CHIȘINĂU, 25 feb – Sputnik. Alte 1736 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate pe 25 februarie, după efectuarea a 4560 de teste (4254 primare și 306 repetate).
Este un număr record de contaminări anunțat în acest an.
Pe 24 februarie, precizăm, au fost anunțate 1610 de cazuri noi de infectare cu COVID-19, dintr-un total de 4783 de teste efectuate - 4444 primare și 339 repetate.
Vom menționa că recordul la numărul de îmbolnăviri cu coronavirus în Republica Moldova a fost înregistrat anul trecut, în 9 decembrie, când am avut 1766 de cazuri în 24 de ore.
„Cazurile grave de COVID-19 sunt în creștere. Reiterăm apelul către populație să respecte măsurile de sănătate publică”, a atenționat Ministerul Sănătății.
Din numărul total de 1736 de cazuri noi anunțate pe 25 februarie, 8 sunt de import - 2 din România, 3 din Ucraina și câte un caz din Polonia, Italia și Irlanda.
Printre noii contaminați sunt și 63 de lucrători medicali: medici - 18, asistenți medicali - 32, personal auxiliar - 13.
În spitale sunt internați acum 3514 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 287 sunt în stare extrem de gravă (52 de pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată).
În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 8443 de persoane, iar 16 663 se află sub supraveghere la domiciliu.
Spre regret, în ultimele 24 de ore, alte 25 de persoane diagnosticate cu COVID-19 s-au stins din viață. Numărul deceselor provocate de virus a ajuns la 3871 de cazuri.
În ultimele 24 de ore, alte 425 de persoane au fost declarate vindecate de COVID-19. În total, 164 321 de persoane au fost tratate de COVID-19 până acum.
Bilanțul cazurilor de COVID-19, înregistrate din martie 2020 și până pe 25 februarie, a ajuns la 181 886 în Republica Moldova.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 15 apr – Sputnik. Banca Națională a Moldovei anunță că joi, 15 aprilie, un dolar american echivalează cu 17,87 lei, un euro - cu 21,37 lei, o hrivnă ucraineană – cu 63 de bani, un leu românesc - cu 4 lei și 34 de bani moldovenești, iar rubla rusească valorează 23 de bani.
În comparație cu ziua de miercuri, euro a crescut cu 10 bani, iar leul românesc cu doi bani. În schimb dolarul american a mai pierdut un ban. Hrivna ucraineană și rubla rusească au rămas la aceeași valoare.
Fluctuațiile de pe piața valutară a Republicii Moldova sunt determinate de cotația euro-dolar pe plan mondial, dar și de raportul dintre cererea și oferta de valută pe piața internă.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 15 apr – Sputnik. Președintele Asociației Apicultorilor din Moldova, Ion Maxim, a explicat pentru Sputnik Moldova că până acum apicultorii care vând mierea pe piața locală, în magazine sau piețe, aveau nevoie doar de autorizații sanitar-veterinare de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică pentru a putea desfășura activitate comercială. De asemenea, erau obligați să-i plătească statului 6% din profitul obținut din vânzări. Acum însă li s-ar elibera certificate de la ANSA doar apicultorilor care s-au înregistrat ca și persoane juridice, deși noul cadru legal aprobat de autorități doar le recomandă acest lucru.
"Noi avem apicultori care zic că sunt de acord mai bine să achite taxa unică de 6% din cantitatea vândută pentru că nu-și doresc să se complice cu SRL sau Gospodării Țărănești și nu au nici pretenții pentru ca să beneficiezi subvenții", a spus Ion Maxim.Președintele Asociației a explicat și alte motive care-i fac pe apicultori să fie categorici și să nu-și dorească să înregistreze afacerile oficial. Unul dintre acestea ar fi birocrația.
"Când ai Gospodărie Țărănească trebuie neapărat să ai contabil care să te îndrume în toate actele de vânzare, facturi și alte aspecte economice. Totodată, ești obligat să achiți și în fondul social. Noi nici nu recomandăm ca toți să aibă Gospodării Țărănești. Este totuși un paradox. Acest Regulament al ANSA este cu titlul de recomandare pentru apicultori, dar în același timp inspectorii ANSA nu le oferă certificatul cu ajutorul căruia apicultorii să-și vândă producția până nu-și înregistrează afacerile oficial", a mai spus Maxim.
Apicultorul Petru Sacara din raionul Cimișlia este însă mai degrabă o excepție. El se numără printre cei care și-au înregistrat afacerea oficial acum câțiva ani și datorită acestui fapt are posibilitate să le ceară autorităților subvenții sau ajutoare în cazuri excepționale. El a remarcat pentru Sputnik Moldova că în cadrul legal există neclarități care trebuie înlăturate.
