CHIȘINĂU, 5 mart - Sputnik. Republica Ucraina lasă în continuare Moldova pe lista statelor din zona roșie, informează Ministerul Sănătății de la Kiev. Țara noastră a fost poziționată pe lista verde pentru statul vecin în perioada 15 ianuarie - 5 februarie.
Dacă pe 26 februarie Moldova se afla pe locul 32, cu un indicator de 302 cazuri la 100 mii din populație, atunci pe 5 martie s-a clasat pe locul 24, cu 378,5 cazuri la 100 mii din populație.
În lipsa testării menționate, aceste persoane vor intra în carantină pentru o perioadă de 14 zile, în locuri determinate. Ca o alternativă la carantină, există opțiunea autoizolării la domiciliu, dacă persoana consimte acest lucru prin înscrierea în aplicația Guvernului Ucrainei “Acțiune acasă” (Дій вдома).
Începând cu 28 septembrie 2020, cetățenii străini pot intra în Ucraina, inclusiv în scopul tranzitului, prezentând polița de asigurare care ar urma să acopere cheltuielile legate de tratamentul COVID-19. Aceasta trebuie să fie emisă de o companie ucraineană sau care să aibă reprezentanță în țara vecină.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 15 apr – Sputnik. Banca Națională a Moldovei anunță că joi, 15 aprilie, un dolar american echivalează cu 17,87 lei, un euro - cu 21,37 lei, o hrivnă ucraineană – cu 63 de bani, un leu românesc - cu 4 lei și 34 de bani moldovenești, iar rubla rusească valorează 23 de bani.
În comparație cu ziua de miercuri, euro a crescut cu 10 bani, iar leul românesc cu doi bani. În schimb dolarul american a mai pierdut un ban. Hrivna ucraineană și rubla rusească au rămas la aceeași valoare.
Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 15 apr – Sputnik. Președintele Asociației Apicultorilor din Moldova, Ion Maxim, a explicat pentru Sputnik Moldova că până acum apicultorii care vând mierea pe piața locală, în magazine sau piețe, aveau nevoie doar de autorizații sanitar-veterinare de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică pentru a putea desfășura activitate comercială. De asemenea, erau obligați să-i plătească statului 6% din profitul obținut din vânzări. Acum însă li s-ar elibera certificate de la ANSA doar apicultorilor care s-au înregistrat ca și persoane juridice, deși noul cadru legal aprobat de autorități doar le recomandă acest lucru.
"Noi avem apicultori care zic că sunt de acord mai bine să achite taxa unică de 6% din cantitatea vândută pentru că nu-și doresc să se complice cu SRL sau Gospodării Țărănești și nu au nici pretenții pentru ca să beneficiezi subvenții", a spus Ion Maxim.Președintele Asociației a explicat și alte motive care-i fac pe apicultori să fie categorici și să nu-și dorească să înregistreze afacerile oficial. Unul dintre acestea ar fi birocrația.
"Când ai Gospodărie Țărănească trebuie neapărat să ai contabil care să te îndrume în toate actele de vânzare, facturi și alte aspecte economice. Totodată, ești obligat să achiți și în fondul social. Noi nici nu recomandăm ca toți să aibă Gospodării Țărănești. Este totuși un paradox. Acest Regulament al ANSA este cu titlul de recomandare pentru apicultori, dar în același timp inspectorii ANSA nu le oferă certificatul cu ajutorul căruia apicultorii să-și vândă producția până nu-și înregistrează afacerile oficial", a mai spus Maxim.
Apicultorul Petru Sacara din raionul Cimișlia este însă mai degrabă o excepție. El se numără printre cei care și-au înregistrat afacerea oficial acum câțiva ani și datorită acestui fapt are posibilitate să le ceară autorităților subvenții sau ajutoare în cazuri excepționale. El a remarcat pentru Sputnik Moldova că în cadrul legal există neclarități care trebuie înlăturate.
"Ar fi cazul ca în lege să fie stipulat clar: Apicultorii care au de la 10 sau 30 de familii de albine sunt obligați să-și înregistreze oficial afacerile cu forma juridică de Gospodărie Țărănească sau SRL. Trebuie să fie o marjă clară. Acum mulți apicultori sunt induși în eroare și nu înțeleg ce se întâmplă. Apicultorii care au câte 150 de familii de albine e normal să li se explice în cifre de ce este mai convenabil să lucreze ca și persoană juridică. Ei neștiind care sunt condițiile, achită mai mult uneori decât taxa de 6% care este menținută de stat din cantitatea de miere vândută", a declarat Petru Sacara, apicultor.
Directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Vladislav Cotici, consideră însă că înregistrarea afacerilor în sectorul apicol nu este un proces anevoios.
