Calea Ferată a Moldovei

Ceartă între feroviarii de la Ocnița și șeful CFM - „Murim de foame! bateți joc de noi”

125
(reînnoit 13:03 22.02.2021)
Angajații nodului feroviar Ocnița, care au blocat astăzi calea ferată, au avut o discuție telefonică pe tonuri aprinse cu șeful întreprinderii CFM.

CHIȘINĂU, 22 feb - Sputnik. Zeci de angajați ai nodului feroviar Ocnița, care au intrat în grevă și au blocat luni calea ferată, se plâng că au ajuns în pragul disperării, pentru că nu și-au primit salariile de mai multe luni. Ei s-au arătat nemulțumiți de faptul că șeful CFM Adrian Onceanu nu a venit la miting ca să discute cu ei. Unul dintre reprezentanții CFM l-a sunat însă pe directorul Căii Ferate. Conversația a avut loc prin difuzor, așa că toți au avut posibilitatea să-și spună păsul. 

„Nu vom pleca de aici până nu ne vor plăti salariile. Dacă nu trebuie la nimeni calea ferată - o închidem, o demontăm și o dăm la fier vechi și cu asta punem punct”, a spus un protestatar. 

La rândul său, Adrian Onceanu a îndemnat protestatarii să nu scandeze lozinci pre-electorale. Acest lucru i-a revoltat și mai tare pe angajații CFM.

„Sunt lozinci electorale faptul că murit de foame? Copiii noștri sunt flămânzi: ni se taie lumina, gazul, avem credite”. 

Șeful CFM a declarat că face tot ce-i stă în puteri ca găsească bani pentru plata lefurilor până la sfârșitul acestei săptămâni și i-a îndemnat pe feroviari să scrie o scrisoare în adresa președintelui. 

„Am fost și la Parlament, și la Guvern, și cu președintele am discutat. Cu toții am discutat. Le-am zis să ne dea bani din buget - altfel nu putem soluționa problema. Mai departe trebuie de lucrat, dacă este dorință de a lucra. Eu știu că voi aveți probleme. Eu la fel ca și voi nu primesc salariu. Eu fac tot ce îmi stă în puteri ca să găsesc bani și să plătesc salariile”, a spus Adrian Onceanu. 

Protestatarii discută despre posibilitatea de a opri lucrările nodului feroviar pentru o perioadă nedeterminată. 

„Avem de plătit căldură, nu avem posibilitate să lucrăm undeva. Când era cald, mergeam cu fiul la mere, cu ziua munceam. Acum însă nu avem unde munci în altă parte. În marile orașe sunt perspective - noi aici nu avem nimic”, spune nemulțumit unul din protestatari. 

Oamenii sunt revoltați că nimeni din autoritățile locale nu au ieșit în fața lor. 

„Unde sunt autoritățile de la Ocnița? De ce nu au ieșit la discuții cu noi? Să vină Maia Sandu și să soluționeze problemele. Ne-au promis că vor da salariile la sfârșitul lunii decembrie. Să vină deputații, președintele, șeful de la CFM. Noi de aici nu plecăm până nu vom primii salariile. Copilul meu a mers dimineață la școală fără micul dejun. Cum să trăim mai departe”, spune una din angajate. 

Unul dintre reprezentanții nodului feroviar Ocnița a anunțat că blocarea căii ferate este ilegală, iar participanții ar putea răspunde în fața legii. Acest lucru însă nu i-a oprit pe oamenii nemulțumiți că nu li se achită salariile. Chiar dacă li s-a promis că până la sfârșitul acestei săptămâni lefurile vor fi achitate, angajații nu cedează. Aceștia insistă să-și suspende activitatea până la onorarea obligațiunilor financiare față de ei. 

„S-a promis că salariile vor fi achitate până la sfârșitul acestei săptămâni. Oamenii nu ascultă și continuă să protesteze. Această acțiune cică este ilegală. Nu avem voie să blocăm calea ferată. Noi avem dreptul doar să ieșim la lucru”, a declarat un protestatar.

Contactat de reporterul Sputnik Moldova, directorul întreprinderii „Calea Ferată a Moldovei”, Adrian Onceanu nu a răspuns la telefon. Anterior, acesta ne-a declarat că CFM are restanțe la plata salariilor pentru lunile noiembrie și decembrie ale anului trecut.

„Am încercat să ținem situația cu salariile sub control, dar când au început arestările de conturi bancare, nu am putut face nimic și am plătit salariile cu întârziere. Vom încerca să le plătim. Plănuim să vindem fier vechi, echipamente pe care nu le folosim, avem și alte proiecte care ar putea aduce ceva profit ", a spus directorul CFM.
La finele anului 2020, datoria creditoare a Întreprinderii de Stat ”Calea Ferată a Moldovei” constituia 459,4 milioane de lei, iar restanțele salariale erau de 35,5 milioane de lei. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

125
Tagurile:
salarii egale, Salarii mici, optimizarea cheltuielilor la CFM, CFM
Cimitirul Doina

Morți îngropați peste morți: În cimitirele din Chișinău au rămas puține locuri libere

108
(reînnoit 11:29 15.04.2021)
Mormintele răposaților care nu sunt îngrijite de ani buni sunt reutilizate. Mai exact, peste mort se îngroapă altul. Asta susține directoarea întreprinderii municipale "Combinatul Servicii Funerare", potrivit căreia, Chișinăul rămâne fără locuri de veci.

