Vama Sculeni

Poliția de Frontieră: De câte teste COVID ai nevoie ca ieși din țară și apoi revii

814
Acum câteva zile au intrat în vigoare noi reguli de traversare a frontierei - cetățenii trebuie să prezinte la vamă testul negativ la COVID, altfel sunt plasați în carantină, chiar dacă vin din zone verzi. De câte teste avem nevoie ca să putem călători ?

CHIȘINĂU, 8 mart - Sputnik. Mulți cetățeni sunt nedumeriți de noile reguli de traversare a hotarului - din 5 martie ei trebuie să prezinte la intrarea în țară testul negativ la COVID-19, asta chiar dacă revin din țări incluse în zona verde - cu risc epidemiologic scăzut.

În caz contrar - sunt plasați în carantină. Îi poate scuti de izolare și certificatul care atestă faptul că a fost vaccinat împotriva coronavirusului. 

„Persoanele care nu vor să stea în autoizolare timp de 14 zile, trebuie să prezinte la frontieră de stat testul negativ la COVID-19, făcut cu 72 de ore înainte de trecerea frontierei sau să prezinte certificatul care confirmă că și-a administrat vaccinul împotriva coronaviruslui. În același timp, cei care nu dețin unul din cele două certificate și aleg să stea în carantină 14 zile, dacă au nevoie să plece din țară ulterior, după zece zile au posibilitatea să facă testul anti-COVID și să iasă din carantină cu patru zile mai devreme, evident dacă rezultatul este negativ. Astfel, nu va fi amendat la frontieră”, a precizat anterior pentru Sputnik Moldova ofițerul de presă al Poliției de Frontieră Raisa Novițchi.

Dar cum trebuie să procedăm dacă mergem, de exemplu, în Ucraina, unde tot se solicită prezentarea testului negativ la COVID-19, și dorim să revenim în țară peste câteva zile? Avem nevoie de două teste - unul făcut în Moldova și altul în Ucraina - sau este suficient unul singur?

Poliția de Frontieră precizează că totul depinde de durata aflării noastre peste hotare. Dacă cetățeanul reușește să iasă și să revină în țară în decurs de 72 de ore de la emiterea testului negativ la COVID-19, atunci este suficient un singur test - cel făcut în Republica Moldova înainte de plecare.

Dacă însă călătoria durează mai mult - atunci fie este nevoie de încă un test, făcut în țara în care ați călătorit, fie veți fi plasat în carantină la întoarcere.

Potrivit deciziei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, nu trebuie să prezinte teste copiii până la 5 ani, conducătorii auto ale vehiculelor rutiere de transport marfar şi ale vehiculelor rutiere de transport de persoane contra cost, echipajele şi personalul de deservire a aeronavelor, navelor şi brigăzile şi personalul de deservire a garniturilor de tren, membrii delegațiilor, lucrătorii transfrontalieri, pasagerii în tranzit, dar și cei care au act confirmativ de administrare a vaccinului. 

De precizat că în Republica Moldova, în prezent, sunt vaccinați anti-COVID-19 doar angajații din sistemul medical.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

814
Tagurile:
hotar, țară, ieșire, Poliția de frontieră, COVID-19, teste
Tematic
Ce avantaje ai la trecerea frontierei de stat dacă deții certificatul de vaccinare
Diana Crudu

Un nou târg cu produse locale: Unde și când se va desfășura

35
(reînnoit 10:39 13.06.2021)
La mijlocul lunii iunie, în parcul Alunelul din Capitală va fi organizat un târg cu produse autohtone. Zeci de producători din mai multe raioane vor veni să-și vândă și să-și promoveze marfa.
Produse crescute în Moldova: Un nou târg în Capitală

În data de 19 și 20 iunie, chișinăuienii își vor putea umple pungile cu bunătăți cumpărate direct de la producători. Fructe, miere, dulciuri, vinuri, cașcavaluri, ceaiuri, migdale și multe alte produse delicioase îi așteaptă pe vizitatori.

Potrivit organizatoarei evenimentului Diana Crudu, târgul este mult așteptat atât de producătorii locali, cât și de moldovenii care s-au obișnuit deja cu asemenea evenimente.

"În mod normal, asemenea evenimente ar trebui organizate cât mai frecvent, în mai multe localități din țară și ar trebui să avem o piață agricolă unde să fie comercializate doar produsele autohtone. Înainte să apreciem produsele ucrainenilor, românilor și ale altora, trebuie să apreciem produsele noastre", a precizat interlocutoarea.

Târgul se va desfășura cu respectarea tuturor normelor de protecție împotriva COVID-19.

Amintim că prima ediție a târgului s-a desfășurat în data de 5 și 6 iunie curent și a fost vizitat de sute de consumatori.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

35
Tagurile:
produse autohtone, târg
Tematic
Târg de miere în centrul Capitalei – detalii


Загрузка...
Maratonul vaccinării

Maratonul „De la student la student”: Mii de oameni vaccinați