Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo

În Moldova ar putea fi introdus lockdown: Ce se întâmplă la centrul COVID-19 - Video

555
(reînnoit 13:44 04.03.2021)
Introducerea lockdown-ului în Moldova poate fi aprobată de Parlament, dar parlamentarii au posibilitatea de a pasa responsabilitatea acestui pas asupra președintelui. Și armata va veni în ajutorul poliției.

CHIȘINĂU, 4 mart – Sputnik. Procedura de introducere a lockdown-ului în Moldova poate fi declanșată de Parlamentul țării, dar este neprofitabil pentru legiuitori să ia astfel de măsuri nepopulare în rândul populației. Opinia a fost exprimară de expertul Viorel Gîrbu pentru corespondentul Sputnik Moldova.

"Parlamentul poate lua o astfel de decizie simplu și rapid. Dar este foarte „neprofitabil” să fie introdusă o carantină strictă. Toată lumea este împotriva ei. Nu exclud că Parlamentul va decide să paseze responsabilitatea președintelui pentru rezolvarea acestei probleme", a subliniat el.

Potrivit expertului, autoritățile vor putea introduce o carantină strictă numai după ce declanșarea stării de urgență este aprobată de Parlament. Așa cum a fost în martie-aprilie 2020, autoritățile pot închide locuri aglomerate, pot restricționa dreptul de a se deplasa pe străzi, pot schimba programul transportului public.

"Deși de data aceasta va fi mai dificil, pentru că atunci oamenii se temeau, dar acum nu o iau în serios. Prin urmare, va fi necesar să se introducă măsuri mai dure decât înainte - vor trebui implicate forțele armatei", a spus el. 

Premierul interimar Aureliu Ciocoi a declarat miercuri la un post privat de televiziune că în țara noastră ar putea fi declanșat lockdown de tipul celui care a fost introdus în martie-aprilie 2020, având în vedere că a crescut simțitor numărul cazurilor noi de COVID-19.

„Suntem în pragul declanșării unui lockdown pe o scurtă perioadă de timp, ca să vedem dacă ne permitem să minimizăm cazurile. Acest lucru recomandă toți experții internaționali, inclusiv OMS, însă un lockdown eficient nu-l putem face fără ajutorul forțelor de ordine. În controlul lockdown-ului trebuie antrenate și efectivele Armatei Naționale”, a declarat Ciocoi.

Măsuri de carantină

Iar analistul politic Ian Lisnevschi consideră că Moldova va aplica aceleași metode de combatere a pandemiei ca și alte țări, iar introducerea unui lockdown în republică ar putea avea loc în lunile următoare.

"În acest moment, este necesară introducerea unei stări de urgență, dar din cauza problemelor sociale și a stării de spirit în societate va fi destul de dificil. Iar oamenii sunt acum îngrijorați de alte probleme - economice, dar nu de virusul în sine", a spus el. 

Potrivit analistului, nimeni în lume nu înțelege cum se poate face față flagelului, iar majoritatea țărilor au urmat metoda de înăsprire a măsurilor de carantină, neavând în același timp o idee despre cum să introducă carantina, cum să facă față consecințelor.

„Este imposibil să oprești virusul, este necesar să găsești o metodă pentru a limita contactele dintre oameni”, este sigur expertul.

Lisnevchi consideră spune că este necesar să se efectueze o analiză a locurilor aglomerate și să se stabilească în care ar trebui introduse măsuri restrictive. Și el citează exemplul sălilor de sport, unde cercul vizitatorilor este foarte mic în comparație cu centrele comerciale sau piețele, ceea ce înseamnă că riscul de infectare este mult mai mic.

Măsuri de combatere a COVID-19 în Moldova

Începând cu 17 martie 2020 în Moldova a fost declarată stare de urgență în Moldova din cauza răspândirii pandemiei. Iar în perioada 15 mai - 30 septembrie a fost în vigoare stare de urgență în sănătate publică. 

La 1 octombrie a fost introdus un nou sistem de evaluare a situației epidemiologice în republică. Zonelor din țară li se atribuiau săptămânal grade de pericol „roșu”, „portocaliu”, „galben” sau „verde”.

