Coșmarul moldovenilor din Franța - Motivul din care sunt deportați

2661
(reînnoit 16:13 25.02.2021)
Permisele de conducere moldovenești au devenit un motiv frecvent de deport pentru cetățenii moldoveni din Franța.

CHIȘINĂU, 25 feb – Sputnik. Tot mai mulți șoferi moldoveni din Franța, care dețin permise de conducere moldovenești s-au pomenit în situația în care le-a fost suspendat permisul și nu mai au dreptul să conducă. Potrivit legislației franceze cetățenii care au permis de conducere eliberat de o țară care nu este membră a Uniunii Europene și care nu are acord semnat cu Franța, nu pot conduce pe teritoriul acestui stat în baza unui astfel de permis. Astfel, moldovenii prinși pe teritoriul statului francez care șofează în baza permisului de conducere moldovenesc, în cele mai dese cazuri, sunt sancționați.

Am discutat cu mai mulți moldoveni care s-au pomenit într-o asemenea situație, care ne-au dat unele detalii, dar care, din anumite motive, nu și-au dezvăluit identitatea. Tot ce ne-au spus este faptul că permisul moldovenesc în Franța le-a dat mari bătăi de cap.

Ulterior am luat legătura cu președintele Asociației Moldovenilor din Sudul Franței, Tatiana Zemba, la care tot mai multe persoane se adresează cu această problemă. Ea spune că în momentul de față au dreptul să circule pe teritoriul Franței în baza permiselor moldovenești doar studenții pe perioada studiilor, angajații în câmpul muncii sezoniere și doar un an de la stabilirea reședinței pe teritoriul acestui stat.

„În alte circumstanțe permisul de conducere moldovenesc nu mai este recunoscut de autoritățile franceze, iar posesia lui neregulamentar este echivalentă cu lipsa lui. Conducerea unei mașini fără un permis de conducere este o încălcare administrativă gravă a codului rutier francez”, a precizat Tatiana Zemba.

Președinta Asociației ne-a mai spus că atunci când sunt reținuți în trafic, moldovenii cu permis moldovenesc, dar cu acte de identitate românești, riscă să fie preîntâmpinați ca să schimbe permisul în unul francez sau chiar să le fie ridicat permisul și dreptul de a mai putea conduce pe teritoriul Republicii Franceze. Cea mai gravă problemă a moldovenilor cu permis de conducere moldovenesc, care circulă pe teritoriul acestui stat este că la reținerea lor, în special, după încălcarea regulilor de circulație, aceștia sunt deportați. Cazurile cele mai dese în care au fost deportați, moldovenii dețineau acte de identitate moldovenești. 

Astfel, moldovenii din Franța care dețin permis de conducere moldovenesc sunt obligați să se înscrie la școala auto după care să susțină examenul pentru care li se va elibera permisul de conducere francez. Acest lucru le complică viața și activitatea moldovenilor din Franța care circulă în baza permiselor moldovenești.

Conducerea cu permisul eliberat într-o țară din afara UE

Conducerea cu un permis străin, eliberat într-o țară din afara UE, indiferent dacă treceți pentru a vizita Franța, pentru studii sau doriți să vă stabiliți, nu implică aceleași reguli.

Astfel, dacă sunteți în Franța pentru un sejur scurt puteți conduce cu permisul valabil al statului de reședință, chiar și din afara UE. Asigurați-vă însă că cel puțin este însoțit de o traducere oficială în limba franceză pentru a facilita o posibilă verificare.

Dacă sunteți în Franța pentru studii și aveți un permis de ședere pentru studenți puteți conduce cu permisul moldovenesc valabil, doar pe durata studiilor. Și în acest caz, permisul trebuie să fie scris în franceză sau însoțit de o traducere oficială. La sfârșitul studiilor, dacă obțineți un permis de ședere în Franța, trebuie să schimbați permisul de conducere străin cu un permis francez.

Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Franceze

Așa cum precizam anterior, după obținerea reședinței pe teritoriul Franței, moldovenii pot circula în baza permisului moldovenesc doar un an. Asta pentru că statul nostru nu are o asemenea înțelegere cu Franța. Despre inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Franceze privind conversiunea permiselor de conducere se vorbește încă din 2012, pe vremea când Pavel Filip era ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor.

