Vaccinul Sputnik V

Vaccinul Sputnik V în Moldova: O companie farmaceutică a solicitat omologarea

107
Premierul interimar Aureliu Ciocoi a declarat la un post privat de televiziune că o companie a solicitat Agenției Medicamentului din Republica Moldova să omologheze vaccinul Sputnik V pentru a putea fi importat în țara noastră.

CHIȘINĂU, 4 mart - Sputnik. Aureliu Ciocoi a declarat că Republica Moldova nu are preferințe în ceea ce privește utilizarea unui vaccin sau altul împotriva COVID-19. 

„Noi nu ne axăm pe niciun producător. Noi suntem deschiși pentru orice vaccin. Am repetat de câteva ori că nu se favorizează niciun producător, niciun vaccin, mergem pe cale egală, tratament egal pentru toate vaccinurile și toți producătorii care sunt omologați de Agenția Națională a Medicamentului”, a declarat Aureliu Ciocoi în cadrul unei emisiuni televizate. 

El afirmă Agenția Medicamentului activează în regim alert pentru a reuși să omologheze cât mai rapid vaccinurile. 

„Toată problema constă în disponibilitatea acestor producători de a ne pune la dispoziție dosarele vaccinurilor. Pentru că Agenția Medicamentului activează în regim de alertă maximă, ca să omologheze vaccinurile noi apărute pe piață în regim rapid, pentru că în mod normal, să nu fi avut pandemie, un dosar s-ar fi examinat în 3-4 luni, însă colegii de la Agenția Medicamentului lucrează în ritm alert ca să poată răspunde necesităților Republici Moldova”, a spus oficialul. 

În context, Ciocoi a declarat că o companie farmaceutică privată a depus deja un dosar la Agenția Medicamentului pentru omologarea vaccinului rusesc Sputnik V în Republica Moldova. 

„Dosarul pentru omologarea Sputnik V la Agenția Medicamentului a fost depus de o companie farmaceutica privată, care a solicitat omologare tocmai pentru a aduce pe teritoriul Republicii Moldova vaccinul Sputnik V în formă comercială”, a spus premierul interimar.

Amintim totodată că Agenția Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale a autorizat pe 26 februarie vaccinul rusesc "Sputnik V" în țara noastră.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

107
Tagurile:
Farmaceutică, companie, Sputnik v Moldove
Tematic
Care vaccin este mai eficient: Sputnik V sau AstraZeneca - expert moldovean
Sectorul zootehnic din Moldova

„Lactatele din praf sunt o crimă”: Cum vrea statul protejeze piața produselor autohtone

51
Piața lactatelor autohtone este amenințată de produsele de import, având în vedere că vremea nefavorabilă din ultimii doi ani a pus la pământ sectorul zootehnic, iar fermierii sunt nevoiți să ducă vacile la abator. Ce face statul ca să redreseze această ramură?

CHIȘINĂU, 14 apr - Sputnik. Deținătorii fermelor de bovine din țara noastră se află în impas, având în vedere că în ultimii doi ani s-au confruntat cu numeroase dificultăți. Vremea nu a ținut cu ei - în 2019 ploile și grindina au distrus recolta. A urmat apoi 2020, un an cu pandemie și secetă mare. 

Acum, producătorii de lapte nu mai au cu ce hrăni animalele. Cantitatea mică de furaje care a mai putut fi salvată este de proastă calitate - animalele mănâncă și nu au saț. Unii fermieri s-au împrumutat de la bănci ca să cumpere hrană și s-au împotmolit în datorii, așa că sunt nevoiți să ducă vacile la abator.

În consecință, lapte autohton va fi tot mai puțin pe rafturile magazinelor, iar piața va fi invadată de produse de import, care deseori sunt de o calitate mai proastă, iar unele chiar sunt făcute din prafuri.

Sputnik Moldova a realizat anterior un material amplu la acest subiect, iar astăzi i-a cerut să comenteze situația secretarului de stat de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului Mihai Machidon, care a participat la emisiunea „Logica Puterii”. 

