Protest transportatori, 18 decembrie 2020

Transportatorii amenință cu proteste și grevă: Ce i-a nemulțumit

135
(reînnoit 12:34 16.02.2021)
Transportatorii sunt în prag de faliment, iar decizia autorităților de a micșora numărul de pasageri permis în transport din cauza pandemiei a stârnit un val de nemulțumiri din partea acestora. Șoferii microbuzelor de linie sunt gata să iasă din nou la proteste.

CHIȘINĂU 16 feb - Sputnik. Președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) Oleg Alexa a expediat o scrisoare deschisă către premierul interimar Aureliu Ciocoi ca să fie revizuite noile măsuri anunțate de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP). 

Transportatorii s-au arătat nemulțumiți de noua decizie a Comisiei de a permite în transport un număr de pasageri care ar acoperi doar 50% din capacitatea de îmbarcare. Potrivit lui Oleg Alexa, pandemia a afectat enorm transportatorii, iar unii sunt chiar în prag de faliment. 

„În anul 2020, pe perioada stării de urgență declarată de Parlamentul Republicii Moldova, ca rezultat a scăderii bruște a fluxului de pasageri, au fost sistate mai mult de 90% din numărul curselor de pasageri. După expirarea stării de urgență și până în prezent, din cauza consecințelor pe care le-a provocat starea de urgență și situația epidemiologică nu au putut fi restabilite peste 15 la sută din cursele regulate naționale și peste 70% din cursele internaționale”, se arată în scrisoare deschisă expediată de către președintele APOTA Oleg Alexa.

El a menționat că pandemia de COVID-19 a provocat concedierea a peste o mie de angajați din domeniul transportului rutier de persoane, care și până la pandemie se confrunta cu un deficit acut de șoferi.

În scrisoarea deschisă se mai menționează că nu este clar în baza căror criterii Comisia ia aceste decizii și se precizează că în perioada când se înregistrau recorduri de peste 1 700 de cazuri de infectare autoritățile nu luau asemenea decizii. Astfel, transportatorii pun la îndoială obiectivitatea deciziilor luate de către Comisie. 

„La data de 06.11.2020, în Republica Moldova erau 18 399 de cazuri active, iar la 09.12.2020 s-au înregistrat 1 766 de cazuri noi. Aceste cifre nu au dus la adoptarea unor restricții suplimentare în domeniul transportului de pasageri. (...) Cu regret, autoritățile, și în special CNESP, sunt rupte de la viața de zi cu zi din Republica Moldova și nu doresc să observe că deciziile/hotărârile adoptate de ele nu conțin soluții, dar crează probleme noi, pe lângă cele create de pandemie”, se mai arată în scrisoare.

Alexa a mai precizat că hotărârea Comisiei privind reducerea numărului de pasageri pune în pericol existența ramurii transportului rutier de pasageri și poate duce la sistarea activității a mai multor rute regulate, care nu-și vor putea relua activitatea după anularea restricțiilor.

În scrisoare este menționat că, după prima amendă aplicată transportatorilor pentru nerespectarea deciziei Comisiei, șoferii microbuzelor de rută vor ieși la proteste în fața Guvernului și își vor sista în totalitate activitatea. 

Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică a decis luni, 15 februarie, să prelungească starea de urgență în sănătate publică până pe 15 aprilie și a introdus noi restricții pentru a opri răspândirea coronavirusului. Astfel, s-a decis limitarea numărului de pasageri care ar acoperi doar 50% din capacitatea de îmbarcare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

135
Tagurile:
restricții, Guvern, proteste, nemulțumiți, șoferi de microbuze, transportatori
Au fost lansate punctele mobile de vaccinare

Vaccinarea în troleibuz și autobuz: Unde se vor afla astăzi punctele mobile

30
(reînnoit 20:57 21.06.2021)
Cele două puncte mobile de vaccinare din municipiul Chișinău își continuă traseul și astăzi. Iată unde vor staționa.

CHIȘINĂU, 22 iun - Sputnik. Cele două vehicule staționează, conform unui grafic, în locuri prestabilite în Chișinău și în suburbii.

Astfel, pe parcursul zilei de astăzi, troleibuzul transformat în centru mobil de imunizare se află în sectorul Botanica, pe bulevardul Traian 23/1, lângă Bar ”Bulvar”.

Autobuzul amenajat în centru mobil de vaccinare se află la aeroport, pe şoseaua Munceşti 806, lângă CM a Aviaţiei Civile vs Centrul ”Viitorul”.

La punctele mobile de vaccinare poate să se imunizeze oricine, indiferent de viza de reședință și locul de trai. Vaccinarea se poate face doar în baza actului de identitate. 

După imunizare, fiecare persoană primește certificatul care confirmă ca i-a fost administrată prima doză și este informată despre data pentru cea de-a doua doză.

Punctele mobile includ zona de triaj, zona de vaccinare și zona de monitorizare. La fel, a fost amenajat un spațiu special pentru eventualele cazuri de complicații post-vaccinare.

Scopul acestei campanii este de a facilita accesul populației la vaccinarea anti-COVID-19, în special, imunizarea tuturor doritorilor în imediata apropiere a locului de trai sau de muncă.

Până în prezent în Republica Moldova s-au vaccinat împotriva coronavirusului peste 631 de mii de oameni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

30
Tagurile:
vaccin, COVID-19
Tematic
Vaccin-gumă de mestecat
Unde vor fi distribuite dozele de vaccin „Sputnik V” care ajung astăzi în Moldova
Un nou lot de vaccin "Sputnik V", adus cu avionul la Chișinău


Загрузка...

Naționala Rusiei a pierdut în fața Danemarcei la EURO 2020

105
Echipa națională a Danemarcei într-un duel încrâncenat a învins echipa Rusiei în meciul din runda a treia din grupele EURO 2020.

CHIȘINĂU, 22 iun - Sputnik. Naționala Rusiei a pierdut în fața echipei daneze în meciul din turul al treilea din grupele Campionatul European și nu a putut intra în play-off.

Întâlnirea a avut loc pe stadionul Parken din Copenhaga.

Meciul s-a încheiat cu un scor de 4:1 în favoarea danezilor. Golurile au fost marcate de Mikkel Damsgaard, Yussuf Poulsen, Andreas Christensen și Joakim Mehle.

La echipa rusă a marcat Artem Dzyuba, care a valorificat un penalty.

Potrivit rezultatelor rundei a treia, rușii s-au situat pe ultimul loc în clasamentul grupei B. Danezii au urcat pe poziția a a doua datorită faptului că naționala finlandeză a pierdut în fața Belgiei într-un meci care s-a desfășurat paralel.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

105


Загрузка...
Ian Lisnevschi

Expert: De ce promisiunile din campania electorală nu vor fi realizate