„Semnarea prezentului Acord va oferi cetățenilor Republicii Moldova aflați în Republica Franceză un șir de beneficii, cum ar fi libera circulație în trafic internațional și conducerea mijloacelor de transport pe teritoriul francez, inclusiv prin facilitarea încheierii contractelor de muncă”, a specificat în cadrul unei ședințe de guvern din 2012 Pavel Filip.

Potrivit proiectului, permisele de conducere emise de către autoritățile uneia dintre Părți își pierd valabilitatea pentru circulație pe teritoriul celeilalte Părți Contractante după un an de la data obținerii reședinței de către titular pe teritoriul celeilalte Părţi.

Totodată, dacă titularul permisului emis de Autoritatea uneia dintre Părţi îşi stabileşte reşedinţa pe teritoriul altei Părţi, el are dreptul să-şi convertească permisul său, fără a susţine careva examene de calificare, cu excepţia situaţiilor ce vizează posesorii de permise de conducere cu handicap.

Speranța moldovenilor din Franța

Președintele Asociației moldovenilor din Sudul Franței, Tatiana Zemba, ne-a mai spus că după vizita președintelui Maia Sandu la Paris, în cadrul căreia a fost abordat subiectul conversiunii permiselor moldovenești pe teritoriul statului francez, pentru diaspora din Franța a apărut o mică speranță.

Nisa
© Sputnik / Владимир Песня
„Moldovenii de aici sperăm că acest dialog de recunoaștere a permiselor moldovenești pe teritoriul Republicii Franceze va fi posibil în timpul apropiat. Așa cum Federația Rusă beneficiază de acest privilegiu de convertire a permisului rus în francez pentru cetățenii cu viza de reședință în Franța”, a menționat Tatiana Zemba.

De precizat, la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, Comisia parlamentară pentru Politică Externă și Integrare Europeană a cerut Guvernului să urgenteze negocierile privind recunoașterea permiselor de conducere ale cetățenilor moldoveni cu reședința în alte state. Este vorba, în special, de 12 state – Belgia, Israel, Spania, Irlanda, Danemarca, Germania, Grecia, Franța, Bosnia și Herțegovina, Lituania, Qatar și România cu care se negociază în prezent. Pe de altă parte, Marea Britanie, Rusia, Olanda și Portugalia au refuzat să recunoască permisele de conducere moldovenești. Republica Moldova a semnat acorduri de conversiune și recunoaștere reciprocă a permiselor de conducere cu Turcia și Italia.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

2661
Tagurile:
permis de conducere, permis special, permise auto
Vaccin AstraZeneca

”Nu a mers”: Găgăuzia i-a întors Ministerului Sănătății lotul de vaccin AstraZeneca

351
(reînnoit 22:25 16.04.2021)
Lotul de vaccin produs de AstraZeneca, repartizat Găgăuziei, dar care nu a fost utilizat în regiune, a fost returnat în întregime Ministerului Sănătății din Moldova.

COMRAT, 16 apr - Sputnik, Maxim Topal. Regiunea autonomă a primit aproximativ 1200 de doze de vaccin AstraZeneca de la Ministerul Sănătății. Ar fi trebuit să fie suficient pentru vaccinarea a 600 de persoane.

Însă după cum a menționat directorul Centrului de Sănătate Publică din Comrat, Ivan Hasta, la postul public de radio din Găgăuz, „de la bun început societatea, inclusiv comunitatea medicală, nu a acceptat vaccinul, l-au tratat o oarecare neîncredere”.

Acest lucru a fost provocat de numeroasele informații din presa străină și de la oficialități despre ineficiența vaccinului și efectele sale secundare, dintre care cel mai grav este blocarea vaselor de sânge (tromboză).

”Acest lucru a influențat negativ opinia oamenilor și din această cauză vaccinarea nu a prea mers la noi. În total, am vaccinat cu AstraZeneca în Găgăuzia doar 50 de persoane, majoritatea sunt lucrători medicali ", a spus Hasta.

Spre deosebire de AstraZeneca, vaccinul produs de Pfizer / BioNTech în cantitate de 348 de doze a fost utilizat integral în Găgăuzia.

