În martie începe implementarea plăților electronice în transport public

S-a dat startul plăților electronice în transport: Unde putem achita călătoria cu cadrul

88
(reînnoit 15:28 05.03.2021)
Primăria dă startul plăților electronice în transportul public din Chișinău. Municipalitatea a început să testeze prima metodă din Moldova care va permite pasagerilor să achite călătoria fără numerar.

CHIȘINĂU 5 mart - Sputnik. În Capitală a început să fie implementat sistemul de plăți electronice în transportul public. Terminalele de plată acceptă achitările cu un card dotat cu sistem wi-fi al oricărei bănci din lume, cu diverse sisteme de plăți, cu telefonul sau alt dispozitiv dotat cu tehnologia contactless. Sistemul este testat acum în parcurile de troleibuze și autobuze, iar până la finele lunii martie pasagerii vor putea achita cu un card în cele mai solicitate linii de troleibuze: nr. 10, 22 și 30 și în autobuzele nr. 2 și 5.

Primăria a venit cu unele precizări despre cum ar urma călătorii să achite prin intermediul terminalelor. Astfel, taxatorii vor avea terminale de plată și vor ajuta pasagerii să utilizeze noul serviciu. Pentru a plăti taxa pentru călătorie fără numerar este suficient ca persoana să apropie de ecranul terminalului cardul de plată cu wi-fi sau telefonul conectat la aplicația băncii. După confirmarea plății, o sumă egală cu costul călătoriei este scoasă automat de pe card. Ulterior, după finalizarea plății, terminalul emite un semnal sonor și imprimă un bon. 

Pentru a putea achita prin terminal este suficient să aveți un card de la orice bancă din țară sau din lume și să fie dotat cu sistem de contact (wi-fi). De asemenea, terminalul permite achitarea călătoriei cu telefonul sau cu un alt dispozitiv conectat la aplicația unei bănci.

Cei care nu dețin carduri, vor putea achita călătoria în numerar. Taxatorul va lua banii de la pasager, apoi va apropia un card special de terminal și va emite un bon.

Primăria precizează că la achitarea prin intermediul terminalului nu vor fi percepute comisioane suplimentare. Astfel, prețul rămâne neschimbat pentru o călătorie cu troleibuzul - 2 lei, iar cu autobuzul - 3 lei. 

Municipalitatea dă asigurări că terminalul procesează câte o singură plată. Pentru a efectua o altă plată de pe același card, taxatorul trebuie să inițieze din nou plata.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

88
Tagurile:
plată, autobuz, troleibuz
Tematic
Operațiuni de control în transportul public: Iată ce s-a depistat
Poliția de Frontieră

Trecerea ilegală a frontierei la Tudora

41
(reînnoit 23:04 16.06.2021)
Doi moldoveni de 37 și 53 de ani, în după amiaza zilei de ieri, 15 iunie, au încercat să treacă ilegal frontiera de stat la Tudora, intenționând să ajungă în Ucraina.

CHIȘINĂU, 16 iun – Sputnik. Bărbații au fost observați de către patrula Sectorului Poliției de Frontieră "Tudora-1" în cadrul serviciului de supraveghere şi control al frontierei, la o distanță de 500 m de la linia de frontieră.

Pagube provocate de ploi în Găgăuzia
© Photo : Предоставлено региональной комиссией по ЧС
S-a stabilit că bărbatul de 53 de ani din raionul Glodeni a încercat să iasă din țară prin punctul de trecere Palanca. Autoritățile ucrainene i-au interzis intrarea în țară, astfel bărbatul a decis să traverseze frontiera prin ocolirea acesteia. El a încercat să treacă frontiera împreună cu bărbatul de 37 de ani, pe care l-a întâlnit în drumul spre graniță.

Angajații Direcției regionale EST continuă cercetările. Persoanele au fost reținute până la stabilirea tuturor circumstanțelor. Pe numele acestora au fost întocmite procese-verbale de audiere și constatare a infracțiunii prevăzute de art. 362 al. 1 al Codului Penal al Republicii Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

41


Загрузка...
Микрофон в студии радио Sputnik

Sănătatea mintală: La cine puteți adresa dacă aveți nevoie de ajutor

89
(reînnoit 21:46 16.06.2021)
În cadrul emisiunii "ATITUDINI", coordonatoarea Centrului Comunitar de Sănătate Mintală Asociația Medicală Teritorială Buiucani Lucia Carp a explicat care sunt pașii pe care trebuie să-i întreprindă o persoană care trece printr-o suferință emoțională.
Sănătatea mintală: La cine vă puteți adresa dacă aveți nevoie de ajutor

Persoanele care simt o stare de neliniște sufletească, sunt în depresie sau ajung să aibă chiar și gânduri suicidare, trebuie să se adreseze primordial la un specialist pentru a evita ulterioarele consecințe negative. Primul pas este să-i comunice medicului de familie despre starea prin care trec și să înțeleagă că nu sunt singuri în fața problemelor.

"Comportamentul suicidar este precedat de stările depresiv anxioase. Este important să vă adresați cât mai curând medicului de familie, care va aprecia starea dumneavoastră la nivel de medicină primară și, în funcție de severitatea simptomelor, va prescrie un tratament ușor la domiciliu sau în cazul stabilirii unei grad de severitate moderat, vă va direcționa la Centrul Comunitar de Sănătate Mintală", a explicat Lucia Carp.

Potrivit interlocutoarei, în municipiul Chișinău sunt cinci Centre Comunitare, iar pe întreg teritoriul țării – aproximativ 40 de instituții cu acest profil.

"În urma unei examinări mai minuțioase de către psihiatru, sunt stabilite terapiile pe care le va urma persoana. Tratamentul constă din psihoterapie (în cazuri ușoare și medii) sau psihoterapie și tratament medicamentos - în cazuri mai grave. Tratamentul ar putea dura de la 7 la 10 luni, lucru despre care trebuie informat pacientul de la bun început", a precizat specialistul.

Este important de menționat că persoanele asigurate nu trebuie să achite pentru tratament, medicamentele prescrise fiind compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

89
Tagurile:
suicid, medic de familie
Tematic
Cutremurător: Motivele pentru care moldoveni recurg la acte de suicid


Загрузка...