În Moldova a început ampania de vaccinare

În Moldova a fost vaccinată prima persoană împotriva COVID-19 - Video

204
(reînnoit 13:51 02.03.2021)
Primii în Moldova sunt vaccinați împotriva coronavirusului angajații din sistemul medical. Campania a început cu vaccinarea lucrătorilor din domeniul Sănătății din Spitalul Clinic Republican.

CHIȘINĂU, 2 mart - Sputnik. În Moldova a început oficial campania de vaccinare a populației împotriva coronavirusului. Prima persoană din țară care a fost vaccinată împotriva COVID-19 a fost un angajat al Spitalului Clinic Republican.

Procesul de vaccinare a avut loc într-un mic cabinet din incinta SCR. Majoritatea reprezentanților mass-media, pe care Ministerul Sănătății i-a invitat oficial la procedura de vaccinare a primului lucrător medical, nu au avut acces să filmeze prima persoane care a fost vaccinată. Ulterior, presa a fost lăsată să intre, câte câteva persoane.

Mai întâi vor fi imunizați cei care lucrează nemijlocit în cadrul secțiilor de reanimare, anestezie și de terapie intensivă, precum și personalul din cadrul secțiilor cu profil COVID-19 din spitale. Ulterior va fi vaccinat întreg personalul medical din instituțiile spitalicești, a precizat anterior Ministerul Sănătății.

Campania a început cu vaccinarea lucrătorilor medicali de la Spitalul Clinic Republican, iar apoi vor fi imunizați angajați ai Institutului de Medicină Urgentă.

În cadrul celei de-a doua etape vor fi imunizate persoanele care au depășit vârsta de 60 de ani, cele care au afecțiuni cronice, precum și angajații din cadrul structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului și lucrătorii din sistemului penitenciar.

Abia la cea de-a treia etapă va fi imunizată toată populația, adică toți cei care nu au fost vaccinați în primele două etape.

Pentru cine poate fi periculos vaccinul AstraZeneca, administrat în Moldova>>>

Potrivit planului național de imunizare împotriva coronavirusului, 70% din populația Republicii Moldova ar urma să primească vaccinul. 

Primele peste 21 de mii de doze de vaccin AstraZeneca împotriva noului coronavirus au ajuns în Republica Moldova sâmbătă, 27 februarie, fiind oferite cu titlu gratuit de România.

Amintim totodată că Agenția Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale a autorizat pe 26 februarie vaccinul rusesc "Sputnik V" în țara noastră.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

204
Tagurile:
Moldova, vaccinare
Tematic
Scăpăm sau nu de pandemie după vaccinarea în masă: Prognoza autorităților - Video
Start campaniei de vaccinare: Cine sunt primii imunizați
Capitoliu și drapele SUA

Șoc în SUA: Un celebru inventator a fost găsit mort

41
(reînnoit 07:58 24.06.2021)
Un celebru inventator, ale cărui produse le-am folosit toți, a fost găsit mort într-un penitenciar, aparent sinucis, dar după ce primise amenințări cu moartea.

BUCUREȘTI, 24 iun – Sputnik. Creatorul celebrului sistem antivirus ”McAfee”,  John McAfee, a fost găsit mort într-o închisoare din Spania.

În vârstă de 75 de ani, John McAfee, se afla în detenție din octombrie 2020, fiind arestat în Barcelona, în baza unui mandat emis de Statele Unite pentru evaziune fiscală (în SUA) și urma să fie extrădat de autoritățile spaniole, la cererea americanilor.

John McAfee a fost găsit mort în celula sa de către gardieni şi nu a putut fi resuscitat. Conform Administraţia Penitenciarelor din Spania, datele preliminare indică o sinucidere, dar cauza decesului va fi certificată de o comisie judiciară.

Contradictorii sunt câteva aspecte. În primul rând, John McAfee a declarat că acuzaţiile au substrat politic, deoarece el ar fi dorit să candideze la alegerile prezidenţiale (din SUA) din partea Partidului Libertarian.

În al doilea rând, John McAfee își luase public angajamentul că se va sinucidă și își făcuse chiar un tatuaj în acest sens.