Cu vaccinul rămas, în Găgăuzia s-a încercat vaccinarea oamenii în cadrul celei de-a doua etape a campaniei - persoane cu vârsta de peste 60 de ani, precum și persoanele cu comorbidități periculoase. Însă nici în rândul acestora vaccinul „nu s-a bucurat de o aprobare largă”.

"Valabilitatea acestui vaccin este până la 31 mai. În urma tuturor acestor acțiuni, pentru ca vaccinul să nu fie pierdut în totalitate, l-am returnat pentru ca să fie utilizat în alte regiuni ale Moldovei. Am coordonat acest lucru cu Ministerul Sănătății. Vaccinul a fost redistribuit către alte regiuni. La noi a doua etapă a vaccinării în general nu a mers ", - a adăugat specialistul.

El și-a exprimat speranța că vaccinul ”Sputnik V” produs în Rusia va fi la mare căutare în rândul locuitorilor din Găgăuzia.

"Moldova urmează să primească 182 de mii de doze de vaccin ”Sputnik V”. Dintre acestea, 62 de mii de doze sunt prevăzute pentru Transnistria. Restul vor fi distribuite uniform în toate regiunile țării, în funcție de numărul  populației. Suntem interesați să-i  vaccinăm pe toți lucrătorii din Sănătate. Sper că vaccinuri vor fi și mai multe și vor fi suficiente pentru a doua etapă a campaniei de vaccinare ", a menționat Hasta.

Până în prezent, 63 320 de persoane din Moldova și-au administrat prima doză de vaccin împotriva coronavirusului de la diferiți producători. Aceasta reprezintă doar aproximativ 2% din populația țării. În Găgăuzia au fost vaccinate doar aproximativ 400 de persoane.

Pentru ca imunitatea să se producă cu succes, oamenii trebuie să primească a doua doză de vaccin în timp de opt săptămâni de la prima vaccinare.

 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

351
Tagurile:
Găgăuzia, vaccinare
Тема:
Vaccinul Sputnik V: știri de ultimă oră
Tematic
Medicii din Găgăuzia au refuzat să fie vaccinați cu "AstraZeneca" și așteaptă "Sputnik V"


Загрузка...
Olga Guzun

Problemele părinților copiilor cu autism pe timp de pandemie

41
(reînnoit 21:32 16.04.2021)
Pandemia a pus la grea încercare societatea noastră. Cum se descurcă în această perioadă părinții a căror copii suferă de autism și care sunt cele mai frecvente probleme pe care le întâmpină în ultima perioadă?
Problemele părinților copiilor cu autism pe timp de pandemie

Olga Guzun este mama unui copil cu autism care a povestit cu lux de amănunte în cadrul emisiunii "ATITUDINI" despre provocările pe care le întâmpină în această perioadă de criză.

Potrivit ei, pentru copiii care au autism cel mai important lucru este socializarea. Nici până acum aceștia nu au avut parte de prea multe activități în acest sens, însă pandemia a bulversat și mai mult lucrurile.

"Acum practic nu există deloc aceste posibilități. Școala este online, totul este închis. Părinții se tem să-și expună riscului copiii și-i protejează mai mult acasă", a declarat pentru Sputnik Olga Guzun.

Potrivit ei, acesta situație afectează starea de sănătatea fizică a copiilor, întrucât fac mai puțină mișcare și petrec un timp îndelungat în fața calculatorului. De asemenea, faptul că procesul de educație a avut loc o bună perioadă de timp exclusiv online, părinții trebuiau să fie în permanență alături de copii și să-i vegheze.

"Școala online necesită mult implicarea părintelui. Eu muncesc de acasă, dar oricum este destul de complicat, pentru că copiii nu au răbdare și nu dispun de suficientă concentrare pentru a sta ore în șir în fața calculatorului", a subliniat interlocutoarea.

De asemenea, Olga Guzun a precizat că pentru părinții a căror copii au autism este important să cunoască principiile de terapie și să le utilizeze în viața de zi cu zi. Dacă acest process este întrerupt un timp mai îndelungat, atunci comportamentele copiilor se înrăutățesc brusc, generând crize de nervi și alte consecințe nefaste.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

41
Tagurile:
părinți, pandemie, copii cu autism, autism
Tematic
Premieră în Moldova: Copiii cu autism vor beneficia de mai multe servicii gratis: Detalii


Загрузка...