, care neoficial sunt utilizate ca zone de recreere aferente bazinelor acvatice, unde cetățenii își petrec timpul liber, adeseori fără a conștientiza pericolele la care se expun. Astfel, zonele de agrement prezintă un risc sporit de îmbolnăvire în timpul scăldatului, sau în rezultatul contractării helmintiazelor și altor boli din solul, nisipul infestat de pe plaje, sau din apa poluată, cum ar fi boli diareice acute, sau boli ale pielii”, este precizat într-o informare pentru presă.

În scopul protecției sănătății populației în timpul sezonului estival, ANSP recomandă cetățenilor sa fie prudenți când aleg zona pentru odihnă. În context, specialiștii recomandă; 

  • frecventarea doar a locurilor special amenajate și autorizate în modul stabilit
  • respectarea recomandărilor de pe panourile informative
  • prioritizarea zonelor amplasate în adiacența unor elemente naturale - păduri, relief favorabil, viteza cursului apei fără curenți puternici, nivelul apei să nu oscileze brusc

La fel, specialiștii recomandă utilizarea plajelor amenajarea cu dușuri, cabine pentru schimbul hainelor, iar nisipul să fie afânat cu regularitate. 

Pe teritoriul zonei de recreere trebuie să fie organizate instalații de alimentare cu apă potabilă sau fiecare să ia cu sine sticluțe cu apă potabilă. Responsabilii din sănătate îndeamnă ca apa din lac să nu pătrundă în organism pentru a evita o posibilă infectare. 

Nu vizitați zonele de recreere în stare de ebrietate ori cu careva simptome de boală.
În perioada sezonului estival, persoanele care se odihnesc în zonele de agrement sunt rugate să respecte curăţenia şi normele de igienă şi recomandările indicate pe panourile informative plasate de către gestionarii zonelor de agrement. Totodată, populația este îndemnată să respecte recomandările autorităţilor în domeniul sănătăţii publice, inclusiv pentru prevenirea răspândirii infecţiei COVID-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

17
Tagurile:
Lacuri, plac, Scăldat, scăldat interzis


Загрузка...