Cum sa conduci în siguranță pe timp de iarna

Cum sa conduci în siguranță pe timp de iarna - Video

82
(reînnoit 11:55 16.02.2021)
Șofatul pe timp de iarna poate deveni o provocare chiar si pentru cei mai experimentați șoferi. Agenția pentru Eficiență Energetică vine cu recomandări privind condusul mașinii iarna, pentru a reduce consumul de combustibil și pentru mai multă siguranță în trafic.

Pentru a evita situațiile neplăcute în trafic și pentru un consum econom de combustibil trebuie să atragem atenția la starea automobilului înainte de a porni la drum și să nu uităm de unele accesorii importante, mai ales, pe timp de iarnă.

Este important să ne asigurăm din timp cu anvelope de iarnă adecvate. O cauză a consumului înalt de combustibil iarna este încălzirea scaunelor, ventilația cu aer cald și dezghețarea geamurilor.

Acest lucru necesită mai multă energie. Un alt lucru important este să folosim tipul de combustibil recomandat mașinii noastre.

Alte reguli de care trebuie să ții cont atunci când conduci pe timp de iarnă

Totodată, specialiștii atenționează că, în cazul în care condusul pe zăpadă nu poate fi evitat, șoferii trebuie să țină cont de un șir de reguli care, daca sunt respectate, pot garanta siguranța șoferului și a pasagerilor:

1. Viteza – pe carosabil acoperit de zăpadă, viteza trebuie redusa până la limita la care mașina poate fi controlată ușor, fără ca aceasta să derapeze la schimbările de direcție.

2. Distanta – distanța minimă între automobile trebuie să fie mai mare atunci când șofați în condiții de iarnă sau pe suprafețe lunecoase, deoarece aderența cauciucurilor scade invers proporțional cu durata de frânare.

3. Prudența – șoferii trebuie să dea dovadă de atenție sporită modului în care se comportă automobilul, dar și celorlalți participanți la trafic. La orice semn ca un participant la trafic pierde controlul mașinii trebuie să reduceți din viteză sau chiar să opriți automobilul. Frânarea și accelerarea nu trebuie sa fie bruscă ci progresivă.

4. Redresarea mașinii – în cazul în care, din greșeală sau necesitate, se frânează prea brusc și se blochează roțile, se va lua piciorul de pe frână și se va folosi frâna de motor pentru a recupera tracțiunea. În mod special, la urcarea unei pante se recomanda folosirea unei trepte de viteza superioare fata de cea cu care s-ar circulă în mod obișnuit în alte condiții. În funcție de tracțiunea autovehiculului, pe fata sau pe spate, mașina poate fi redresata accelerând, atunci când aceasta are tracțiune pe față și derapează roțile din spate sau decelerând, atunci când mașina are tracțiune pe spate și derapează roțile din spate.

Pentru a se evita derapajul în curbă, se recomanda evitarea virajelor bruște și reducerea vitezei până la o limita la care șoferul se simte încrezător, înainte de a intra în viraj.

5. Aprovizionarea – nu în ultimul rând, întroienirea este un pericol care trebuie luat întotdeauna în calcul atunci când pornim la drum pe timp de iarnă. Din acest motiv mașina trebuie sa aibă făcut plinul, iar îin portbagaj trebuie sa existe:

  • o trusa de prim ajutor.
  • paturi pentru toti pasagerii.
  • apa (2 litri pentru fiecare pasager).
  • hrana uscata.
  • haine groase.
  • lopata.
  • cel putin doua telefoane mobile incarcate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

82
Tagurile:
Cum sa conduci în siguranță iarna, sfatul specialistului
Tematic
Cum să-ți pregătești mașina pentru iarnă: Sfaturi ale automobiliștilor din Chișinău
Pumn

Dezvăluiri în exclusivitate pentru Spuntik: Care e motivul real al bătăii în masă la Otaci

117
(reînnoit 01:13 25.06.2021)
Mama fetei din cauza căreia s-ar fi bătut mai mulți tineri din Otaci a făcut dezvăluiri în exclusivitate pentru Sputnik Moldova și a explicat care a fost de fapt motivul real care a dus la dezordinile în masă de joi. Ea afirmă că familia sa este acum amenințată.

CHIȘINĂU, 25 iun - Sputnik. Natalia Druță, mama fetei din cauza căreia a pornit bătaia de pe malul Nistrului, a explicat în exclusivitate pentru Sputnik Moldova ce s-a întâmplat cu adevărat pe 21 iunie și care a fost motivul real al bătăii în masă. 

