Benzinărie

Benzina, motorina și gazul lichefiat s-au scumpit substanțial - iată cât costă

1014
(reînnoit 11:04 24.02.2021)
Unele stații de alimentare cu carburanți au afișat miercuri, 24 februarie, prețuri mai mari la toate categoriile de produse.

CHIȘINĂU, 24 feb – Sputnik. O nouă scumpire a carburanților la unele benzinării s-a produs în dimineața de miercuri, 24 februarie. Unele stații de alimentare cu combustibili au afișat prețuri mai mari cu 50-65 de bani pentru un litru de benzină, motorină sau gaz lichefiat.

Această scumpire a carburanților, a treia de la începutul lunii februarie, s-a produs la un interval de o săptămână după cea mai recentă ridicare a prețurilor la benzinării.

Un litru de benzină „Standard 95” costă acum 18,25-18,30 lei, un litru de benzină „Extra 99” - 19,45 lei, un litru de motorină „Standard” – 15,55-15,60 lei. Gazul lichefiat s-a scumpit de la aproximativ 10,35 lei până la aproape 11 lei.

Observatorii au remarcat că prețurile la carburanți au început să crească la mijlocul lunii decembrie 2020, creșterea fiind atunci de vreo 60 de bani pentru un litru de benzină, după care carburanții s-au mai scumpit cu aproximativ un leu în ianuarie 2021.

În cazul Republicii Moldova se observă că prețurile la benzinării urcă atunci când cresc prețurile la bursele internaționale, dar petroliștii nu coboară prețurile atunci când cotațiile scad. Acest fapt a fost constatat și de Comisia parlamentară pentru economie, buget și finanțe, care a desfășurat audieri referitoare la piața carburanților la începutul lunii februarie.

Reamintim că, din martie 2019, companiile din domeniu sunt în drept să stabilească de sine stătător preţurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, dar condiția este să nu depăşească rata de rentabilitate anuală de 10%.

La începutul acestui an, Consiliul Concurenţei a admis că preţul carburanţilor va creşte din cauza tendințelor de pe piețele internaționale, dar și ca urmare a majorării cotei accizelor cu până la 9%, conform politicii bugetar-fiscale şi vamale pentru 2021.

Parlamentul ar putea examina săptămâna aceasta un proiect de lege care prevede revizuirea metodologiei de calculare a prețurilor la produsele petroliere. Despre aceasta a vorbit deputatul Alexandru Oleinic în cadrul unei emisiuni la Sputnik Moldova

Alexandru Oleinic a declarat că Parlamentul ar putea să revizuiască metodologia de calculare a prețurilor la produsele petroliere, pe care astăzi le dictează titularii de licență, adică importatorii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1014
Tagurile:
scumpire, motorina, benzina
Tematic
ANRE vine cu explicații și prognoze: Prețurile la carburanți ar putea să mai crească
ANRE va calcula prețurile la carburanți - Proiectul e pe masa deputaților
Pistol

Focuri de armă la granița României cu Republica Moldova

8
Mai mulți traficanți de țigări au fost opriți cu focuri de armă în apropierea frontierei României cu Republica Moldova

BUCUREȘTI, 13 apr – Sputnik. Mai multe persoane care au vrut să intre în România cu țigări de contrabandă au fost oprite cu focuri de armă, dar polițiștii nu au reușit să îi oprească.

Astfel, trei dintre traficanți au trecut în Republica Moldova cu barca, iar altul a fugit în pădure. Totul s-a întâmplat noaptea, când au fost observate, în apropierea malului râului Prut, pe direcţia localităţii de frontieră Santa Mare, judeţul Botoşani, cu ajutorul aparaturii de vedere pe timp de noapte, patru persoane care încărcau colete voluminoase într-o mașină.

Când i-au văzut pe polițiștii de frontieră, profitând de configuraţia terenului, cei patru au abandonat coletele și mașina, iar trei dintre ei au reușit să treacă în Republica Moldova cu ajutorul unei bărci, iar o persoană a fugit în pădurea din apropiere.

„Deoarece cei în cauză nu s-au supus somațiilor legale prin voce, polițiștii de frontieră au fost nevoiți să folosească armamentul din dotare fiind trase două focuri de armă în plan vertical, fără a fi înregistrate victime sau pagube materiale”, a transmis Poliția de Frontieră Botoșani.

Instituția a inventariat bunurile capturate și a descoperit o cantitate de 40.000 de ţigarete (2.000 de pachete), în valoare de 19.796 de lei, cantitate ce a fost ridicată de poliţişti, în vederea continuării cercetărilor. De asemenea, poliţiştii de frontieră au indisponibilizat la sediul instituţiei şi autoturismul, cu o valoare estimată la aproximativ 7500 de lei.

Polițiștii de frontieră fac cercetări pentru contrabandă şi intrarea sau ieșirea din ţară prin trecerea ilegală a frontierei de stat a României și încearcă să depisteze persoanele implicate, iar la finalizare să fie luate măsurile legale ce se impun.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

8
Tagurile:
România, graniță, Împușcături
Tematic
Focuri de armă în toiul nopții la Ungheni: Ce le-a făcut poliţiştilor un bărbat agresiv


Загрузка...
Serviciul Fiscal de Stat

Anunț important de la FISC! Ce trebuie știe cei care au de plătit impozite

26
Serviciul Fiscal de Stat anunță că s-a conformat ultimelor decizii luate de Comisia pentru Situații Excepționale, care se referă la plata impozitelor și la mai multe înlesniri pentru antreprenorii aflați în dificultate din cauza pandemiei COVID-19.

CHIȘINĂU, 13 apr - Sputnik. Serviciul Fiscal de Stat anunță că este extinsă până la 31 mai perioada de implementare a programului de subvenţionare a dobânzilor.

Beneficiari ai programului de subvenționare a dobânzilor, potrivit dispoziției Comisiei Situații Excepționale din 8 aprilie 2021, sunt întreprinderile care au contractat credite în perioada 1 mai 2020–31 mai 2021 inclusiv, iar veniturile declarate în dările de seamă fiscale sunt mai mici decât cele obținute și declarate pentru perioada fiscală 2019. Achitarea subvenției se efectuează pentru dobânzile achitate până la data de 31 mai 2021 inclusiv.

De asemenea, FISC-ul anunță că se prelungește perioada de implementare a Programului de rambursare a TVA pe perioada ianuarie-mai 2021 inclusiv.

În plus, potrivit Serviciului Fiscal de Stat, întreprinderile pot beneficia de prelungirea termenului de depunere a dărilor de seamă fiscale pentru achitarea impozitelor, taxelor și altor plăți obligatorii, în cazul în care conducătorul întreprinderii, reprezentantul acestuia sau o altă persoană cu funcție de răspundere se află în concediu medical în legătură cu tratamentul virsului SARS-CoV-2, la data limită de depunere a dărilor de seamă fiscale și de achitare a obligației fiscale către buget.

Instituția precizează că de acest drept se poate beneficia în baza cererii depuse la Serviciul Fiscal de Stat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

26
Tagurile:
impozite, anunț, FISC
Tematic
De ce băncile moldovenești nu le mai oferă credite oamenilor de afaceri


Загрузка...