Începând cu 30 noiembrie 2020, în țară a fost reintrodusă starea de urgență în sănătate publică, care a fost prelungită de mai multe ori. Aceasta va fi în vigoare până pe 15 aprilie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

555
Tagurile:
Parlament, COVID-19, Lockdown în Moldova
Tematic
Încă un lot de vaccin anti-COVID-19 vine în Moldova: Când ajunge
1550 de cazuri noi de infectare cu COVID-19
Meteo Moldova

Meteo Moldova: Prognoza pentru următoarele trei zile

86
(reînnoit 20:06 17.04.2021)
Duminică ne vom bucura de vreme frumoasă, cu temperaturi de până la +17 grade. Meteorologii anunță că ploi am putea avea în primele zele ale săptămânii.

CHIȘINĂU, 18 apr - Sputnik. Meteorologii anunță pentru ziua de Duminică temperaturi de +12..+15 grade în nordul țării, +13..+16 grade în centru, iar în sudul țării sunt așteptate până la +17 grade Celsius.

Prognoza meteo pentru următoarele zile
Prognoza meteo pentru următoarele zile

Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla din direcția sud-est. Presiunea atmosferică va fi normală. Precipitații nu se prevăd.

Noaptea vor fi 0..+3 grade la nord, -1..+4 grade se așteaptă în centru, iar la sud termometrele vor indica între +2 și +5 grade Celsius.

În următoarele zile, meteorologii prognozează precipitații sub formă de ploi.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

86
Tagurile:
meteo.md, MOLDOVA, meteo
Тема:
Meteo în Moldova: Prognoza exactă pentru fiecare zi
Tematic
Săptămâna începe cu mult soare, dar iată când vin ploile: Prognoza meteo pentru 7 zile


Загрузка...
Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca

Calendar Ortodox: Duminica Sfintei Maria Egipteanca - Istorie și semnificație

501
(reînnoit 12:53 17.04.2021)
În cea de-a cincea duminică din Postul Mare, creștinii ortodocși o pomenesc pe Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca - exemplul care ne dovedește puterea lui Dumnezeu și că prin voință omul își poate schimba viața, renunțând la păcat.

CHIȘINĂU,17 apr - Sputnik. Duminica a V-a din Postul Mare este închinată Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca. Aceasta a trăit intre anii 355 - 431, și încă de tânără a căzut în patima desfrânării.

Aflând că la Ierusalim se afla lemnul Sfintei Cruci, a venit aici ca să i se închine, dar nu a reușit să intre în biserică. Înțelegând că aceasta se datorează vieții sale păcătoase, Maria Egipteanca ia hotărârea de a se îndrepta și petrece timp de 47 de ani în asceza și rugăciune în pustiul Iordanului.

Potrivit registrului de stat al populației, în Republica Moldova numele Maria este purtat de aproape 120 de moldovence. 

Predica la Duminica Mariei Egipteanca, rostită de părintele Calistrat de la mănăstirea Vlădiceni

În una din predicile sale, Ieromonahul Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni de lângă Iași se întreabă retoric ”dacă ar fi să punem în balanță viața Mariei Egipteanca cu viața noastră, cine ar putea spune că este mai curat ca ea? Și ne referim aici la viața pe care a dus-o ea în păcat”.

”Să fi fost una din zilele noastre, nu se oprea șa biserică, nu se oprea la icoana Maicii Domnului, nu se oprea la altar să se spovedească sau să primească sfintele taine. Era să meargă din clubul acesta, în alt club sau de pe strada asta în altă stradă. Deci niciodată în memoria noastră obosită, să zicem așa, să nu cântărim păcatele Mariei Egipteanca cu modernismele păcatului de azi. Cu câtă nonșalanță tratăm noi azi păcatul și la ce mod îl trata Maria egipteanca”, îi atenționează pe creștini părintele Calistrat.

Părintele precizează că acest canon care se face în această zi, este ca o trambulină care ne ajută să ieșim din starea de păcat și lâncezeală sau de adormire, subliniind că nu este greu să postești, ci este greu să-ți schimbi interiorul.

Viața și acatistul Sfintei Maria Egipteanca

Fii la curent cu toateștiriledin Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru dinTelegram >>>
PriveșteVideoși ascultăRadioSputnik Moldova

 

501
Tagurile:
Calendar Ortodox 2021 stil vechi, Sfanta Maria Egipteanca
Тема:
Calendar Creștin Ortodox 2021
Tematic
A doua Duminică din Postul Mare a Sfântului Grigorie Palama - istorie și semnificație
Calendar Ortodox: Viața Sfântului Teodor Stratilat


Загрузка...