Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo

COVID-19: Aproape o mie de infectări au fost confirmate astăzi

71
(reînnoit 17:51 11.02.2021)
Ministerul Sănătății a prezentat datele cu privire la evoluția coronavirusului în Republica Moldova. În timp de 24 de ore au fost confirmate 993 de cazuri de infecție cu COVID-19.

CHIȘINĂU 11 feb - Sputnik. Ministerul Sănătății anunță că 993 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi, în Republica Moldova. Din numărul total, şase sunt de import, iar restul sunt cu transmitere locală. În total au foste efectuate 3 342 de teste, dintre care 3 048 au fost primare. Astfel, bilanțul persoanelor infectate a ajuns la 167 546.

Totodată, 50 de lucrători medicali au fost testați pozitiv cu COVID-19. De asemenea, 280 de pacienți sunt în stare extrem de gravă, dintre care 50 sunt conectați la aparate de respirație artificială.

Între timp, alte 601 persoane au fost vindecate. În total, 155 557 de persoane au fost tratate de COVID-19. Din păcate, s-au înregistrat și noi decese. Ministerul Sănătății informează că astăzi au murit 18 persoane din cauza complicațiilor provocate de coronavirus. În total, de la începutul pandemiei și-au pierdut viața 3 607 oameni, dintre care de lucrători medicali.

Miercuri, secretarul de stat de la Ministerul Sănătăţii, Tatiana Zatîc, a declarat că numărul cazurilor de infectare a început să crească, iar în aceste condiţii cetăţenii trebuie să fie precauţi şi să respecte măsurile anti-COVID-19. 

"Virusul nu cedează, face ravagii în rândul populației. În această săptămână, numărul cazurilor a crescut cu 32,3%, numărul de decese cu 36,4%, iar numărul de vindecați - cu 29,2%. Avem o cifră mare de cazuri. Ne îngrijorează mult", a declarat Tatiana Zatîc, secretarul de stat la Ministerul Sănătății. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

71
Tagurile:
decese, bolnavi, coronavirus, COVID-19
Tematic
Un reprezentant OMS s-a imunizat cu vaccinul rus împotriva COVID-19
Angajații Ambasadei Republicii Moldova în Israel, vaccinați împotriva COVID-19
Poliția de Frontieră

Trecerea ilegală a frontierei la Tudora

36
(reînnoit 23:04 16.06.2021)
Doi moldoveni de 37 și 53 de ani, în după amiaza zilei de ieri, 15 iunie, au încercat să treacă ilegal frontiera de stat la Tudora, intenționând să ajungă în Ucraina.

CHIȘINĂU, 16 iun – Sputnik. Bărbații au fost observați de către patrula Sectorului Poliției de Frontieră "Tudora-1" în cadrul serviciului de supraveghere şi control al frontierei, la o distanță de 500 m de la linia de frontieră.

Pagube provocate de ploi în Găgăuzia
© Photo : Предоставлено региональной комиссией по ЧС
S-a stabilit că bărbatul de 53 de ani din raionul Glodeni a încercat să iasă din țară prin punctul de trecere Palanca. Autoritățile ucrainene i-au interzis intrarea în țară, astfel bărbatul a decis să traverseze frontiera prin ocolirea acesteia. El a încercat să treacă frontiera împreună cu bărbatul de 37 de ani, pe care l-a întâlnit în drumul spre graniță.

Angajații Direcției regionale EST continuă cercetările. Persoanele au fost reținute până la stabilirea tuturor circumstanțelor. Pe numele acestora au fost întocmite procese-verbale de audiere și constatare a infracțiunii prevăzute de art. 362 al. 1 al Codului Penal al Republicii Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

36


Загрузка...
Микрофон в студии радио Sputnik

Sănătatea mintală: La cine puteți adresa dacă aveți nevoie de ajutor

87
(reînnoit 21:46 16.06.2021)
În cadrul emisiunii "ATITUDINI", coordonatoarea Centrului Comunitar de Sănătate Mintală Asociația Medicală Teritorială Buiucani Lucia Carp a explicat care sunt pașii pe care trebuie să-i întreprindă o persoană care trece printr-o suferință emoțională.
Sănătatea mintală: La cine vă puteți adresa dacă aveți nevoie de ajutor

Persoanele care simt o stare de neliniște sufletească, sunt în depresie sau ajung să aibă chiar și gânduri suicidare, trebuie să se adreseze primordial la un specialist pentru a evita ulterioarele consecințe negative. Primul pas este să-i comunice medicului de familie despre starea prin care trec și să înțeleagă că nu sunt singuri în fața problemelor.

"Comportamentul suicidar este precedat de stările depresiv anxioase. Este important să vă adresați cât mai curând medicului de familie, care va aprecia starea dumneavoastră la nivel de medicină primară și, în funcție de severitatea simptomelor, va prescrie un tratament ușor la domiciliu sau în cazul stabilirii unei grad de severitate moderat, vă va direcționa la Centrul Comunitar de Sănătate Mintală", a explicat Lucia Carp.

Potrivit interlocutoarei, în municipiul Chișinău sunt cinci Centre Comunitare, iar pe întreg teritoriul țării – aproximativ 40 de instituții cu acest profil.

"În urma unei examinări mai minuțioase de către psihiatru, sunt stabilite terapiile pe care le va urma persoana. Tratamentul constă din psihoterapie (în cazuri ușoare și medii) sau psihoterapie și tratament medicamentos - în cazuri mai grave. Tratamentul ar putea dura de la 7 la 10 luni, lucru despre care trebuie informat pacientul de la bun început", a precizat specialistul.

Este important de menționat că persoanele asigurate nu trebuie să achite pentru tratament, medicamentele prescrise fiind compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

87
Tagurile:
suicid, medic de familie
Tematic
Cutremurător: Motivele pentru care moldoveni recurg la acte de suicid


Загрузка...