Incendiu de vegetație

Informează-te: Ce amendă riști dacă dai foc la frunzele uscate

253
(reînnoit 10:54 07.03.2021)
Vremea începe se se încălzească, iar moldovenii s-au obișnuit ca primăvara să facă curat în curți și grădini și să dea foc la vegetația uscată. Totuși, oamenii trebuie să știe că pentru astfel de încălcări riscă amenzi.

CHIȘINĂU, 7 mart – Sputnik. Specialiștii din cadrul Agenției de Mediu susțin că în urma arderii vegetației uscate sunt emanate diferite substanțe toxice, precum monoxidul de carbon, dioxidul de sulf, funinginea, oxizii de azot, hidrocarburile şi dioxinele - considerați cei mai toxici şi periculoşi compuşi organici.

Anterior, ecologistul Anatolie Prohnițchi a declarat în studioul Spunik Moldova că aceste substanţe chimice pot cauza intoxicaţii, afecţiuni ale căilor respiratorii și sistemului nervos central, ale mucoasei ochiului sau unele maladii severe.

"Aceste sunt niște deprinderi și obiceiuri ale oamenilor de a aduna frunzele și a le da foc, iar mai apoi respirăm acest aer poluat. Soluția corectă ar fi ca frunzele să fie adunate și ulterior să fie folosite pentru îngrășăminte. Cumpărăm adesea diverși compuși chimici, însă nu folosim ce ne oferă natura", a declarat  ecologistul Anatolie Prohnițchi.

Inspectoratul pentru Protecția Mediului organizează verificări pentru constatarea și examinarea cazurilor de ardere a frunzelor uscate, iar cei care încalcă legea riscă amenzi. Potrivit legii, persoanele fizice se sancţionează cu amendă de la 600 la 1200 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 60 de ore, iar persoanele juridice cu amendă de până la 9 000 cu privarea dreptului de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an. 

Specialiștii mai spun că cea mai bună soluție este ca frunzele și alte resturi vegetale să fie strânse și compostate, care ulterior va servi ca îngrăşământ natural pentru terenurile agricole.

Avantajele vegetației uscate: 

  • Oferă adăpost de iarnă pentru insecte și animale - buburuze, arici;
  • Sporesc capacitatea solului de a reține apa;
  • Protejează solul (și rădăcinile) de înghețuri și secetă;
  • Hrănesc și adăpostesc fauna microbiană;
  • Sunt o sursă de nutrienți importanți.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

253
Tagurile:
amenzi, incendii de vegetație, vegetație, foc
Tematic
Incendiu de vegetație în raionul Dondușeni: Focul a mistuit un lan de grâu
Video - Incendiu devastator de vegetație în raionul Ungheni: Focul nimicește totul în cale
Au fost lansate punctele mobile de vaccinare

Vaccinarea în troleibuz și autobuz: Unde se vor afla astăzi punctele mobile

30
(reînnoit 20:57 21.06.2021)
Cele două puncte mobile de vaccinare din municipiul Chișinău își continuă traseul și astăzi. Iată unde vor staționa.

CHIȘINĂU, 22 iun - Sputnik. Cele două vehicule staționează, conform unui grafic, în locuri prestabilite în Chișinău și în suburbii.

Astfel, pe parcursul zilei de astăzi, troleibuzul transformat în centru mobil de imunizare se află în sectorul Botanica, pe bulevardul Traian 23/1, lângă Bar ”Bulvar”.

Autobuzul amenajat în centru mobil de vaccinare se află la aeroport, pe şoseaua Munceşti 806, lângă CM a Aviaţiei Civile vs Centrul ”Viitorul”.

La punctele mobile de vaccinare poate să se imunizeze oricine, indiferent de viza de reședință și locul de trai. Vaccinarea se poate face doar în baza actului de identitate. 

După imunizare, fiecare persoană primește certificatul care confirmă ca i-a fost administrată prima doză și este informată despre data pentru cea de-a doua doză.

Punctele mobile includ zona de triaj, zona de vaccinare și zona de monitorizare. La fel, a fost amenajat un spațiu special pentru eventualele cazuri de complicații post-vaccinare.

Scopul acestei campanii este de a facilita accesul populației la vaccinarea anti-COVID-19, în special, imunizarea tuturor doritorilor în imediata apropiere a locului de trai sau de muncă.

Până în prezent în Republica Moldova s-au vaccinat împotriva coronavirusului peste 631 de mii de oameni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

30
Tagurile:
vaccin, COVID-19
Tematic
Vaccin-gumă de mestecat
Unde vor fi distribuite dozele de vaccin „Sputnik V” care ajung astăzi în Moldova
Un nou lot de vaccin "Sputnik V", adus cu avionul la Chișinău


Загрузка...

Naționala Rusiei a pierdut în fața Danemarcei la EURO 2020

106
Echipa națională a Danemarcei într-un duel încrâncenat a învins echipa Rusiei în meciul din runda a treia din grupele EURO 2020.

CHIȘINĂU, 22 iun - Sputnik. Naționala Rusiei a pierdut în fața echipei daneze în meciul din turul al treilea din grupele Campionatul European și nu a putut intra în play-off.

Întâlnirea a avut loc pe stadionul Parken din Copenhaga.

Meciul s-a încheiat cu un scor de 4:1 în favoarea danezilor. Golurile au fost marcate de Mikkel Damsgaard, Yussuf Poulsen, Andreas Christensen și Joakim Mehle.

La echipa rusă a marcat Artem Dzyuba, care a valorificat un penalty.

Potrivit rezultatelor rundei a treia, rușii s-au situat pe ultimul loc în clasamentul grupei B. Danezii au urcat pe poziția a a doua datorită faptului că naționala finlandeză a pierdut în fața Belgiei într-un meci care s-a desfășurat paralel.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

106


Загрузка...
Ian Lisnevschi

Expert: De ce promisiunile din campania electorală nu vor fi realizate