Vaccin împotriva noului coronavirus

Vaccinul "Sputnik V" a fost autorizat în Republica Moldova

224
(reînnoit 19:35 02.03.2021)
Agenția Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale informează că astăzi, 26 februarie, vaccinul rusesc "Sputnik V" a fost autorizat.

CHIȘINĂU, 26 feb - Sputnik. "Sputnik V", vaccinul rusesc împotriva noului coronavirus, a fost autorizat în Republica Moldova. Agenția Națională a Medicamentului și Dizpozitivelor Medicale a decis autorizarea condiționată a vaccinurilor utilizate în prevenirea SARS-CoV-2 (COVID-19), cu emitera Certificatelor de Înregistrare cu termen de 1 an și cu solicitarea prezentării studiilor postautorizare privind siguranța și studiilor postautorizare privind eficacitatea.

Este vorba de autorizarea condiționată a vaccinurilor incluse de Organizația Mondială a Sănătății în lista de utilizare în urgențe Pfizer/BioNTech și AstraZeneca și a vaccinului Gam-COVID-Vac, Vaccin vector combinat pentru prevenirea infecției cu coronavirus indusă de SARS-CoV-2, adică "Sputnik V".

AMDM informează că autorizarea condiționată a vaccinurilor creează oportunitatea de a iniția procesul de imunizare a populației. De precizat, primul lot de vaccin împotriva COVID-19 ar urma să ajungă în Republica Moldova în perioada 28 februarie - 3 martie.

Ministerul Sănătății a primit notificarea de la platforma COVAX pentru livrarea a 14 400 de doze de vaccin AstraZeneca, produs de Coreea de Sud. Potrivit consultantului în comunicare a Ministerului Sănătății Cristina Stratulat, cele peste 14 mii de doze de vaccin care ar urma să ajungă în țară vor fi distribuite gratuit prin intermediul platformei COVAX și formează primul lot din totalul de doze preconizate pentru 20 la sută din populație, livrate gratuit de platformă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

224
Tagurile:
vaccinare, Vaccinuri, Sputnik
Cimitirul Armenesc

Vor putea sau nu cetățenii intre în cimitire de Paștele Blajinilor

29
(reînnoit 17:21 14.04.2021)
Accesul în cimitirele din municipiul Chișinău ar putea fi interzis în acest an de Paștele Blajinelor. Asta susține directoarea întreprinderii municipale "Combinatul Servicii Funerare".

CHIȘINĂU, 14 apr – Sputnik. Deși accesul în cimitirele din municipiul Chișinău ar putea fi interzis în acest an de Paștele Blajinelor, totuși autoritățile, ca în fiecare an, fac curățenie generală. Asta a declarat în studioul Sputnik Moldova Ludmila Boțan directoarea întreprinderii municipale "Combinatul Servicii Funerare".

"Încă nu s-a decis dacă va fi permis accesul în cimitire de Blajini, dar mai exact că nu, însă ordine oricum facem. Avem foarte mult de lucru și avem de salubrizat gunoiul care se adună pe parcursul iernii. Suntem în postul mare și facem ordine. Și oamenii vin să facă ordine la mormintele răposaților", a declarat Ludmila Boțan.

În același timp, directoarea întreprinderii municipale "Combinatul Servicii Funerare" a vorbit despre unele tradiții inventate de cetățeni de Paștele Blajinilor. 

"Ce ține de mesele cu bucate la cimitire, mă depășesc. În trecut se aducea doar vin și ouă roșii, acum se fac adevărate mese, asta nu îmi este clar. Dacă venim să ne pomenim morții, trebuie să ne conectăm și moral și fizic, dar nu cred că răposaților le place să vadă persoane în stare de ebrietate care iese uneori în patru din cimitire. O bună parte de mâncare e lăsată la cimitire și e dezordine totală, iar alte ori se lasă candela aprinsă și iau foc florile artificiale. Vedem cum se vor derula lucrurile în continuare", a mai spus Ludmila Boțan.

Recent, medicul epidemiolog Laura Țurcan, de la Agenția Națională în Sănătate Publică, a declarat în studioul Sputnik Moldova că autoritățile preconizează ca cimitirele să fie închise de Paștele Blajinilor. Despre aceasta a vorbit anterior și premierul interimar Aureliu Ciocoi, tot la Sputnik Moldova.

"Comisia pentru Situații Excepționale din Chișinău este aproape de a închide cimitirele din raza Chișinău de Paștele Blajinilor, căci la acest eveniment se adună mulți oameni", a declarat Aureliu Ciocoi

Din 1 aprilie 2021, în Republica Moldova este în vigoare regimul stării de urgență. Parlamentul a adoptat decizia pe 31 martie, la solicitarea Guvernului interimar, care a propus aplicarea acestei măsuri din cauza răspândirii alarmante a noului coronavirus. Potrivit documentului adoptat, starea de urgență este introdusă pentru 60 de zile, din 1 aprilie până pe 30 mai.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

29
Tagurile:
Paștele Blajinilor, cimitire, COVID-19
Tematic
Noi detalii în cazul perchezițiilor de la cimitir: Persoane reținute
În Chișinău trebuie să dai mită și pentru un loc în cimitir: Val de percheziții astăzi


Загрузка...

Oamenii de afaceri protestează la Roma împotriva restricțiilor COVID - ciocniri cu poliția

16
(reînnoit 17:01 14.04.2021)
Sute de proprietari de baruri și restaurante au protestat marți la Circo Massimo din Roma împotriva restricțiilor COVID care obligă în prezent afacerile lor să rămână închise.

"Trebuie să lucrăm, dar ei nu ne lasă să lucrăm. Ajutorul nu ajunge", a spus angajatul Giuseppe Vasapolli.

„Încă trăim din puținii bani câștigați în timpul verii”, a declarat proprietarul unui restaurant, Massimiliano Beppe. "Nu este posibil să lucrăm doar o lună pe an și să rămânem închiși pentru lunile rămase."

Protestatarii au fost de asemenea certându-se cu Poliția, precum și scandând „libertate” în fața lor.

Italia a înregistrat 3 793 033 de cazuri confirmate de COVID-19, și 115 088 decese asociate coronavirusului, potrivit datelor compilate de Universitatea John Hopkins.

Declarații ale protestatarilor:

Francesco Lopresti, ospătar: "Cu reguli de distanțare și să fie dure. Cine nu le respectă, poate fi expulzat. Dar trebuie să lucrăm. Nu mai putem aștepta."

Giovanni Gandolfo, asociația italiană AIRCA: "Pentru că nu există turiști, chiar dacă suntem deschiși, nu putem lucra. 2021 pare mai rău decât 2020. Pentru că în 2020 am avut un bonus pentru centrele istorice, acum nimic. Multe dintre companiile noastre riscă să falimenteze în șase luni".

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

16
Tagurile:
protest, Italia
Tematic
Proteste la București împotriva restricțiilor COVID: Video
Video: Protest în fața Parlamentului împotriva ”Guvernului lockdown-ului”


Загрузка...