Victor Cojocaru

Încă un medic renumit - în stare gravă după COVID-19

323
(reînnoit 19:41 01.03.2021)
Renumitul medic Victor Cojocaru este internat în stare gravă la spital după ce s-a infectat cu noul tip de coronavirus.

CHIȘINĂU, 1 mart - Sputnik. Renumitul doctor Victor Cojocaru, directorul Clinicii de Anestezie și Reanimare a Spitalului Clinic Republican, cel care a luptat în prima linie pentru a trata pacienții infectați de COVID-19, este în stare gravă din cauza complicațiilor generate de virusul ucigaș.

Informația a fost confirmată pentru Sputnik Moldova de fostul ministru al Educației, Corneliu Popovici, care nu ne-a putut oferi mai multe detalii, dar care se roagă oentru sănătatea unchiului său, Victor Cojocaru. 

„Este un medic care a salvat mii de oameni în Afganistan, catastrofe din fosta URSS. În ultimul an a fost elementul cheie în organizarea nemijlocită și tratarea pacienților infectați cu COVID-19 din Republica Moldova. A pus bazele unor metode noi de tratament la acest capitol”, ne-a spus Corneliu Popovici. 

Victor Cojocaru a fost inițiatorul tratamentului cu plasmă celor care au fost bolnavi de coronavirus. 

„La sfârșitul lunii martie un grup de medici cercetători din Republica Moldova, sub îndrumarea academicienei Eva Gudumac, profesorului universitar, doctor habilitat Cojocaru Victor, profesorului universitar, doctor habilitat Mihail Todiras și în colaborare cu colegii de peste hotare au lansat inițiativa de implementare a unei noi metode de tratare a pacienților infectați cu COVID-19. Metoda presupune transfuzia plasmei foştilor pacienţi care au fost infectaţi cu COVID-19 celor care astăzi sunt în stare gravă, deoarece conţine anticorpi ce ar putea să ducă la reducerea sarcinii virale în organismele bolnavilor grav afectaţi de acest virus”, ne-a mai spus fostul ministru al Educației.

Pe 21 iunie 2020, reputatului medic i-a fost acordat de către președintele țării de atunci, Igor Dodon, Ordinul Republicii. Înalta distincție i-a fost acordată pentru muncă îndelungată și prodigioasă în domeniul ocrotirii sănătății, contribuție substanlială la implementarea formelor și metodelor avansate de tratament și pentru dăruirea și abnegația manifestate în actul medical.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

323
Tagurile:
dezinfectare, infectare, stare gravă, COVID-19
Imigranți la Moscova

Ambasada Moldovei la Moscova, despre legalizarea șederii pe teritoriul Rusiei

49
(reînnoit 14:14 23.04.2021)
Reprezentanța diplomatică a Moldovei la Moscova s-a adresat cetățenilor moldoveni cu îndemnul de a-și legaliza aflarea lor în Rusia în conformitate cu legislația locală.

CHIȘINĂU, 23 apr – Sputnik. Ambasada Moldovei în Rusia le recomandă insistent cetățenilor moldoveni să-și legalizeze șederea în Federația Rusă în conformitate cu legislația țării. Misiunea diplomatică a comunicat acest lucru pe pagina sa de Facebook.

”După 15 iunie 2021, persoanele care se află ilegal pe teritoriul Rusiei, sunt pasibile de sancțiuni sub formă de îndepărtare de pe teritoriul FR, precum și aplicarea interdicțiilor de intrare, inclusiv pe termen de lungă durată”, a explicat Ambasada.

Misiunea diplomatică a amintit de asemenea că persoanele care se află ilegal pe teritoriul Federației Ruse, contrar prevederilor legislației migraționale, dispun de dreptul de a-și legaliza statutul de ședere, fără aplicarea sancțiunilor prevăzute în acest caz, până la 15 iunie curent.

