Câini, anumale de companie

Câinii în Moldova sunt vaccinați împotriva coronavirusului: Explicația medicului veterinar

195
(reînnoit 12:04 23.02.2021)
În Republica Moldova câinii sunt vaccinați împotriva coronavirusului de cel puțin 10 ani. Evident că este o altă formă decât cea apărută în 2019 la oameni, însă multe persoane au început să atragă atenția asupra acestui fapt abia acum, când denumirea a devenit virală.

CHIȘINĂU, 23 feb – Sputnik. Am văzut mulți proprietari de animale indignați în ultima perioadă de faptul că atunci când merg la clinicile veterinare, câinii lor sunt vaccinați împotriva coronavirusului. Oamenii cred că vaccinul a apărut odată cu pandemia în lume și este aceeași infecție ca și la om. Mai mult, au impresia că vaccinul ar fi ajuns în Republica Moldova mai devreme pentru animale decât pentru oameni. De fapt nu este așa. Am discutat despre acest subiect cu un medic veterinar care ne-a explicat cum stau de fapt lucrurile.

Medicul veterinar Maria Diacenco
© Photo : Arhivă personală Maria Diacenco
Medicul veterinar Maria Diacenco

Într-un interviu pentru Sputnik Moldova, medicul veterinar Maria Diacenco a explicat că forma de coronavirus la animale a apărut de mai mulți ani și nu poate să afecteze oamenii și nici cel de la om nu infectează animalele. Cel puțin până acum nu a fost demonstrat acest lucru de spcialiști. 

"Coronavirus la animale este o boală infecțioasă și unii specialiști susțin că sunt circa 50 de tipuri de acest virus. Infecția este intestinală, cu simptome asemănătoare coronavirusului respirator specific omului, cum ar fi febră, diaree, lipsă de energie, dureri musculare, însă asta nu înseamnă că omul se poate infecta de la câini și invers", a declarat medicul veterinar Maria Diacenco. 

Medicul veterinar spune că sunt mai multe boli infecțioase la animale care au simptome similare cu coronavirusul. Astfel, specialiștii recomandă tratamente specifice infecțiilor intestinale pentru că este destul de greu de demonstrat care virus a afectat de fapt animalul. Totodată, coronavirusul specific necuvântătoarelor se transmite de la animal la animal, iar în cazul în care acesta nu este vaccinat, consecințele pot fi destul de grave. 

"Dacă animalele nu sunt tratate la timp, evident că pot chiar muri. Trebuie de menționat că mortalitatea cea mai mare este la câinii care au între 4 și 8 săptămâni, adică cei mici sunt cei mai predispuși infectării. De asemenea, câinii maidanezi sunt mai predispuși infectării cu coronavirus căci nu sunt vaccinați. Ei sunt cei mai mari purtători de infecție", a precizat medicul veterinar Maria Diacenco.

În aceste condiții, specialiștii le recomandă proprietarilor de câini să-i vaccineze la timp. 

"Despre vaccinurile care sunt inclusiv împotriva coronavirusului se cunosc în Moldova de mai mulți ani. Într-un vaccin se conține componente împotriva mai multor infecții, cum ar fi: leptosipiroza, parvoviroza, virusul parainfluenței, adenovirus, virusul maladiei Carre (jigodia) și respectiv coronavirus. Prețul unui astfel de vaccin este de aproximativ 250 de lei, evident costurile sunt stabilite diferit, în funcție de clinica la care mergeți", spune medicul. 

Medicul veterinar afirmă că în prezent nu există vaccinuri pe piața din întreaga lume pentru infecția cu coronavirus respirator la câini, iar cele care se găsesc sunt destinate protejării împotriva infecției cu coronavirus intestinal. Maria Diacenco recomandă ca fiecare proprietar să dețină pașaportul de sănătate al animalului său, care conține informații despre stăpânul patrupedului, datele despre animal și procedurile la care a fost supus, inclusiv vaccinurile antirabice și alte vaccinări care au mai fost administrate. 

"Oamenii abia acum au început să atragă atenția că animalele se vaccinează de coronavirus, deși asta se întâmplă deja de mulți ani. Unii rămân uimiți când vin la noi și le spunem că animalul lor a fost vaccinat de acest virus încă acum 5-6 ani", a spus medicul veterinar Maria Diacenco.

Medicul mai menționează că deși nu sunt cazuri demonstrate că animalul se infectează de la om și invers, totuși Organizația Mondială a Sănătății Animalelor a atenționat că dacă o persoană este infectată și în locuință este un animal, ar fi mai bine să reducă contactul, exact ca și cu alți oameni. Maria Diaceno ne-a povestit că mulți deținători de animale, care s-au infectat de COVID-19, au sunat medicii veterinari ca să întrebe dacă nu reprezintă pericol pentru patrupezii lor. 

