Lalele din Bardar, Ialoveni

Primele persoane în stat au felicitat femeile cu ziua lor

53
Președintele țării, șeful Legislativului, premierul interimar și primarul Chișinăului au adresat mesaje de felicitare tuturor femeilor cu prilejul zilei de 8 martie.

CHIȘINĂU, 8 mart - Sputnik. Președintele Maia Sandu a venit cu un mesaj adresat femeilor din țara noastră printr-o înregistrare video.

„Tradițional, de 8 martie, primim flori și cadouri, ascultăm osanale frumuseții feminine și dăruirii materne. (...) Nu m-am îndoit niciodată de puterea femeilor din Moldova. Nu e ușor să porți responsabilitate pentru viața și acțiunile tale, dar așa îți poți realiza potențialul. Vreau ca fiecare fetiță și femeie din țara noastră să știe: ea poate să devină oricine-și dorește - cercetătoare, antreprenoare de succes, ministră sau președintă de țară - dacă muncește cu determinare, are curaj și nu uită de puterea ei”, a declarat Maia Sandu.

Și președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a felicitat femeile cu ziua lor. 

„Plecăciuni pentru fiecare mamă și bunică, recunoștință și respect pentru femeile tuturor profesiilor, mai ales pentru acele care și în aceste clipe stau la straja siguranței și sănătății cetățenilor. Dragi femei, să fie binecuvântat tot ce este mai scump pentru fiecare dintre voi! Lumina dragostei și puterea năzuințelor să vă vegheze și să vă ajute, iar sănătatea și buna dispoziție să vă însoțească întotdeauna”, a scris Zinaida Gregeanîi pe pagina sa de Facebook. 
Cu un mesaj adresat femeilor a venit și premierul interimar Aureliu Ciocoi. Șeful Guvernului și-a exprimat admirația pentru reprezentantele sexului frumos.
„Ele sunt coloana vertebrală a civilizației contemporane și, de-a lungul istoriei, s-au văzut întotdeauna nevoite să repare ororile admise de „bărbații neamurilor”, care se aventurau iresponsabil în războaie distrugătoare, pustiind continente întregi. De altfel, Continentul european a fost ridicat din ruine după ambele războaie dezastruoase din secolul trecut preponderent de către femei”, a remarcat Aureliu Ciocoi. 
La rândul său, primarul Chișinăului, Ion Ceban, le-a cerut iertare femeilor din numele bărbaților care le adesează cuvinte de recunoștință doar atunci când este sărbătoare.
„Dragi femei, umpleți această lume cu căldură și lumină, încântați prin farmec și înțelepciune, ne inspirați bărbații pentru munca zilnică și pentru ispravă. Sărbătoarea din 8 martie este o ocazie excelentă pentru a vă mulțumi tuturor pentru puterea voastră inspiratoare, generozitatea spirituală, capacitatea de a face lumea din jurul vostru mai luminoasă și mai veselă!

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

53
Tagurile:
femei, mesaj, Felicitare, 8 martie
Tematic
8 martie - semnificația Zilei Internaționale a Femeii
Specialiștii Departamentului Anesteziologie şi Terapie Intensivă de la Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga”

Uimitor: Câte cazuri noi de infectare cu COVID au fost anunțate astăzi

59
(reînnoit 17:39 13.06.2021)
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță pentru astăzi un număr și mai mic de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus.

CHIȘINĂU, 13 iun - Sputnik. Alte 39 de cazuri de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, după efectuarea a 3 142 de teste.

Toate cazurile sunt cu transmitere locală. Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 255 797 de persoane infectate de la începutul pandemiei

Niciun lucrător medical nu este printre cei infectați astăzi. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești rămân internate 168 de persoane. Dintre acestea, 46 sunt în stare extrem de gravă, iar pentru 12 pacienți a fost nevoie de conectarea la aparate de respirație asistată.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță și decesul a două persoane. Este vorba de un bărbat și o femeie, cu vârsta de 61 și 69 de ani, cu comorbidități cum ar fi hipertensiune arterială, cardiopatie hipertensivă, hepatită, obezitate, nefropatie mixtă.

Alte 77 de persoane au fost vindecate. În total, 248 671 de persoane au fost tratate de COVID-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

59
Tagurile:
COVID-19


Загрузка...
Aneta Zasavițchi

Prognozele specialiștilor pentru sectorul HoReCa

24
Sectorul HoReCa a fost unul dintre cele mai afectate domenii pe timp de pandemie. Care sunt prognozele specialiștilor cu privire la reanimarea acestui sector - aflați din materialul Sputnik.
Câte localuri din Chișinău și-au sistat activitatea pe timp de pandemie?

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, preşedintele Asociaţiei Restaurantelor şi Localurilor de Agrement din Republica Moldova, Aneta Zasaviţchi, a precizat că pandemia a dat o lovitură puternică sectorului HoReCa. Din cauza restricțiilor, multe întreprinderi au înregistrat scăderi și pierderi colosale de vânzări.

Potrivit ei, multe dintre unitățile de alimentație publică sunt în imposibilitatea de a achita salarii angajaților, au datorii la serviciile comunale, furnizori etc.

"40 procente din angajații sectorului au părăsit domeniul. În 2019, 50 mii oameni activau în acest sector. În Chișinău, la începutul anului 2020, erau 1700 de unități de alimentație publică, iar în momentul de față, în jur de 30 procente și-au sistat activitatea din propria inițiativă, pe un termen nedeterminat", a spus Aneta Zasavițchi.
Roman Chircă
© Sputnik / Mihai Caraus
Roman Chircă

În același timp, expertul economic Roman Chircă a precizat că reanimarea sectorului HoReCa ar putea dura mai bine de doi ani. Deși unii antreprenori au reușit să supraviețuiască în anul pandemic 2020, situația nu poate fi comparată cu perioada de dinaintea crizei.

"Anumite oaze de antreprenori care au supraviețuit. Fie au o rețea specifică, fie că au o bază de clientelă permanentă. Însă acest lucru nu reprezintă sectorul în ansamblu. Avem nevoie de cel puțin doi-trei ani pentru reformarea sectorului", a precizat expertul.

Mai mult, Roman Chircă este de părere că multe lucruri se vor schimba în acest domeniu, iar antreprenorii vor fi nevoiți să se adapteze noilor cerințe de pe piață și solicitărilor consumatorului.

"Va fi o regândire totală a sectorului, va fi diferit - modul de interacțiune, mentalitatea și cultura consumatorului, soluțiile IT și altele. Vom asista la schimbări majore în acest domeniu", a conchis Chircă.

Amintim că din data de 27 mai curent se permite organizarea evenimentelor în localuri, precum nunți și cumătrii, cu ocuparea a cel mult 50 la sută din locurile din local. Restaurantele și cafenelele pot reveni la regimul normal de lucru, dar cu respectarea tuturor normelor sanitare. Totuși, cluburile de noapte și discotecile rămân deocamdată închise. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

24
Tagurile:
HoReCa
Tematic
A fost modificat programul de lucru a HoReCa: Cum vor activa cafenelele și restaurantele


Загрузка...