MAI rus: Imigranții ilegali din Moldova vor trebui să părăsească țara până pe 15 iunie>>>

Ei au acest drept în conformitate cu Decretul Președintelui Federației Ruse Nr.274 din 18 aprilie 2020 „Cu privire la măsurile temporare de reglementare a statutului juridic al cetățenilor străini și apatrizilor din Federația Rusă în legătură cu amenințarea extinderii în continuare a noii infecții cu coronavirus (COVID -19)”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

49
Tagurile:
Imigranţi, ședere, legalizare, Moscova, Ambasada
Tematic
Trebuie oare să se pregătească moldovenii pentru "autoexpulzarea" din Rusia


Загрузка...
judecată

Un avocat stagiar, pe banca acuzaților: Este învinuit de contrabandă cu droguri

39
(reînnoit 12:33 23.04.2021)
Un avocat stagiar și complicele acestuia riscă ani grei de pușcărie pentru contrabandă cu droguri în proporții deosebit de mari.

CHIȘINĂU, 23 apr – Sputnik Un avocat stagiar și complicele acestuia vor compărea pe banca acuzaților. Procuratura municipiului Chișinău anunță că dosarul în care sunt vizați cei doi a fost finalizat și trimis în judecată. 

Aceștia acționau în baza unui plan criminal prestabilit, care le permitea să-și camufleze acțiunile astfel încât să-i ducă pe oamenii legii în eroare. În lunile martie – decembrie 2020, fiind responsabil de procurarea online a drogurilor din Olanda, avocatul stagiar a indicat în comandă date neveridice despre identitatea destinatarului.

Ulterior, fiind informat de complice despre sosirea mărfii, acesta s-a prezentat la poștă pentru a ridica coletul, în baza unui mandat fictiv de avocat stagiar, înregistrat pe numele unei persoane inexistente. Individul a fost reținut în flagrant delict, iar în interiorul coletului a fost depistată o cantitate de 6,05 grame de substanță psihotropă. 

Cei doi sunt bănuiți de "circulația ilegală a drogurilor fără scop de înstrăinare", "tentativă de contrabandă cu droguri" și "confecționarea, deținerea și folosirea documentelor oficiale false".

Dacă vor fi găsiți vinovați, cei doi riscă până la 18 ani de închisoare.

Conducerea Uniunii Avocaților a fost sesizată de procuratura Capitalei în legătură cu încălcările admise în activitatea avocatului stagiar și a conducătorului acestuia în scopul intervenirii potrivit competențelor și neadmiterii pe viitor a unor astfel de abateri de la lege.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

39
Tagurile:
droguri, Procuratură, Avocat stagiar
Tematic
Gaiciuc: În Moldova nu va izbucni un nou conflict


Загрузка...
Curtea Constituțională

PAS cheamă lumea la protest: apărăm Curtea Constituțională

0
(reînnoit 14:30 23.04.2021)
Deputații Partidului Acțiune și Solidaritatea îndeamnă lumea să iasă în fața Curții Constituționale în semn de protest la abrogarea hitărârii de numire în funcția de judecător al CC a Domnicăi Manole.

CHIȘINĂU, 23 apr - Sputnik. Astăzi ar putea fi numit un nou judecător la Curtea Constituțională, iar acesta ar putea fi socialistul Vasile Bolea.

Precizarea a fost făcută de liderul fracțiunii PAS, Igor Grosu după anularea de către deputați a hotărârii prin care Domnica manole a fost numită în funcția de judecător al Curții Constituționale. 

„Din informațiile noastre lucrurile devin din ce în ce mai complicate. Se conturează clar o tentativă de lovitură asupra Curții Constituționale. Șor, Dodon, Plahotniuc au pus la cale atacul asupra Curții Constituționale. Din informațiile nostre vor continua la fel în raport și cu ceilalți judecători. Toto astăzi vor încerca să numească un judecător al Curții Constituționale. Nu m-ar mira ca acest nou judecător să fie Vasile Bolea”, a declarat Igor Grosu. 

În context, Grosu a chemat cetățenii să iasă în stradă, în fața Curții Constituționale. Acesta mai spune că deține informații sigure că astăzi Parlamentul va încerca să-l numească pe Bolea în funcția de judecător la CC. 

„Din informațiile noastre, Dodon ar fi dat indicații lui Voicu, lui Corduneanu și altora să se gândească la un astfel de scenariu”, a mai spus Grosu. 

De precizat, după ce au anulat hotărârea de numire în funcția de judecător la Curtea Constituțională a Domnicăi Manole, deputații au introdus pe ordinea de zi un proiect de hotărâre privind numirea unui judecător la CC.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0


Загрузка...