El a precizat că în 2020 Guvernul a aprobat un regulament care prevede acordarea unor subvenții de 7000 de lei pe cap de animal deținătorilor de bovine. În acest fel, statul vrea să redreseze sectorul zootehnic.  

„Acesta este primul an în care vom subvenționa pe cap de animal și este o subvenție de aproximativ 7000 de lei la un cap de animal. (...) Ea va fi doar pentru cei care sunt înregistrați, care duc o activitate corectă în acest domeniu. Sperăm ca asta să ne dea și un impuls și posibilitatea de a redresa. Dar este un sector nu atât de ușor de dezvoltat, de aceea probabil va necesita și finanțare, și o atenție mai mare, și o școlarizare mult mai mare”, a declarat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului Mihai Machidon în studioul Radio Sputnik Moldova. 

Moderatoarea emisiunii „Logica Puterii” l-a întrebat pe secretarul de stat dacă producătorii autohtoni de lapte pot miza și pe asigurarea pieței de desfacere, având în vedere că piața internă este amenințată de produse de import, care deseori sunt făcute din prafuri.  

„Sunt împotriva acestui lucru, mai ales că știm că aceste produse le întrebuințează și copiii. Adică ar fi și o crimă aceste prafuri. Eu sunt categoric împotrivă și mă deranjează și pe mine acest lucru. Eu chiar mi-aș dori ca în 5 ani să avem un produs mai calitativ. Aici va putea interveni și statul cu pârghiile lui”, a remarcat Mihai Machidon. 

În Moldova, șeptelul de bovine scade catastrofal. În 2007 erau 206 650 de capete, iar în 2021 sunt doar 71 256. Doar în 2020, trimestrial au fost abatorizate câte 20 de mii de bovine.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

51
Tagurile:
lactate, protecție, stat
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii
Tematic
Foto - Incendiu la o fermă de vaci din Cahul: Iată ce au distrus flăcările


Загрузка...
Vaccin AstraZeneca

Țara noastră va putea cumpăra vaccinul anti-COVID la un preț redus

83
(reînnoit 15:45 14.04.2021)
Republica Moldova va putea procura vaccinul anti-COVID la un preț redus. Platforma COVAX a acceptat solicitarea Ministerului Sănătății în acest sens.

CHIȘINĂU, 14 apr - Sputnik. Autoritățile din Sănătate anunță că platforma COVAX a acceptat solicitarea țării noastre de a ne vinde 30 la sută din dozele necesare la un preț preferențial.

Astfel, Ministerul Sănătății a fost informat că platforma COVAX a lansat mecanismului de cost-sharing, prin care vom putea procura vaccin împotriva COVID-19 la prețuri avantajoase.

„Mecanismul de cost-sharing vine să faciliteze în continuare accesul echitabil la vaccin, adițional la dozele oferite gratuit pentru 20% din populația țării, pentru a spori gradul de acoperire a populației cu vaccin împotriva COVID-19”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății. 

Totodată, livrarea vaccinului va fi efectuată  în funcție de stocurile disponibile, iar platforma COVAX va comunica despre cantitatea de doze disponibile pentru a fi livrate pe parcursul acestui an. Prețul pentru o doză a fost estimat la șapte dolari, care include cheltuielile de transport, taxele de procurare și alte cheltuieli. 

Astfel, Ministerul Sănătății urmează să informeze până la sfârșitul acestei luni despre cantitatea de vaccin care va fi procurată în acest an. Conform comunicatului, la sfârșitul anului 2020, Ministerul Sănătății a trimit o scrisoare platformei COVAX în care a solicitat acoperirea a 50% din populație cu doze de vaccin împotriva COVID-19, dintre care 20 la sută vor fi oferite gratuit, iar 30% - prin intermediul mecanismului de cost-sharing cu prețuri preferențiale acordate țării noastre.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

83
Tagurile:
COVID-19, Ministerul Sănătății, vaccin
Tematic
Ciocoi: Nu toți cetățenii vor să se imunizeze cu vaccinul propus
Are oare nevoie Moldova de vaccinul chinezesc - expert


Загрузка...