"Ne sunau și ne spuneau că le este frică să nu-și infecteze câinii, iar noi îi asigurăm că nu există un astfel de pericol, dar dacă au posibilitate e bine să se izoleze. În același timp, la începutul anului trecut se vehicula în lume o informație precum că un câine din Hong Kong a fost pus în carantină după ce proprietarul său s-a infectat de COVID-19. Apoi apăruseră și informația că în Danemarca o fermă de nurci a fost distrusă pentru că s-au infectat de coronavirus, transmis de la oameni. Acest caz însă nu a fost demonstrate de virusologi, că să cunoaștem cu exactitate", susține medicul veterinar. 

Organizația internațională veterinară pentru animale mici, (WSAVA) a publicat în februarie 2020 un ghid oficial pentru proprietarii de animale de companie, afirmând că nu există dovezi că necuvântătoarele se pot infecta sau răspândi COVID-19. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

195
Tagurile:
infecție, animale, coronavirus
Tematic
Doctor, despre noua tulpină de coronavirus: Ar putea fi depistată în Moldova?
Rusia va putea produce operativ vaccinuri împotriva diferitor tipuri de coronavirus
În Moldova a început campania de vaccinare

Cum se simte după 24 de ore prima persoană vaccinată împotriva COVID

61
(reînnoit 10:42 03.03.2021)
Primele persoane din Moldova au fost vaccinate marți împotriva coronavirusului – primul vaccinat a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre așteptările pe care le au în urma imunizării și cum se simt cei cărora le-a fost administrat preparatul.

CHIȘINĂU, 3 mart – Sputnik. Medicii din Moldova au început să fie vaccinați de marți, 2 martie, împotriva COVID-19. Ei ai fost imunizați cu preparatul AstraZeneca, produs în Coreea de Sud, din donația oferită de România.

Primul dintre cei vaccinați în țara noastră a fost Alexandru Botizat, șeful departamentului anestezie și terapie intensivă a Spitalului Clinic Republican. El a povestit în cadrul emisiunii Sputnik MATINAL la cum se simte acum, după ce au trecut aproape 24 de ore de la vaccinare.

Întrebat dacă medicii au avut anumite temeri în ceea ce ține de vaccinare , medicul a spus că cea mai mare temere a medicilor este prin prisma pacienților gravi de la terapie intensivă și gândul să nu ajungă și ei acolo.

”Știind despre impactul devastator al acestei boli asupra organismului, moi ne rugam să vină mai repede acest vaccin”, a spus medicul.

Când va putea fi oprit lanțul infectărilor: Declarația șefului de la Urgență - Video>>>

El a menționat că sunt descrise o sumedenie de reacții și nu se poate face abstracție de ele, dar sunt cunoscute și datele oficiale ale OMS, și trebuie să ne informăm din surse credibile, astfel că medicii moldoveni au fost asigurați că nu există motive de îngrijorare, sun reacții ca la orice alte vaccinuri, a explicat Alexandru Botizat, menționând că nu a fost pus la îndoială gradul de eficiență al vaccinului, și nici nu au exagerat acele complicații care ar putea inerveni.

La aproape de 24 de ore de la vaccinare, medicul a spus că se simte bine și este plin de optimism. El a menționat că s-a simțit în momentul în care a fost primul imunizat în pielea lui Iurii Gagarin, explorând  acest ”cosmos al vaccinării”.

”Sunt niște semne locale, semne de slăbiciune ușoare pe care le-am așteptat de fapt, ceea ce înseamnă că vaccinul este activ, are efect. Și colegii mei care s-au vaccinat au spus că au avut aseară un pic de slăbiciune, și un pic de durere la locul injectării, dar în linii generale starea este de nota 10. Optimismul acoperă de fapt totul”, a relatat primul vaccinat din țara noastră

Medicul a mai a spus că toți medicii vaccinați sunt optimiști și asta le dă speranță și încredere.

La Spitalul Clin Republican au fost vaccinate ieri în total în jur de 140 de persoane – medici, asistenți medicali, infirmieri de la terapie intensivă și medici implicați în tratamentul COVID. Au fost mulți doritori să se vaccineze în cadrul instituției, a mai subliniat Alexandru Botizat, șeful departamentului anestezie și terapie intensivă a Spitalului Clinic Republican.

Potrivi datelor existente în momentul de față, vaccinul cu care sunt imunizați medicii moldoveni ar oferi protecție pe o durată de până la opt luni.

