Mihai Volontir

Mihai Volontir Cel mai bun actor al secolului al XX-lea

109
Renumitul actor Mihai Volontir ar fi împlinit astăzi 87 de ani. Pe lângă faptul că a fost un mare maestru al scenei și al ecranului, maestrul se numără printre cei care au votat Declarația de Independență a Republicii Moldova pe 27 august 1991.

CHIȘINĂU, 9 mart – Sputnik. Marele actor Mihai Volontir, recunoscut după rolul lui Budulai, care i-a adus celebritate în lumea întreagă, ar fi împlinit astăzi 87 de ani.

S-a născut la data de 9 martie 1934, în satul Glinjeni din raionul Rezina, pe atunci Regatul României, astăzi în raionul Șoldănești, Republica Moldova. De la vârsta de 18 ani a început să predea ca învățător la școala rurală din satul Păpăuți, Rezina.

În anii 1952-1955 a studiat la Școala Pedagogică din Orhei. După absolvire a fost numit în funcția de director al căminului cultural din satul Lipceni, raionul Rezina. Începând din anul 1957 a fost actor la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți, unde a debutat în spectacolul „Chirița în Iași” în rolul surugiului, devenind în scurt timp principalul interpret al unor personaje de prim-plan.

Ca actor de film a debutat zece ani mai târziu, în 1967, la studioul cinematografic Moldova-Film. A interpretat rolul lui Ivan Turbincă în filmul „Se caută un paznic” al lui Gheorghe Vodă și Vlad Ioviță.

În cariera sa, Mihai Volontir a jucat în 120 de roluri în teatru și film. Rolul lui Budulai i-a adus celebritate în întreg spațiul ex-sovietic, precum și în întreaga lume. Ulterior a fost invitat să joace în filme montate la studiouri din Rusia. Rolul țiganului Budulai l-a transformat într-o figură marcantă a filmului moldovenesc și sovietic din anii 1970 - 1980. Succesul acestei serii a dus la realizarea unei continuări în anul 1984, intitulată Întoarcerea lui Budulai. Acest rol i-a adus Premiul de Stat al Uniunii Sovietice, Premiul „Frații Vasiliev” și titlul de Artist al Poporului.

Busturile lui Mihai Volontir și Pantelimon Halippa vor fi edificate la Bălți și Sângerei>>>

Alte roluri dintre cele mai cunoscute sunt Ivan Turbincă din filmul său de debut și Dimitrie Cantemir din filmul omonim.

Mihai Volontir este cunoscut și apreciat și ca interpret de muzică ușoară. A cântat renumitele șlagăre „Viața asta-i scurtă tare”, „Moldovenii când se strâng…”, „Rugă”, „Durere” ș.a.

Mihai Volontir a murit pe 15 septembrie 2015, la vârsta de 81 de ani. Fusese internat de mai bine de două luni la Spitalul Clinic Republican din Chișinău. Suferea de diabet și afecțiuni ale sistemului vascular. De la sfârșitul anilor 1990 el a suportat 10 intervenții chirurgicale.

Ziua funeraliilor lui Mihai Volontir, 17 septembrie, a fost declarată prin decretul președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, zi de doliu național, „în semn de profundă durere cauzată de trecerea în eternitate a remarcabilului actor, promotor activ al valorilor naționale și culturale, semnatar al Declarației de Independență a Republicii Moldova, regizor și interpret de muzică”.

Pentru meritele sale, în 1996 a fost distins cu Medalia „Meritul Civic”. La începutul anilor 2000 i-a fost conferit titlul de cetățean de onoare al municipiului Bălți, iar în 2014 titlul de cetățean de onoare al municipiului Chișinău. În anul 2000 Mihai Volontir a fost desemnat de către Academia de Științe a Moldovei cel mai bun actor al secolului al XX-lea din cinematografia moldovenească. Iar la 30 aprilie 2009, cu ocazia jubileului de 75 de ani lui Mihai Volontir i s-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Științe a Moldovei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

109
Tagurile:
Piesă de teatru, teatru film, Actor, Mihai Volontir
Parc

Încă un scuar din Chișinău va fi renovat: Cum va arăta

26
(reînnoit 17:48 21.06.2021)
Autoritățile municipale promit renovarea a încă unui scuar din orașul Chișinău. Lucrările de reabilitare vor fi inițiate în scurt timp.

CHIȘINĂU, 21 iun - Sputnik. Scuarul „Consiliul Europei” din Capitală va fi renovat. Anunțul a fost făcut de primarul Chișinăului, Ion Ceban pe pagina sa de Facebook. Scuarul este amplasat între străzile Alexei Mateevici și Mihai Kogălniceanu. Potrivit primarului, lucrările de reabilitare vor începe peste două săptămâni. 

„În urma inspectării zonei, am decis că lucrările de renovare vor include amenajarea aleilor pietonale, instalarea sistemului de irigare, iluminării publice, mobilierului urban, amenajarea spațiilor verzi. Totodată, terenul de joacă pentru copii, instalat cu sprijinul Ambasadei SUA în Republica Moldova își va păstra conceptul”, scrie Ceban pe pagina sa de Facebook.

El a mai precizat că lucrările de renovare ar putea dura două luni. Scuarul se află în stare deplorabilă. A fost lăsat în paragină, iar acum se dorește transformarea acestuia într-un loc util și plăcut pentru chișinăuieni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

26
Tagurile:
renovat, renovare, scuarul europa, scuar
Tematic
Foto: În scuarul Mihai Eminescu a apărut sculptura Veronicăi Micle


Загрузка...
Sergiu Sumcă

Astrolog, despre eclipse: Cum ne influențează fenomenele astrologice

22
Astăzi este Ziua Mondială a Soarelui și tot astăzi se produce și o eclipsă de Soare, care marchează începutul verii astronomice. Despre influiența eclipselor asupra oamenilor am aflat de la astrologul și jurnalistul Sergiu Sumcă.
Astrolog, despre eclipse: Cum ne influențează fenomenele astrologice

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", Sergiu Sumcă a precizat că fenomenele astrologice spectaculoase precum sunt eclipsele influențează direct activitatea oamenilor. Astrologul s-a referit la eclipsele de Lună, care, spune el, se caracterizează printr-un impact interior asupra omului.

"Se blochează conștientul și se deblochează subconștientul, adică lipsește controlul asupra gândirii noastre, asupra ceea ce spunem și ceea ce facem. Eclipsele totale de lună îi fac pe fac oamenii mai irascibili. Efectele eclipselor asupra corpului uman sunt mai degrabă de natură psihică, decât fizică. Dacă organismul nu are de suferit din punct de vedere fizic, psihicul poate fi influențat în totalitate", a precizat interlocutorul.

Și eclipsa de Soare, martorii cărora sunt oamenii în data de 21 iunie, poartă la fel o semnificație. Pe lângă faptul că este cea mai lungă zi din an, aceasta are anumite caracteristici specifice.

"Eclipsa de soare are la fel un impact. În această zi șoferii trebuie să fie foarte prudenți la volan pentru a reduce riscul accidentelor. Totodată, se acutizează bolile cronice, în special au de suferit cei care au probleme cu tensiunea. În această zi este improtant să nu vă grăbiți și să fiți atenți la detalii", a subliniat astrologul.

De menționat că denumirea de solstițiu – care înseamnă ”soarele stă” – vine de la faptul că, în ziua respectivă, se face schimbarea gardienilor mișcării Soarelui în raport cu declinațiile lui.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

22
Tagurile:
astrolog, eclipsă, eclipsă de soare
Tematic
Eclipsă de soare: La ce oră va putea fi văzută la Chișinău


Загрузка...