Accident rutier în Egipt cu implicarea unui autocar în care se aflau și cetățeni moldoveni

Imagini de la locul accidentului din Egipt: Un interpret din Moldova în autocar - Video

6290
(reînnoit 15:44 20.02.2021)
Printre cei 60 de pasageri din autocarul implicat în accidentul din Egipt este și interpretul moldovean Vlad Codreanu.

CHIȘINĂU, 20 feb - Sputnik. Interpretul Vlad Codreanu, este unul din cetățenii moldoveni din autocarul implicat în accident în Egipt. A mers în acea țară pentru a înregistra un videoclip la una din piesele sale. Acesta era însoțit de o tânără care ca și interpretul a suferit mai multe traumatisme. Astăzi, după ce și-a revenit din șoc, Vlad Codreanu a discutat cu reporterul Sputnik Moldova și i-a povestit detalii de la accident. Acesta spune că erau în drum spre Cairo și era pe la ora 06:00. 

„În acea zonă, în momentul când răsare soarele totul în jur se face de o singură culoare. Nisipul, pietrele, la strălucirea soarelui se fac de culoare aurie, asemeni razelor solare”, ne-a povestit Codreanu. 

Acesta mai spune că autocarul se deplasa cu o viteză de cel puțin 120 de kilometri la oră, pe un drum îngust și cel mai probabil a fost orbit de lumina soarelui. În momentul accidentului, majoritatea pasagerilor dormeau. 

„Noi eram pe scaunele din partea șoferului. Probabil asta ne-a salvat. Am avut mare noroc că nu eram pe locurile din spate sau pe cele din partea în care autocarul a intrat în pietre. Am scăpat ca prin minune”, ne-a mai spus interpretul. 

Vlad Codreanu și tânăra de care era însoțit s-au ales cu multiple traumatisme, dar unii din pasageri au fost duși în stare gravă la spital. Mulți au suferit traumatisme la coloana vertebrală, gât sau alte părți ale corpului. Pasagerii care au suferit traumatisme au fost transportați la spital pentru îngrijiri medicale. Ulterior, unii au fost eliberați doar după ce au semnat pe proprie răspundere că se simt bine. Codreanu mai spune că autoritățile egiptene le-a asigurat hrana și băutura. Nu s-a decis însă cum își vor recupera bunurile pe care le-au pierdut sau deteriorat în timpul accidentului. 

„Eu aveam cu mine tehnică scumpă pentru înregistrarea videoclipului. Telefonul nu l-am mai găsit. Nu se știe dacă ni se vor recupera prejudiciile. Agenția de turism nu a oferit detalii în acest sens”, ne-a mai povestit Vlad Codreanu. 

Și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a venit cu precizări la accidentul produs pe autostrada Sharm el-Sheikh – Cairo, în Republica Arabă Egipt. Potrivit informațiilor, numărul total al persoanelor rănite se ridică la 21 de persoane. Acestea sunt cetățeni ai Ucrainei, Kazahstanului, Federației Ruse și Egipt.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

6290
Tagurile:
Vlad Codreanu, Egipt, Accident, Accident grav
Tematic
Un autocar cu zeci de turiști s-a răsturnat în Egipt: Presa - la bord se aflau moldoveni
În Moldova a început campania de vaccinare

Cum se simte după 24 de ore prima persoană vaccinată împotriva COVID

59
(reînnoit 10:32 03.03.2021)
Primele persoane din Moldova au fost vaccinate marți împotriva coronavirusului – primul vaccinat a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre așteptările pe care le au în urma imunizării și cum se simt cei cărora le-a fost administrat preparatul.

CHIȘINĂU, 3 mart – Sputnik. Medicii din Moldova au început să fie vaccinați de marți, 2 martie, împotriva COVID-19. Ei ai fost imunizați cu preparatul AstraZeneca, produs în Coreea de Sud, din donația oferită de România.

Primul dintre cei vaccinați în țara noastră a fost Alexandru Botizat, șeful departamentului anestezie și terapie intensivă a Spitalului Clinic Republican. El a povestit în cadrul emisiunii Sputnik MATINAL la cum se simte acum, după ce au trecut aproape 24 de ore de la vaccinare.

Întrebat dacă medicii au avut anumite temeri în ceea ce ține de vaccinare , medicul a spus că cea mai mare temere a medicilor este prin prisma pacienților gravi de la terapie intensivă și gândul să nu ajungă și ei acolo.

”Știind despre impactul devastator al acestei boli asupra organismului, moi ne rugam să vină mai repede acest vaccin”, a spus medicul.

Când va putea fi oprit lanțul infectărilor: Declarația șefului de la Urgență - Video>>>

El a menționat că sunt descrise o sumedenie de reacții și nu se poate face abstracție de ele, dar sunt cunoscute și datele oficiale ale OMS, și trebuie să ne informăm din surse credibile, astfel că medicii moldoveni au fost asigurați că nu există motive de îngrijorare, sun reacții ca la orice alte vaccinuri, a explicat Alexandru Botizat, menționând că nu a fost pus la îndoială gradul de eficiență al vaccinului, și nici nu au exagerat acele complicații care ar putea inerveni.

La aproape de 24 de ore de la vaccinare, medicul a spus că se simte bine și este plin de optimism. El a menționat că s-a simțit în momentul în care a fost primul imunizat în pielea lui Iurii Gagarin, explorând  acest ”cosmos al vaccinării”.

”Sunt niște semne locale, semne de slăbiciune ușoare pe care le-am așteptat de fapt, ceea ce înseamnă că vaccinul este activ, are efect. Și colegii mei care s-au vaccinat au spus că au avut aseară un pic de slăbiciune, și un pic de durere la locul injectării, dar în linii generale starea este de nota 10. Optimismul acoperă de fapt totul”, a relatat primul vaccinat din țara noastră

Medicul a mai a spus că toți medicii vaccinați sunt optimiști și asta le dă speranță și încredere.

La Spitalul Clin Republican au fost vaccinate ieri în total în jur de 140 de persoane – medici, asistenți medicali, infirmieri de la terapie intensivă și medici implicați în tratamentul COVID. Au fost mulți doritori să se vaccineze în cadrul instituției, a mai subliniat Alexandru Botizat, șeful departamentului anestezie și terapie intensivă a Spitalului Clinic Republican.

Potrivi datelor existente în momentul de față, vaccinul cu care sunt imunizați medicii moldoveni ar oferi protecție pe o durată de până la opt luni.

Campania de vaccinare în Moldova

În cadrul campaniei de imunizare vor fi vaccinați mai întâi cei care lucrează nemijlocit în cadrul secțiilor de reanimare, anestezie și de terapie intensivă, precum și personalul din cadrul secțiilor cu profil COVID-19 din spitale. Ulterior va fi vaccinat întreg personalul medical din instituțiile spitalicești, a precizat anterior Ministerul Sănătății.

Campania a început cu vaccinarea lucrătorilor medicali de la Spitalul Clinic Republican, iar apoi vor fi imunizați angajați ai Institutului de Medicină Urgentă.

În cadrul celei de-a doua etape vor fi imunizate persoanele care au depășit vârsta de 60 de ani, cele care au afecțiuni cronice, precum și angajații din cadrul structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului și lucrătorii din sistemului penitenciar.

Când va putea fi oprit lanțul infectărilor: Declarația șefului de la Urgență - Video>>>

Abia la cea de-a treia etapă va fi imunizată toată populația, adică toți cei care nu au fost vaccinați în primele două etape.

Potrivit planului național de imunizare împotriva coronavirusului, 70% din populația Republicii Moldova ar urma să primească vaccinul. 

Primele peste 21 de mii de doze de vaccin AstraZeneca împotriva noului coronavirus au ajuns în Republica Moldova sâmbătă, 27 februarie, fiind oferite cu titlu gratuit de România.

Amintim totodată că Agenția Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale a autorizat pe 26 februarie vaccinul rusesc "Sputnik V" în țara noastră.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

59


Загрузка...
Микрофон в студии радио Sputnik

Operațiuni de control în transportul public: Iată ce s-a depistat

30
(reînnoit 09:51 03.03.2021)
Agenția Națională Transport Auto în comun cu Inspectoratul Național de Securitate Publică continuă acţiunile de monitorizare şi informare în vederea protecţiei şi prevenirii răspândirii infecţiei COVID-19. Iată ce au depistat în urma efectuării operațiunilor de control.
Operațiuni de control în transportul public: Iată ce s-a depistat

În perioada 18-28 februarie, Agenția Națională Transport Auto în comun cu Inspectoratul Național de Securitate Publica au efectuat operațiuni de monitorizare și control în autogări, pe traseele naționale, cât și în localitățile din Republica Moldova. Despre acest lucru a anunțat în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal" specialistul principal, responsabil pe domeniul informare şi comunicare cu mass-media, Dmitri Prohniţchi.

Potrivit lui, în cadrul operațiunilor s-a constatat că, în mare parte, măsurile ce țin de purtarea măștilor de protecție a conducătorilor auto și pasagerilor, dotarea mijloacelor de transport cu dezinfectanți se respectă.

"În mare parte măsurile de protecție stabilite de Comisia Națională de Sănătate Publică se respectă. De câte ori am efectuat controale nu au fost depistate abateri semnificative", a subliniat Dmitri Prohnițchi.

De menționat este că în data de 1 martie curent Ministerul Sănătății a organizat ședința Grupului de lucru intersectorial privind măsurile de protecție și prevenire a răspândirii infecției COVID-19, în cadrul căreia s-au discutat problemele în sănătate publică, inclusiv problema aglomerării în transportul public local și municipal.

Astfel, Agenția Națională Transport Auto a solicitat administrațiilor publice vizate să întreprindă măsuri pentru redresarea situației la rutele locale și municipale. La rândul lor, operatorii de transport rutier urmează să mărească numărul de autobuze în orele de vârf sau să antreneze autobuze cu capacitate mare de îmbarcare, să ajusteze orarul de circulație, dar și să micșoreze intervalul între cursele efectuate, susține instituția.

ANTA și INSP vor continua operațiunile comune privind monitorizarea și informarea persoanelor fizice și juridice implicate la prestarea serviciilor publice în transportul rutier de persoane, precum și întreprinderilor ce desfășoară activități conexe transportului rutier, în vederea respectării măsurilor de prevenire și răspândire a infecției COVID-19.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

30
Tagurile:
pasageri, transport public, ANTA
Tematic
Reducerea numărului de pasageri în transport: De ce a fost necesară măsura?


Загрузка...