Întrebat dacă acest vaccin protejează împotriva tuturor tulpinilor noului coronavirus, Botezat a relatat că au avut discuții în acest sens cu colegii lor din Federația Rusă, care le-au spus că, cel puțin până în prezent, vaccinul ”Sputnik V” îi protejează de toate tulpinile. Iar mecanismul de producere ”Sputnik V” este foarte aproape de cel al vaccinului produs de AstraZeneca, a adăugat medicul. Ceea ce insuflă o mare doză de optimism.

Campania de vaccinare în Moldova

În cadrul campaniei de imunizare vor fi vaccinați mai întâi cei care lucrează nemijlocit în cadrul secțiilor de reanimare, anestezie și de terapie intensivă, precum și personalul din cadrul secțiilor cu profil COVID-19 din spitale. Ulterior va fi vaccinat întreg personalul medical din instituțiile spitalicești, a precizat anterior Ministerul Sănătății.

Campania a început cu vaccinarea lucrătorilor medicali de la Spitalul Clinic Republican, iar apoi vor fi imunizați angajați ai Institutului de Medicină Urgentă.

În cadrul celei de-a doua etape vor fi imunizate persoanele care au depășit vârsta de 60 de ani, cele care au afecțiuni cronice, precum și angajații din cadrul structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului și lucrătorii din sistemului penitenciar.

Când va putea fi oprit lanțul infectărilor: Declarația șefului de la Urgență - Video>>>

Abia la cea de-a treia etapă va fi imunizată toată populația, adică toți cei care nu au fost vaccinați în primele două etape.

Potrivit planului național de imunizare împotriva coronavirusului, 70% din populația Republicii Moldova ar urma să primească vaccinul. 

Primele peste 21 de mii de doze de vaccin AstraZeneca împotriva noului coronavirus au ajuns în Republica Moldova sâmbătă, 27 februarie, fiind oferite cu titlu gratuit de România.

Amintim totodată că Agenția Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale a autorizat pe 26 februarie vaccinul rusesc "Sputnik V" în țara noastră.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

61


Загрузка...
Микрофон в студии радио Sputnik

Operațiuni de control în transportul public: Iată ce s-a depistat

32
(reînnoit 09:51 03.03.2021)
Agenția Națională Transport Auto în comun cu Inspectoratul Național de Securitate Publică continuă acţiunile de monitorizare şi informare în vederea protecţiei şi prevenirii răspândirii infecţiei COVID-19. Iată ce au depistat în urma efectuării operațiunilor de control.
Operațiuni de control în transportul public: Iată ce s-a depistat

În perioada 18-28 februarie, Agenția Națională Transport Auto în comun cu Inspectoratul Național de Securitate Publica au efectuat operațiuni de monitorizare și control în autogări, pe traseele naționale, cât și în localitățile din Republica Moldova. Despre acest lucru a anunțat în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal" specialistul principal, responsabil pe domeniul informare şi comunicare cu mass-media, Dmitri Prohniţchi.

Potrivit lui, în cadrul operațiunilor s-a constatat că, în mare parte, măsurile ce țin de purtarea măștilor de protecție a conducătorilor auto și pasagerilor, dotarea mijloacelor de transport cu dezinfectanți se respectă.

"În mare parte măsurile de protecție stabilite de Comisia Națională de Sănătate Publică se respectă. De câte ori am efectuat controale nu au fost depistate abateri semnificative", a subliniat Dmitri Prohnițchi.

De menționat este că în data de 1 martie curent Ministerul Sănătății a organizat ședința Grupului de lucru intersectorial privind măsurile de protecție și prevenire a răspândirii infecției COVID-19, în cadrul căreia s-au discutat problemele în sănătate publică, inclusiv problema aglomerării în transportul public local și municipal.

Astfel, Agenția Națională Transport Auto a solicitat administrațiilor publice vizate să întreprindă măsuri pentru redresarea situației la rutele locale și municipale. La rândul lor, operatorii de transport rutier urmează să mărească numărul de autobuze în orele de vârf sau să antreneze autobuze cu capacitate mare de îmbarcare, să ajusteze orarul de circulație, dar și să micșoreze intervalul între cursele efectuate, susține instituția.

ANTA și INSP vor continua operațiunile comune privind monitorizarea și informarea persoanelor fizice și juridice implicate la prestarea serviciilor publice în transportul rutier de persoane, precum și întreprinderilor ce desfășoară activități conexe transportului rutier, în vederea respectării măsurilor de prevenire și răspândire a infecției COVID-19.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

32
Tagurile:
pasageri, transport public, ANTA
Tematic
Reducerea numărului de pasageri în transport: De ce a fost necesară măsura?


Загрузка...