CHIȘINĂU, 15 apr – Sputnik. Directoarea întreprinderii municipale "Combinatul Servicii Funerare", Ludmila Boșan, a declarat în studioul Sputnik Moldova că în Chișinău rămân tot mai puține locuri de veci libere. În aceste condiții, sunt luate măsuri corespunzătoare. 

"După 20 de ani, mormintele la care nu vine nimeni, le redistribuim. Avem regulament. Noi nu prea am aplicat aceasta strategie în cimitirele noi, mai ales că vin și oameni la morminte, însă în cele vechi aplicăm această strategie. Nu avem locuri și nu avem încotro. Trebuie să folosim rațional terenul din cimitire", a declarat Ludmila Boțan, directoarea întreprinderii municipale "Combinatul Servicii Funerare".

În același timp, Ludmila Boțan a precizat că ar fi mai eficient ca și la Chișinău să fie construit un crematoriu. Astfel ar fi rezolvate două probleme concomitent.

"Mai sunt solicitări de la cetățenii Republicii Moldova care apelează la procedura de incinerare, însă este destul de complicat. Ei parcurg un drum lung în Ucraina pentru a incinera ruda. Acum, în perioada stării de urgență, până la 30 mai, nicio firmă nu activează, dar după asta în Ucraina va fi posibil. Sperăm sa ni se permită și nouă, în Moldova, să avem un crematoriu, căci deja se completează și terenul nou în cimitir și nu avem unde ne extinde. Mai bine să folosim pământul fertil, inclusiv poate pentru construcția unor uzine, decât pentru cimitire. Mai ales că avem și oameni care optează pentru incinerare", a precizat Ludmila Boțan, directoarea întreprinderii municipale "Combinatul Servicii Funerare".

De cealaltă parte, preoții condamnă această practică de a incinera pe cei decedați. Părintele Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni (Iași, România), cunoscut printre enoriași pentru pildele pe care le spune, susține că incinerarea este un păcat și o practică păgână.

"Dacă un om a murit şi este îngropat în pământ, la o vreme, după ce îl dezgropi, el nu mai are acel miros urât, el miroase a pământ, iar trupul lui se transformă în țărână. Ca apoi la judecată, din acel pământ, ne vom ridica toţi şi vom sta ca o armată imensă de îngeri, purtând trupul duhovniceşti, din ţărâna pământului. Intrarea lui Hristos în măruntaiele pământului a avut acestă calitate să sfinţească pământul de mizeria care rămâne din om. De aceea mortul nu se incinerează, ci se prohodeşte. Pentru că trupul lui este templul Duhului Sfânt… Este alcătuirea Mâinilor Lui!", a spus Părintele Calistrat.

Încă în 2018, deputații discutau în Parlament un proiect de lege care reglementează modul înființării, extinderii, închiderii, lichidării și administrării cimitirelor, precum și modul rezervării locurilor pentru înmormântarea și reînmormântarea decedaților, executării lucrărilor în cimitire, drepturile și obligațiile în legătură cu activitățile funerare și construcția unui crematoriu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

108
Tagurile:
morți, decese, cimitire
Tematic
Vor putea sau nu cetățenii să intre în cimitire de Paștele Blajinilor
Accesul în cimitire este restricționat: Primăria a cerut ca Poliția să asigure paza


Загрузка...
Grav accident de circulație la Ocnița, în jurul orei 09.00, pe șoseaua Briceni-Ocnița-Otaci

Accident teribil la Ocnița: mașina a rupt copacul - morți și răniți

484
Un accident înfiorător a avut loc în această dimineață, la Ocnița, pe șoseaua Briceni-Ocnița-Otaci: doi moți și un grav rănit.

CHIȘINĂU, 15 apr – Sputnik. Poliția Republicii Moldova a anunțat că un accident de circulație grav a avut loc la Ocnița, în jurul orei 09.00, pe șoseaua Briceni-Ocnița-Otaci. Tragedia s-a produs la intrarea în satul Ocnița din raionul Ocnița.

Grav accident de circulație la Ocnița, în jurul orei 09.00, pe șoseaua Briceni-Ocnița-Otaci
Grav accident de circulație la Ocnița, în jurul orei 09.00, pe șoseaua Briceni-Ocnița-Otaci

Două persoane au decedat, una internată în stare gravă.

Grav accident de circulație la Ocnița, în jurul orei 09.00, pe șoseaua Briceni-Ocnița-Otaci
Grav accident de circulație la Ocnița, în jurul orei 09.00, pe șoseaua Briceni-Ocnița-Otaci

Ajunși la fața locului, polițiștii au stabilit că automobilul de marca Volkswagen Passat, deplasându-se în direcția satului Ocnița, preliminar nu a adaptat viteza la condițiile de drum, iar din cauza carosabilului umed. Șoferul a pierdut controlul mașinii, derapând de pe asfalt și intrând într-un copac de pe marginea drumului.

În consecință șoferul de 37 de ani și soția acestuia de 33 de ani au decedat pe loc, iar o pasageră de 58 de ani a fost transportată la spitalul raional Ocnița cu diferite traumatisme.

Toate persoanele din automobilul implicat în accident erau locuitori ai satului Clocușna din raionul Ocnița și au fost descarcerate acum 10 minute.

Poliția se află la fața locului pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

484
Tagurile:
Ocnița, teribil, Accident


Загрузка...