În al treilea rând, McAfee afirmase că a primit mesaje de amenințare din partea ”oficialilor SUA”: ”Primirea de mesaje subtile din partea oficialilor SUA spun de fapt: "Venim după tine McAfee! Te vom ucide".  Dacă mă sinucid, să știți că nu am făcut-o. Am fost lovit. Verificați-mi brațul drept“, a scris, pe Twitter, John McAfee, în 2019, relatează ”The SUN”. 

John McAfee
© Screenshot / The SUN
John McAfee

Multimilionar, pionierul sistemelor antivirus a refuzat să mai plătească impozite, declarând public că ”impozitarea este ilegală”. John McAfee nu a mai depus nicio declaraţie fiscală din 2014 până în 2018, pentru venituri estimate la peste 20 de milioane de dolari, notează presa.

Deci, o nouă moarte care ridică multe semne de întrebare – care vizează autoritățile americane. Care, desigur, sunt cele mai curate și corecte din lume – vezi cazul ”sinuciderii” în detenție a lui Jeffrey Epstein – sau complotul contra lui Trump, prin atacarea lui Michael Flynn. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

41
Tagurile:
Spania, mort, SUA, inventator
Tematic
Cât de mult a crescut averea miliardarilor pe timp de pandemie


Загрузка...
Piscină

Atenție: Piscinele te pot otrăvi - Avertizarea ANSP

40
(reînnoit 18:11 23.06.2021)
În perioada estivală, oamenii preferă se să răcorească în piscine. Totuși, specialiștii din cadrul ANSP vin cu o avertizare către populație pentru a preveni intoxicația cu clor. 

CHIȘINĂU, 24 iun - Sputnik. Specialiștii din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică avertizează că clorul din apa piscinelor poate influența negativ sănătatea oamenilor. Astfel, populația este îndemnată să fie atentă și să respecte câteva reguli pentru a preveni intoxicațiile cu vapori de clor.

„Clorul este o substanță chimică care se utilizează pentru dezinfectarea apei din fântâni, a apei de piscine, bazinelor de înot și a ștrandurilor. Dacă clorul se folosește conform instrucțiunii și nu depășește limita maximal admisibilă, aceasta nu prezintă risc asupra sănătății, dar expunerea pe termen lung poate cauza intoxicații cronice sau alte dereglări ale organismului uman”, se menționează într-un comunicat de presă al ANSP. 

Specialiștii precizează că în funcție de calea de contact cu clorul, pot apărea probleme la nivel respirator, cutanat sau digestiv. Printre simptomele frecvente se numără: greață, diaree, dureri abdominale, amețeli, tuse, strănut, senzație de sufocare, hiperemia și congestia mucoaselor, senzație de arsură, edem al tractului respirator, respirație șuierătoare, obstrucție nazală, crize de astm și secreții oculare apoase.

„În cazuri grave poate apărea pneumonia toxică cu edem pulmonar, insuficiență respiratorie cu acidoză și hipoxie, stop cardio-respirator. Pot să apară manifestări oculare și cutanate – iritații, prurit, dermatite de contact și chiar arsuri chimice”, precizează ANSP. 

Specialiștii oferă și unele sfaturi pentru a putea acorda primul ajutor în caz de intoxicație cu clor. 

  • Cât mai curând posibil, îndepărtați persoana din zona infectată la aer curat;
  • Oferiți victimei să consume lapte, apă sau ceai;
  • Asigurați spălarea gastrică sau provocați vărsături;
  • Clătiți ochii, gura și cavitatea nazală cu o soluție de bicarbonat de sodiu 2%;
  • Asigurați activitatea respiratorie continuă, la necesitate efectuați imediat respirația artificială;
  • Solicitați asistența medicală de urgență 112.

Totuși, ANSP susține că intoxicația cu clor poate fi prevenită dacă se respectă cu strictețe instrucțiunile de utilizare a produselor chimice, în special a celor care conțin clor, inclusiv produsele de uz casnic. Totodată, intoxicația poate fi prevenită și dacă toate recipientele sunt păstrate închise ermetic, în ambalajul original, în locuri inaccesibile copiilor, iar acestea sunt utilizate în încăperi deschise și bine ventilate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

40
Tagurile:
ANSP, intoxicație, clor, piscine
Tematic
Mobilizare de urgență: 250 de pompieri și salvatori au fost alertați - Ce s-a întâmplat


Загрузка...