Шприц и ампула на фоне логотипа AstraZeneca.

Mai mulți medici din țară refuză se vaccineze cu AstraZeneca

3062
(reînnoit 11:06 03.03.2021)
Mai mulți medici din cadrul a două spitale raionale din țară au refuzat să se imunizeze cu vaccinul AstraZeneca. Administrația celor două instituții au expediat o scrisoare de refuz șefului interimar al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. 

CHIȘINĂU 2 mart - Sputnik. Medicii secțiilor COVID și Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Raional Comrat și al celui din Ceadîr-Lunga au refuzat să se vaccineze cu AstraZeneca.

Deputatul socialist Vladimir Odnostalko a publicat pe pagina sa de Facebook scrisorile de refuz aleangajaților celor două instituții.

Administrația spitalelor s-a adresat șefului interimar al ANSP Vasile Guștiuc ca să nu le livreze dozele de vaccin AstraZeneca pe motiv că niciun medic nu dorește să-l administreze. Mai mult, directorul spitalului din Comrat a precizat că în cazul în care vor apărea doritori de a-și administra serul, administrația va expedia din nou o scrisoare în care vor solicita numărul exact de doze necesare. 

„Administrația Spitalului Raional Comrat vă informează că în prezent în Centrul COVID și în secțiile de Terapie Intensivă nu sunt lucrători care ar accepta să se vaccineze cu AstraZeneca”, se arată în scrisoarea expediată directorului interimar ANSP Vasile Guștiuc. 

Mai mulți medici refuză să se vaccineze cu AstraZeneca
Mai mulți medici refuză să se vaccineze cu AstraZeneca

Cu aceeași scrisoare de refuz a venit și administrația spitalului din Ceadîr-Lunga.

Mai mulți medici refuză să se vaccineze cu AstraZeneca
Mai mulți medici refuză să se vaccineze cu AstraZeneca

Totodată, șeful Institutului de Medicină Urgentă, Mihai Ciocanu, a precizat pentru presă că în cadrul IMU sunt aproape 30 la sută din lucrătorii medicali care au contraindicații la vaccin. 

„Există angajați care au contraindicații pentru vaccinare. Aceștia angajați nu vor fi vaccinați sau vor fi vaccinați atunci când aceste contraindicații vor dispărea. (...) În jur de 30 la sută din angajații noștri au contraindicații, dar totodată vreau să spun că jumătate dintre ei au făcut deja boala COVID-19”, a declarat șeful Institutului de Medicină Urgentă Mihai Ciocanu. 

Amintim că marți, 2 martie, în Moldova, s-a dat startul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19. Primul moldovean vaccinat este șeful Secției Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Clinic Republican, Alexandru Botizatu. 

În cadrul campaniei de imunizare vor fi vaccinați mai întâi cei care lucrează nemijlocit în cadrul secțiilor de reanimare, anestezie și de terapie intensivă, precum și personalul din cadrul secțiilor cu profil COVID-19 din spitale. 

În cadrul celei de-a doua etape vor fi imunizate persoanele care au depășit vârsta de 60 de ani, cele care au afecțiuni cronice, precum și angajații din cadrul structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului și lucrătorii din sistemului penitenciar.

Abia la cea de-a treia etapă va fi imunizată toată populația, adică toți cei care nu au fost vaccinați în primele două etape.

Potrivit planului național de imunizare împotriva coronavirusului, 70% din populația Republicii Moldova ar urma să primească vaccinul. 

Primele peste 21 de mii de doze de vaccin AstraZeneca împotriva noului coronavirus au ajuns în Republica Moldova sâmbătă, 27 februarie, fiind oferite cu titlu gratuit de România.

Amintim totodată că Agenția Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale a autorizat pe 26 februarie vaccinul rusesc "Sputnik V" în țara noastră.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

3062
Tagurile:
spitale, medici, pandemie, COVID-19, vaccin, Vaccinare
Tematic
Ce a declarat primul medic care s-a vaccinat împotriva COVID-19
Девушка за ноутбуком

Primarul le-a tăiat plăcerea: Ce priveau pe Internet angajații unei primării

264
(reînnoit 23:42 14.06.2021)
Tristețe mare în rândul angajaților de la Primăria Slobozia care nu vor mai putea privi filme și seriale la locul de muncă, în timpul programului. Edilul-șef a decis să restricționeze accesul lucrătorilor pe site-uri care nu au legătură cu munca.

BUCUREȘTI, 14 iun – Sputnik, Georgiana Arsene. Situație neobișnuită în România, în care primarul localității Slobozia a luat decizia drastică de a restricționa accesul angajaților la site-urile care nu aveau legătură cu activitatea lor.

Edilul a hotărât să ”taie în carne vie” după ce un control informatic realizat de curând în instituție a scos la iveală faptul că mai mulți angajați din Primărie urmăreau filme și seriale pe Netflix sau stăteau pe rețelele de socializare, în timpul programului.

La momentul de față, funcționarii din primăria Slobozia mai au acces la internet doar în interes de serviciu, precizează independentonline.ro.

„Am făcut în așa fel încât să renunțăm la tot ce înseamnă acti­vități care implică hobby-uri în timpul programului de lucru. S-a limitat accesul la acele platforme și site-uri care nu aveau legătură cu munca. Poate unora nu le convine, dar trebuie să în­țeleagă faptul că lu­crăm pentru cetățeni și trebuie să-i ajutăm atunci când au nevoie de noi!”, spune primarul Dragoș Soare.

Acesta a explicat că nici o solicitare nu poate fi amânată numai pentru că o persoană nu are chef să îi facă treaba, pentru că urmărește postările colegilor pe rețelele de socializare ori pentru că se uită la filme.

De asemenea, potrivit edilului, angajaților li s-a atras atenția și s-au pus file la dosar.

Soare promite că se va face o analiză mai complexă a acestor cazuri și că, în funcție de rezultate, acolo unde se va dovedi că nu există o activitate intensă, posturile ar putea fi restructurate.

De asemenea, edilul a subliniat că funcționarii din primărie care vor avea abateri repetate vor fi sancționați sau concediați.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

264
Tagurile:
Internet, angajați, Primărie, România
Tematic
Vor zbura capete la Primăria Chișinău? La cine s-a referit primarul Ion Ceban


Загрузка...
Arest

Un moldovean a fost extrădat din Federația Rusă: Iată ce a comis

92
(reînnoit 21:11 14.06.2021)
Un moldovean a fost reținut în Federația Rusă după ce timp de cinci ani s-a aflat în căutare internațională. El ar fi omorât un bărbat, după care a dat bir cu fugiții în Rusia.

CHIȘINĂU, 14 iun - Sputnik. Un bărbat de 32 de ani, originar din Slobozia, s-a aflat timp de cinci ani în căutare internațională, iar acum a fost reținut în Federația Rusă.

Potrivit Poliției, în 2016 învinuitul ar fi omorât un bărbat din raionul Căușeni, după care a fugit în Federația Rusă. Moldoveanul a fost anunțat în căutare internațională de către oamenii legii de la Inspectoratul de Poliție Bender.

După reținerea acestuia de către organele de drept ale Federației Ruse, bărbatul a fost extrădat în Republica Moldova. Ulterior, direct de la aeroport, învinuitul a fost dus la Penitenciarul nr.13 din Chișinău. El riscă până la zece ani de pușcărie. 

 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

92
Tagurile:
omor, Federația Rusă, moldovean, reținere
Tematic
Omor la beție: Un bărbat și-a strangulat vecinul cu un șiret


Загрузка...