"Ar fi cazul ca în lege să fie stipulat clar: Apicultorii care au de la 10 sau 30 de familii de albine sunt obligați să-și înregistreze oficial afacerile cu forma juridică de Gospodărie Țărănească sau SRL. Trebuie să fie o marjă clară. Acum mulți apicultori sunt induși în eroare și nu înțeleg ce se întâmplă. Apicultorii care au câte 150 de familii de albine e normal să li se explice în cifre de ce este mai convenabil să lucreze ca și persoană juridică. Ei neștiind care sunt condițiile, achită mai mult uneori decât taxa de 6% care este menținută de stat din cantitatea de miere vândută", a declarat Petru Sacara, apicultor.
Directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Vladislav Cotici, consideră însă că înregistrarea afacerilor în sectorul apicol nu este un proces anevoios.
"La sfârșitul anului trecut, Parlamentul a aprobat modificări la activitatea sanitar-veterinară, iar astfel a fost facilitat procesul de înregistrare a afacerilor deținute de apicultori, inclusiv înregistrarea va putea fi obținută gratuit. Pentru ca apicultorii să poată comercializa produsele apicole, acestea trebuie să fie certificate, dar pentru asta trebuie să deții rapoarte de laborator asupra produsului care urmează să-l vinzi. În cazul când ai stupi de albini doar pentru familie, fără să o comercializezi, nu îți trebuie aceste acte. Dacă e vorba de comerț, atunci trebuie să știm cu ce vom alimenta consumatorul nostru local, dar și pe cel străin, fiindcă 85% din producția de miere este exportată", a precizat directorul general al ANSA.Vladislav Cotici mai spune că această decizie a fost luată în special pentru a proteja consumatorul local.
"Până acum erau oferite autorizații sanitar-veterinare, dar ele se acordau ca să mergem în ajutorul acelor apicultori, dar oricum aveau de întocmit un șir de acte permisive. Nu înțeleg de ce apar atâtea nemulțumiri. Este un lucru la care foarte greu am ajuns, ca în final, pentru o simplă înregistrare, apicultorii să pună la îndoială deciziile", a mai spus Vladislav Cotici.
Directorul general al ANSA recunoaște însă că în lege există lacune și ar fi bine într-adevăr în lege să fie stipulat de la câți stupi de albine în sus apicultorii trebuie să-și înregistreze afacerea, însă acest lucru nu ține de competența agenției pe care o conduce.
"Nu este de competența ANSA să facă modificări, ci este Ministerul Agriculturii care ar trebui să vină cu asemenea intenții de modificare a legislației, astfel încât să fie claritate în cazul căror apicultori se aplică legea respectivă. Evident că nu e corect ca un apicultor cu 5 stupi să fie în aceeași situație ca unul ce deține 100 de stupi, însă acum nu avem această precizare în lege", a precizat Cotici.
În următoarea perioadă ar urma să aibă loc o ședință la care vor participa reprezentanți ai Consiliului de Producere a Mierii, ANSA, dar și ai Ministerului Agriculturii, unde se va discuta subiectul și cel mai probabil se vor găsi posibilități pentru înlăturarea neclarităților din cadrul legal.Precizăm că niciun apicultor din țară nu poate beneficia de subvenții, dacă nu-și înregistrează afacerile legal. Asta ne-au comunicat reprezentanții Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură.
Potrivit datelor de la AIPA, pe parcursul anului trecut, 91 de apicultori au primit subvenții în valoare totală de 8,7 milioane de lei pentru construcția a 38 de ferme apicole și modernizarea altor 53. De asemenea, 77 de apicultori au primit 4,2 milioane de lei pentru procurarea a circa 166 652 de familii de albine. Alte două milioane de lei au fost acordate pentru 5 apicultori care au procurat utilaje de prelucrare a mierii.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
BUCUREȘTI, 15 apr – Sputnik. Cele două nave militare americane nu vor mai ajunge pe 14 și 15 aprilie în apele Mării Negre, anunță agenția turcă de presă Anadolu.
Navele de război urmau să ajungă la Marea Neagră în 14 și 15 aprilie și să rămână acolo până pe 4 și 5 mai, potrivit surselor.
Anadolu precizează că ”Nu au fost emise notificări cu privire la posibile cereri noi de tranzit, au adăugat sursele agenției.
De remarcat că anularea sau amânarea acestei misiuni militare are loc la o zi după discuția telefonică dintre preşedinții Joe Biden şi Vladimir Putin.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova