Vaccinul ”Sputnik V”

Canada: ”Sputnik V”, un triumf al Rusiei

146
(reînnoit 11:05 16.02.2021)
Reprezentanții presei internaționale continuă să discute despre succesele pe care le înregistrează în lume primul vaccin rusesc împotriva coronavirusului.

CHIȘINĂU, 16 feb – Sputnik. O victorie științifică și diplomatică de proporții a Rusiei – așa a calificat interesul sporit față de vaccinul rusesc ”Sputnik V” comentatorul Radio Canada Tamara Alteresco.

Deficitul de vaccinuri determină UE să se uite spre Sputnik V
© Video: Ruptly / Sputnik / France TV / Российский фонд прямых инвестиций (РФПИ); Twitter Sputnik-V

Vara trecută, atunci când Rusia a anunțat despre dezvoltarea primului vaccin din lume împotriva coronavirusului, peste hotare preparatul a fost privit cu ostilitate, a amintit jurnalista. Ea a menționat de asemenea că în Occident s-a încercat învinuirea savanților ruși de încălcarea standardelor și practicilor stabilite de comunitatea științifică internațională.

”Sputnik V a devenit rapid un factor iritant în cursa vaccinurilor pe care Rusia, așa cum afirma ea, a câștigat-o, este menționat în material.

Însă în timp de o jumătate de an, ”miza mare a Kremlinului” s-a justificat atât din punct de vedere științific, cât și comercial și diplomatic. ”Sputnik V” este solicitat nu doar de partenerii Rusiei, ci și în Europa, unde deja este propusă producerea acestuia, constată jurnalista.

”Kremlinul are numeroase probleme în alte domenii, însă aceasta este o victorie ireproșabilă și fără de compromisuri pe care o pate prezenta”, consideră politologul, expert pentru politici în domeniul Sănătății la Universitatea Richmond Judith Twigg.

O cotitură radicală a opiniei publice în ceea ce ține de vaccinul rusesc s-a produs la începutul lunii februarie, atunci când prestigioasa revistă științifică The Lancet a ajuns la concluzia că vaccinul este la fel de eficient ca Pfizer și Moderna, a amintit Tamara Alteresco. Acest lucru s-a dovedit a fi suficient pentru ca, după luni de incertitudine, cererea pentru ”Sputnik V” să crească vertiginos, iar portofoliul comenzilor să fie plin.

Editorialistul a atras atenția asupra afirmațiilor ministrului francez de Externe Jean-Yves Le Drian despre faptul că ”vaccinul nu are cetățenie”. Președintele Emmanuel Macron a declarat la rândul său că decizia cu privire la vaccin se bazează pe știință, dar nu pe politică, a amintit jurnalista.

Chiar în pofida acutizării relațiilor dintre Rusia și Occident, Agenția europeană pentru medicamente activează în vederea aprobării vaccinului ”Sputnik V ”către sfârșitul primăverii, a mai menționat ea.

În țările în curs de dezvoltare, pozițiile vaccinului rusesc sunt considerabil mai puternice, a mai spus Alteresco. La prețul de zece dolari pentru o doză, preparatul este de două ori mai ieftin decât al concurenților.

”Sputnik” devine atractiv, dacă nu chiar singura variantă în așteptata livrare a dozelor de vaccinuri promise de fondul OMS COVAX, care a fost creat în vederea acordării de asistență pentru țările sărace”, a constatat analistul".

”Eu cred că ar fi bine să fie păstrat ”Sputnik” în calitate de opțiune pentru a vedea dacă poate fi util și poate salva vieți în Canada – iată care este scopul la urma urmelor”, a declarat specialistul în dezvoltarea vaccinurilor, fostul membru al grupului de lucru canadian pentru vaccinurile împotriva COVID-19 Gary Kobinger.

Succesul științific al Rusiei în dezvoltarea ”Sputnik V” este incontestabil, aceasta este o adevărată ”lovitură diplomatică”, care creează un potențial pentru răspândirea influenței și ”soft power” pe arena internațională, este sigură Judith Twigg.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

146
Tagurile:
Rusia, Vaccinul Sputnik V, Canada
Tematic
Data de la care Rusia ar putea furniza vaccinul ”Sputnik V” în UE
Un reprezentant OMS s-a imunizat cu vaccinul rus împotriva COVID-19
Poliția de Frontieră

Trecerea ilegală a frontierei la Tudora

41
(reînnoit 23:04 16.06.2021)
Doi moldoveni de 37 și 53 de ani, în după amiaza zilei de ieri, 15 iunie, au încercat să treacă ilegal frontiera de stat la Tudora, intenționând să ajungă în Ucraina.

CHIȘINĂU, 16 iun – Sputnik. Bărbații au fost observați de către patrula Sectorului Poliției de Frontieră "Tudora-1" în cadrul serviciului de supraveghere şi control al frontierei, la o distanță de 500 m de la linia de frontieră.

Pagube provocate de ploi în Găgăuzia
© Photo : Предоставлено региональной комиссией по ЧС
S-a stabilit că bărbatul de 53 de ani din raionul Glodeni a încercat să iasă din țară prin punctul de trecere Palanca. Autoritățile ucrainene i-au interzis intrarea în țară, astfel bărbatul a decis să traverseze frontiera prin ocolirea acesteia. El a încercat să treacă frontiera împreună cu bărbatul de 37 de ani, pe care l-a întâlnit în drumul spre graniță.

Angajații Direcției regionale EST continuă cercetările. Persoanele au fost reținute până la stabilirea tuturor circumstanțelor. Pe numele acestora au fost întocmite procese-verbale de audiere și constatare a infracțiunii prevăzute de art. 362 al. 1 al Codului Penal al Republicii Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

41


Загрузка...
Микрофон в студии радио Sputnik

Sănătatea mintală: La cine puteți adresa dacă aveți nevoie de ajutor

89
(reînnoit 21:46 16.06.2021)
În cadrul emisiunii "ATITUDINI", coordonatoarea Centrului Comunitar de Sănătate Mintală Asociația Medicală Teritorială Buiucani Lucia Carp a explicat care sunt pașii pe care trebuie să-i întreprindă o persoană care trece printr-o suferință emoțională.
Sănătatea mintală: La cine vă puteți adresa dacă aveți nevoie de ajutor

Persoanele care simt o stare de neliniște sufletească, sunt în depresie sau ajung să aibă chiar și gânduri suicidare, trebuie să se adreseze primordial la un specialist pentru a evita ulterioarele consecințe negative. Primul pas este să-i comunice medicului de familie despre starea prin care trec și să înțeleagă că nu sunt singuri în fața problemelor.

"Comportamentul suicidar este precedat de stările depresiv anxioase. Este important să vă adresați cât mai curând medicului de familie, care va aprecia starea dumneavoastră la nivel de medicină primară și, în funcție de severitatea simptomelor, va prescrie un tratament ușor la domiciliu sau în cazul stabilirii unei grad de severitate moderat, vă va direcționa la Centrul Comunitar de Sănătate Mintală", a explicat Lucia Carp.

Potrivit interlocutoarei, în municipiul Chișinău sunt cinci Centre Comunitare, iar pe întreg teritoriul țării – aproximativ 40 de instituții cu acest profil.

"În urma unei examinări mai minuțioase de către psihiatru, sunt stabilite terapiile pe care le va urma persoana. Tratamentul constă din psihoterapie (în cazuri ușoare și medii) sau psihoterapie și tratament medicamentos - în cazuri mai grave. Tratamentul ar putea dura de la 7 la 10 luni, lucru despre care trebuie informat pacientul de la bun început", a precizat specialistul.

Este important de menționat că persoanele asigurate nu trebuie să achite pentru tratament, medicamentele prescrise fiind compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

89
Tagurile:
suicid, medic de familie
Tematic
Cutremurător: Motivele pentru care moldoveni recurg la acte de suicid


Загрузка...