Bărbat cu probleme

Oameni cu probleme mintale nu beneficiază de nicio asistență în Chișinău: Cine e de vină

54
(reînnoit 14:41 17.02.2021)
Statul a pornit în 2014 o reformă în domeniul sănătății mintale, dar fără a pune mai întâi bazele ei: buna cooperare dintre toate instituțiile implicate, s-a menționat într-o emisiune la Sputnik Moldova.

CHIȘINĂU, 16 feb – Sputnik. Este absolut necesară la ora actuală organizarea unui management comun pentru gestionarea cazurilor pacienților cu probleme psihice, au subliniat invitații emisiunii „Atitudini” din 15 februarie de la Sputnik Moldova

Acest fapt ar asigura o mai bună conjugare a eforturilor tuturor instituțiilor de competența cărora țin, la o etapă sau alta, soluționarea și monitorizorea acestor cazuri – serviciile medicale, serviciile sociale, Poliția.

Actualmente, există pacienți cu tulburări psihice grave care nu beneficiază de servicii medicale complexe și calitative luni și ani în șir.

Înființarea unui centru de management comun în domeniul sănătății mintale se află pe agenda Ministerului Sănătății, a menționat în emisiune unul dintre invitați, Arcadie Astrahan, director de programe la Centrul de Sănătate Mintală din sectorul Botanica al orașului Chișinău.

Moderatoarea emisiunii, Maria Dimineț, a povestit că a întâlnit personal un caz în care o femeie din Chișinău, cu tulburări mintale, nu se afla în evidența medicilor, locuia absolut singură într-un apartament de bloc, n-avea tutori și nu era vizitată de niciun asistent social.

În asemenea cazuri, dacă de exemplu, în bloc se produce o inundație din cauza persoanei cu probleme de sănătate mintală, vecinii cheamă Poliția. Poliția reacționează, se prezintă la fața locului, dar practic are mâinile legate de cele mai multe ori și nu este în măsură să rezolve problema.

„Asemenea cazuri pot fi doar tangențial problema Poliției”, a confirmat în emisiune Daniel Mazepa, șeful Secției Poliție Comunitară DGSP.

De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că polițiștii n-au acces la „fișa ,medicală” a persoanei, informația fiind secretă. Ei nici măcar nu pot afla dacă persoana are cu adevărat probleme de sănătate mintală și dacă se află în evidență, dacă nu s-au mai confruntat cu acel caz.

În al doilea rând, dacă ajung la concluzia că în acel moment persoana nu prezintă pericol social, polițiștii n-o pot evacua.

În atare situații, Poliția poate chema echipajul medical special. Însă medicii-psihiatri își pot manifesta nemulțumirea dacă văd la fața locului o persoană care nu manifestă semne evidente de agitație. Chiar dacă este agitată, medicii îi pot injecta un calmant. În rare cazuri, doar dacă este foarte agitată, persoana poate fi dusă, cu ajutorul Poliției, și internată la un spital specializat, potrivit celor relatate de Daniel Mazepa.   

Prin urmare, oamenilor le este foarte dificil să rezolve situația unor asemenea vecini de bloc și sunt nevoiți să trăiască cu grija ca nu cumva respectiva persoană să-i pună în pericol pe toți locatarii.    

Există, totuși, unele progrese în domeniul reformei în domeniul sănătății mintale.

Moderatoarea emisiunii a menționat că această reformă a fost pornită încă în 2014. 

De atunci, au fost create centre de sănătate mintală și echipe multidisciplinare, pregătite să acorde asistență medicală bolnavilor la locul de trai.

Arcadie Astrahan a povestit despre unul dintre aspectele care au fost îmbunătățite la Botanica.

Potrivit lui, 120 de copii cu grave probleme de sănătate mintală beneficiază acum de serviciile kinetoterapeutului, ale psihologului, sunt pregătiți pentru școală – toate acestea absolut gratuit. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

54
Tagurile:
Chisinau, boli mintale, probleme
Tematic
Maria Dimineț: Orice spune un jurnalist trebuie să fie fundamentat pe cunoștințe
Tot mai mulți tineri au probleme de sănătate mintală. Cum îi putem depista și ajuta
Importanța creării unui Centru Național de Sănătate Mintală
centrul COVID-19 Chișinău MoldExpo

Trei persoane, răpuse de COVID-19: Câte cazuri noi s-au confirmat

41
(reînnoit 18:36 21.06.2021)
Ministerul Sănătății anunță că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate alte 47 de cazuri noi de infectare cu COVID-19, iar alte trei persoane au murit.

CHIȘINĂU, 21 iunie - Sputnik. Alte 47 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în țara noastră. Din numărul total de cazuri, patru sunt de import și toate persoanele au venit din Rusia.

În total, în spitalele din țară sunt internați 135 de pacienți, dintre care 45 sunt în stare extrem de gravă, iar 11 sunt intubați. Acasă se tratează 651 de persoane.

Alte 39 de oameni s-au vindecat în ultimele 24 de ore, iar în total de la începutul pandemiei s-au lecuit peste 249 de mii de persoane.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 256 187.

Totodată, alte trei persoane au murit după ce au pierdut lupta cu COVID-19. Este vorba de doi bărbați și o femeie cu vârstele cuprinse între 67 și 69 de ani. Bilanțul deceselor în țara noastră a ajuns la 6 173.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

41
Tagurile:
cazuri, decese, COVID-19
Tematic
Tot mai puține cazuri noi de COVID-19: Datele anunțate de Ministerul Sănătății
Avertizare: Cei vaccinați împotriva COVID-19 trebuie să evite asta
COVID-19 în Moldova: Câte cazuri noi s-au confirmat astăzi


Загрузка...
Parc

Încă un scuar din Chișinău va fi renovat: Cum va arăta

37
(reînnoit 17:48 21.06.2021)
Autoritățile municipale promit renovarea a încă unui scuar din orașul Chișinău. Lucrările de reabilitare vor fi inițiate în scurt timp.

CHIȘINĂU, 21 iun - Sputnik. Scuarul „Consiliul Europei” din Capitală va fi renovat. Anunțul a fost făcut de primarul Chișinăului, Ion Ceban pe pagina sa de Facebook. Scuarul este amplasat între străzile Alexei Mateevici și Mihai Kogălniceanu. Potrivit primarului, lucrările de reabilitare vor începe peste două săptămâni. 

„În urma inspectării zonei, am decis că lucrările de renovare vor include amenajarea aleilor pietonale, instalarea sistemului de irigare, iluminării publice, mobilierului urban, amenajarea spațiilor verzi. Totodată, terenul de joacă pentru copii, instalat cu sprijinul Ambasadei SUA în Republica Moldova își va păstra conceptul”, scrie Ceban pe pagina sa de Facebook.

El a mai precizat că lucrările de renovare ar putea dura două luni. Scuarul se află în stare deplorabilă. A fost lăsat în paragină, iar acum se dorește transformarea acestuia într-un loc util și plăcut pentru chișinăuieni.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

37
Tagurile:
renovat, renovare, scuarul europa, scuar
Tematic
Foto: În scuarul Mihai Eminescu a apărut sculptura Veronicăi Micle


Загрузка...
imagini din arhivă

Câți moldoveni sunt înscriși pentru a vota la alegerile parlamentare anticipate