"La sfârșitul anului trecut, Parlamentul a aprobat modificări la activitatea sanitar-veterinară, iar astfel a fost facilitat procesul de înregistrare a afacerilor deținute de apicultori, inclusiv înregistrarea va putea fi obținută gratuit. Pentru ca apicultorii să poată comercializa produsele apicole, acestea trebuie să fie certificate, dar pentru asta trebuie să deții rapoarte de laborator asupra produsului care urmează să-l vinzi. În cazul când ai stupi de albini doar pentru familie, fără să o comercializezi, nu îți trebuie aceste acte. Dacă e vorba de comerț, atunci trebuie să știm cu ce vom alimenta consumatorul nostru local, dar și pe cel străin, fiindcă 85% din producția de miere este exportată", a precizat directorul general al ANSA.Vladislav Cotici mai spune că această decizie a fost luată în special pentru a proteja consumatorul local.
"Până acum erau oferite autorizații sanitar-veterinare, dar ele se acordau ca să mergem în ajutorul acelor apicultori, dar oricum aveau de întocmit un șir de acte permisive. Nu înțeleg de ce apar atâtea nemulțumiri. Este un lucru la care foarte greu am ajuns, ca în final, pentru o simplă înregistrare, apicultorii să pună la îndoială deciziile", a mai spus Vladislav Cotici.
Directorul general al ANSA recunoaște însă că în lege există lacune și ar fi bine într-adevăr în lege să fie stipulat de la câți stupi de albine în sus apicultorii trebuie să-și înregistreze afacerea, însă acest lucru nu ține de competența agenției pe care o conduce.
"Nu este de competența ANSA să facă modificări, ci este Ministerul Agriculturii care ar trebui să vină cu asemenea intenții de modificare a legislației, astfel încât să fie claritate în cazul căror apicultori se aplică legea respectivă. Evident că nu e corect ca un apicultor cu 5 stupi să fie în aceeași situație ca unul ce deține 100 de stupi, însă acum nu avem această precizare în lege", a precizat Cotici.
În următoarea perioadă ar urma să aibă loc o ședință la care vor participa reprezentanți ai Consiliului de Producere a Mierii, ANSA, dar și ai Ministerului Agriculturii, unde se va discuta subiectul și cel mai probabil se vor găsi posibilități pentru înlăturarea neclarităților din cadrul legal.Precizăm că niciun apicultor din țară nu poate beneficia de subvenții, dacă nu-și înregistrează afacerile legal. Asta ne-au comunicat reprezentanții Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură.
Potrivit datelor de la AIPA, pe parcursul anului trecut, 91 de apicultori au primit subvenții în valoare totală de 8,7 milioane de lei pentru construcția a 38 de ferme apicole și modernizarea altor 53. De asemenea, 77 de apicultori au primit 4,2 milioane de lei pentru procurarea a circa 166 652 de familii de albine. Alte două milioane de lei au fost acordate pentru 5 apicultori care au procurat utilaje de prelucrare a mierii.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Munca cu animalele este pe cât de plăcută, pe atât de grea, deoarece fiecare patruped are temperamentul său și necesită să cunoști psihologia acestora ca să îi poți deservi. Fiecare animal are nevoie de o abordare individuală și doar așa el poate să stea liniștit până se finalizează procedura la salon.
Pachetul de servicii pentru animale, unde intră spălarea, tunsoarea, tăierea ghearelor și curățarea urechilor durează în medie trei ore, în funcție de specia animalului și blana acestuia.
Totodată, meșterii salonului studiază regulat tendințele în materie de tunsori pentru animale și încearcă să pună în practică tehnologiile noi, astfel ca acestea să arate bine și îngrijit. Specialiștii recomandă ca fiecare animal să fie spălat cel puțin o dată în lună, dacă acesta stă doar în casă și măcar o dată în săptămână, dacă animalul iese pe afară. Totodată, animalul trebuie tuns o dată la două luni ca acesta să aibă un aspect curat și îngrijit.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
În Capitală sunt mai multe saloane de înfrumusețare pentru animale de companie.
Unii oameni își răsfață animalele așa cum mulți nu și-ar permite. Ei își duc patrupezii la salon de înfrumusețare pentru a fi tunși și îngrijiți.
Meșterii pot oferi servicii atât pisicilor și câinilor, cât și iepurilor, șinșilelor și chiar și berbecilor sau cailor.
Potrivit directoarei salonului, fiecare patruped are temperamentul său și necesită să cunoști psihologia acestora ca să îi poți servi.
În pachetul de servicii pentru animale intră spălarea, tunsoarea, tăierea ghearelor și curățarea urechilor.
Animalele care ajung la salon pentru prima dată suportă un stres inițial, pentru că nu înțeleg ce se întâmplă cu ele.
Potrivit directoarei salonului, fiecare animal trebuie să fie spălat cel puțin o dată în lună, dacă acesta stă doar în casă și măcar o dată în săptămână, dacă animalul iese pe afară.
Animalul trebuie tuns o dată la două luni ca acesta să aibă un aspect curat și îngrijit.
Fiecare animal are nevoie de o abordare individuală și doar așa el poate să stea liniștit până se finalizează procedura la salon.
La salon sunt primite doar animalele vaccinate împotriva rabiei, deoarece sunt cazuri când ele pot mușca meșterii care îi tund și atunci consecințele pot fi grave.
Procedura durează în medie trei ore, în funcție de specia animalului și blana acestuia.
Animalele pot beneficia și de vopsirea blănii.