În Moldova a demarat campania de vaccinare

Ce avantaje ai la trecerea frontierei de stat dacă deții certificatul de vaccinare

141
(reînnoit 12:16 05.03.2021)
De astăzi a intrat în vigoare hotărârea Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică, care stabilește noi reguli de intrare în Republica Moldova. Persoanele care dețin certificatul de vaccinare împotriva COVID-19 au cele mai mari facilități.

CHIȘINĂU, 5 mart - Sputnik. De astăzi, persoanele care traversează frontiera Republicii Moldova trebuie să țină cont de noile reguli. Ofițerul de presă al Poliției de Frontieră, Raisa Novițchi, a declarat pentru Spunik Moldova că persoanele care dețin certificatul de vaccinare împotriva coronavirusului nu sunt obligate să stea în autoizolare 14 zile. 

”Persoanele care nu vor să stea în autoizolare timp de 14 zile, trebuie să prezinte la frontieră de stat testul negativ la COVID-19, făcut cu 72 de ore înainte de trecerea frontierei sau să prezinte certificatul care confirmă că și-a administrat vaccinul împotriva coronaviruslui. În același timp, cei care nu dețin unul din cele două certificate și aleg să stea în carantină 14 zile, dacă au nevoie să plece din țară ulterior, după zece zile au posibilitatea să facă testul anti-COVID și să iasă din carantină cu patru zile mai devreme, evident dacă rezultatul este negativ. Astfel, nu va fi amendat la frontieră”, a precizat ofițerul de presă al Poliției de Frontieră Raisa Novițchi.

Totodată, potrivit deciziei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, excepție fac copiii până la 5 ani, conducătorii auto ale vehiculelor rutiere de transport marfar şi ale vehiculelor rutiere de transport de persoane contra cost, echipajele şi personalul de deservire a aeronavelor, navelor şi brigăzile şi personalul de deservire a garniturilor de tren, membrii delegațiilor, lucrătorii transfrontalieri, pasagerii în tranzit, dar și cei care au act confirmativ de administrare a vaccinului. 

De precizat că în Republica Moldova, în prezent, sunt vaccinați anti-COVID-19 doar angajații din sistemul medical. Până acum, 3 849 de lucrători din spitale au fost imunizați. Joi, în țara noastră a ajuns primul lot de vaccin pe care l-a recepționat Republica Moldova de pe Platforma COVAX. Este vorba despre 14 400 de doze de vaccin AstraZeneca. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

141
Tagurile:
frontieră, vamă, teste, Test, COVID-19
Tematic
Ce se întâmplă la vamă în zilele de sărbători: Iată ce încălcări se înregistrează
Moldovenii completează eronat fișele epidemiologice la vamă
Încă un lot de vaccin a ajuns în Moldova

Încă un lot de vaccinuri a ajuns în Moldova: 48 de mii de doze de AstraZeneca

4
Republica Moldova a primit sâmbătă seară încă un lot de vaccinuri prin intermediul platformei COVAX.

CHIȘINĂU, 18 apr - Sputnik. Republica Moldova a primit sâmbătă 48 de mii de doze de vaccin AstraZeneca prin intermediul platformei COVAX. Anunțul a fost făcut de președintele Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

„Suntem foarte recunoscători pentru aceste donații - ele ne permit să continuăm procesul de vaccinare și să trecem la următoarele etape - oameni în vârstă, profesori, persoane din grupul de risc”, a menționat șeful statului.

Tot sâmbătă Republica Moldova a primit un lot de 132 de mii de doze de vaccin AstraZeneca din partea României. 

Zilele trecute, șeful statului a anunțat că Republica Moldova va mai primi peste 100 de mii de doze de vaccinuri Pfizer prin intermediul platformei COVAX. Dozele ar urma să ajungă în țara noastră până la sfârșitul lunii iunie. 

Pe 8 aprilie, autoritățile din sănătate au fost informate prin intermediul canalelor diplomatice despre faptul că Federația Rusă este disponibilă să livreze țării noastre, sub formă de ajutor umanitar, 182 de mii de doze de vaccin Sputnik V, dintre care 62 de mii de doze vor fi repartizate în regiunea transnistreană.

Vineri, Comitetul național de coordonare a imunizării împotriva COVID-19 a decis să solicite oferta comercială pentru achiziționarea a 700.000 de doze de Sputnik V.

Totodată, săptămâna trecută, Ministerul Sănătății a anunțat că țara noastră se pregătește să cumpere 400 de mii de doze de vaccin anti-COVID de la o companie farmaceutică din China. Este vorba despre serul CoronaVac care este produs de compania biofarmaceutică privată SINOVAC BIOTECH LIMITED. Potrivit Comitetului de coordonare a imunizării împotriva COVID-19, compania este singurul producător de vaccin care a răspuns solicitărilor adresate de către Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate producătorilor de vaccin.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

4
Tagurile:
Moldova, vaccin


Загрузка...
Curs valutar BNM

Curs valutar BNM pentru 18 aprilie: Cât costă euro și dolarul

267
(reînnoit 20:06 17.04.2021)
În acest weekend, leul moldovenesc s-a depreciat în raport cu euro și leul românesc. Prețul dolarului american a coborât cu mai puțin de un ban, euro s-a scumpit cu un ban, iar leul românesc urcă nesemnificativ în cotații.

CHIȘINĂU, 18 apr – Sputnik. La cursul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru zilele de weekend, un dolar american este cotat cu 17,87 lei, un euro – cu 21,38 lei, o hrivnă ucraineană - cu 63,92 bani, un leu românesc – cu 4,34 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 23,25 bani.

Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.

Activele oficiale de rezervă ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM) s-au diminuat în martie cu 56,21 de milioane de dolari SUA.

BNM a anunțat că rezervele sale valutare au constituit 3 miliarde 707 de milioane 680 de mii de dolari americani (3 707,68 mil. dolari SUA) pe 31 martie 2021.

BNM a informat că, în martie, a intervenit pe piața internă pentru a cumpăra valută echivalând cu 9,7 milioane dolari SUA.

Lună trecută a pus în evidență tendința de creștere a ratei inflației – o evoluție prevăzută de prognoza BNM pentru anul în curs. În martie, ritmul anual al inflaţiei a constituit 1,49 la sută, în creștere mai mult decât dublă față de februarie, când inflația a fost de 0,62% (în ianuarie: 0,22%).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

267
Tagurile:
dolar, euro, 18 aprilie, curs valutar BNM
Tematic
Gîrbu: Impactul coronavirusului asupra Republicii Moldova
Gîrbu: Autoritățile ar trebui să pornească de la problema zero a societății – corupția!


Загрузка...