Natalia Druță
Natalia Druță

Poliția a anunțat că trei reprezentanți ai comunității romillor s-au apropiat de tânăra care se odihnea pe malul Nistrului. Fata s-a speriat foarte tare și și-a sunat repede un prieten și un coleg de clasă. Cei doi au venit într-un suflet să o apere și așa a început conflictul între cele două tabere care a degenerat în bătaie. Natalia Druță afirmă că cei trei tineri au încercat să o curteze insistent pe fiica sa. Ea afirmă că cealaltă parte a conflictului îi amenință copilul. 

„Nu au atacat-o, ci s-au luat de ea. Acum fiica mea este amenințată, precum și mulți oameni care au fost astăzi la întâlnirea de la Otaci. Bătaia a fost de fapt o provocare a reprezentanților comunității romilor”, a declarat pentru Sputnil Natalia Druță. 

Soția lui Petru Druță afirmă că incidentul de la Nistru doar a umplut paharul, însă de fapt conflictul ar fi mocnnit de mult timp.

„Sunt niște reglări de conturi. Ei își permit foarte multe în raport cu localnicii. Nu toți sunt așa, doar anumite persoane. Cu alți ne împăcăm foarte bine de mulți ani. În ultima lună, cazul nostru nu a fost singurul. Adolescenții din sat au fost bătuți. În Calarașeuca au luat telefonul unui ibăiat și l-au bătut. Astfel de cazuri sunt aproape în fiecare zi. Când copii noștri vin de la școală și cineva îi atacă, îi bate pur și simplu, îi bate cu picioarele în burtă, în cap pe copii din clasele a 4-a, a 6-a. Și acestea nu sunt cazuri unice. Se iau și de fete”, susține femeia. 

Natalia a mai spus că bătaia a încetat doar pentru că au intervenit mascații de la „Fulger”, însă conflictul nu este nici pe departe consumat. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

117
Tagurile:
Otaci, în masă, bătaie
Tematic
Video: Ca în vestul sălbatic: Elevi din țara noastră, implicați într-o bătaie în România


Загрузка...
Girofar

VIDEO șocant - Bătaie monstru la Otaci: Zeci de localnici și-au împărțit pumni și bâte

207
(reînnoit 00:37 25.06.2021)
O bătaie în masă, cum s-ar părea că poate avea loc doar în filme, s-a produs astăzi la Otaci, unde mai mulți localnici și-au împărțit pumni și picioare în cadrul unor reglări de conturi. Totul a pornit de la un conflict declanșat câteva zile mai devreme.

CHIȘINĂU, 24 iun - Sputnik. Ofițerul de presă al Inspectoratului de Poliție Ocnița Eugenia Molceanov a declarat pentru Sputnik Moldova că tot conflictul a început de fapt câteva zile mai devreme, pe 21 iunie, când doi tineri și o fată au mers să se odihnească la Nistru.

„La un moment dat, trei reprezentanți ai comunității romillor s-au apropiat de tânără. Fata s-a speriat foarte tare și și-a sunat repede un prieten și un coleg de clasă. Cei doi au venit într-un suflet să o apere și așa a început conflictul între ei și reprezentanții etniei rome, care a degenerat în bătaie”, a precizat ofițerul de presă.

Scandalul s-a lăsat cu implicarea poliției, care i-a eliberat însă pe cei trei tineri. Aceștia i-ar fi bătut măr pe „apărătorii” fetei, unul dintre care era minor. Celălalt, de 18 ani, se află la spital. 

Astăzi la Otaci a fost organizată o întâlnire a localnicilor pentru a discuta incidentul produs la Nistru. S-au prezentat peste 100 de oameni, iar cearta dintre părți s-a lăsat cu o bătaie în masă. Localnicii și-au aruncat nemilos pumni și bâte.

A fost nevoie de intervenția detațamentului „Fulger”, pentru a calma spiritile încinse la maxim.

„Acum e liniște. Nu sunt victime. Încă ieri o locuitoare din Otaci a îndemnat oamenii să iasă la întâlnire pentru a stabili cine a avut dreptate pe 21 iunie, când s-a produs bătaia dintre reprezentanții comunității rome și cei doi tineri. A fost deschis în rezultat un dosar penal, iar romii se află în libertate. La spital se află tânărul de 18 ani, care s-a ales cu multiple traumatisme, inclusiv cu traumatism cranio-cerebral. Celălalt - băiatul de 14 ani, tot s-a ales cu diferite traumatisme, dar nu este la spital”, a declarat Eugenia Molceanov pentru Sputnik Moldova

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

207
Tagurile:
romi, Otaci, în masă, bătaie


Загрузка...