Poliția din Hâncești desfășoară razii

Foto - Polițiștii desfășoară razii: Ce verifică oamenii legii

680
(reînnoit 12:56 07.02.2021)
Dacă ați crezut că oamenii legii a încetat să mai verifice localurile, magazinele, benzinăriile sau saloanele de frumusețe la capitolul respectarea restricțiilor anti-COVID, vă înșelați amarnic. Polițiștii din Hâncești anunță că desfășoară razii.

CHIȘINĂU, 7 feb – Sputnik. Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Hâncești anunță că monitorizează ca restricțiile impuse pe perioada stării de urgență în sănătate publică să fie respectate. Astfel, sunt verificați agenții economici, unitățile de transport de pasageri, benzinăriile, farmaciile și frizeriile.

Poliția din Hâncești desfășoară razii
Poliția din Hâncești desfășoară razii

În urma controalele desfășurate, polițiștii au întocmit 16 procese contravenționale pentru diverse abateri identificate. 

Poliția din Hâncești desfășoară razii
Poliția din Hâncești desfășoară razii

Totodată, oamenii legii îndeamnă cetățenii să respecte în continuare următoarele reguli:

  • Să păstreze distanța socială de cel puțin un metru;
  • Să poarte măști de protecție în transportul public sau în spații închise;
  • Să evite locurile aglomerate;
  • Să se spele cât mai des pe mâini cu apă și săpun și să-și acopere nasul și gura atunci când tușeșc sau strănută;
  • Cei care se află în autoizolare sunt îndemnați să nu părăsească casa. 

De la începutul pandemiei, în țara noastră au fost confirmate 164 243 cazuri de COVID-19. Dintre acestea, 153 196 de persoane au fost tratate de coronavirus, iar 3 530 au decedat din cauza complicațiilor provocate de virus. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

680
Tagurile:
Direcția de poliție, versiunea poliției, Secție de poliție, ofițer de poliție, poliție
Tematic
Șeful Inspectoratului de Poliție Cahul a fost suspendat din funcție
Foto: Accident la Călărași cu implicarea unei mașini de Poliție
Elena Kovaliova

De ce profesorii închid ochii la agresiunea și violența din școli: Opinia psihologului

19
(reînnoit 11:23 25.06.2021)
Unii pedagogi consideră că nu poartă răspundere pentru educația copilului și că acest rol îl are de fapt familia. Declarația a fost făcută în studioul Sputnik Moldova de către psihologul Elena Kovaliova. 

CHIȘINĂU, 25 iun  - Sputnik. Unii profesori sunt de părere că rolul lor este doar de a preda, iar de educația copiilor trebuie să se ocupe familia.

Psihologul Elena Kovaliova a declarat în studioul Sputnik Moldova că o astfel de viziune este pur și simplu o încercare de a scăpa de responsabilitatea pentru dezvoltarea personalității la elevi. Specialistul este de părere că atmosfera din școală este importantă, iar profesorii ar trebui să acorde atenție relației dintre colegii de clasă. 

„Am fost la o ședință în care profesorul a explicat teroarea psihologică pe care copiii au aplicat-o în raport cu un nou coleg de clasă. Se ghidează de filosofia postmodernismului: se presupune că fiecare are propriul său punct de vedere și dreptul de a-l apăra agresiv”, a spus psihologul.

Kovaliova a subliniat că înșiși profesorii nu sunt pregătiți pentru o astfel de evaluare a amploarei acestui fenomen.

„În același timp, o persoană, arătând agresivitate față de altul și distrugându-i demnitatea prin abuz fizic sau verbal, folosește bullying-ul (din engleză bullying înseamnă hărțuire, urmărire agresivă) și mobbing (din engleză - mulțime agresivă, bandă) - insulte”, susține psihologul.

Acest lucru, a conchis Kovaliova, indică faptul că o astfel de persoană, indiferent de vârsta sa, are probleme cu sistemul de valori.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

19
Tagurile:
școală, elevi, psiholog


Загрузка...
Certificat de vaccinare electronic

Ultima oră: Cum vor putea călători moldovenii - certificate COVID-19

172
(reînnoit 12:20 25.06.2021)
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a oferit informații detaliate privind certificatele de vaccinare împotriva coronavirusului.

CHIȘINĂU, 25 iun - Sputnik. Certificatul de vaccinare împotriva coronavirusului nu este un pașaport, care interzice mobilitatea acestora.

3

Certificatul de vaccinare este o dovadă oficială că persoana a fost imunizată și se eliberează fiecărei persoane care a fost vaccinată. Precizarea a fost făcută de medicul epidemiolog la Agenția Națională de Sănătate Publică, Alexei Ceban în cadrul unei conferințe cu genericul „Vaccinarea împotriva COVID-19: Totul despre certificatele de vaccinare”. Epidemiologul mai spune că fiecare certificat, pe lângă rolul de evidență medicală, va ajuta cetățenii să traverseze frontierele mai multor state cu ușurință. 

„Certificatul de vaccinare va lua de pe umerii cetățenilor povara de a efectua testele PCR, adică testul pentru identificarea virusului SARS COV-2. Acesta este unul destuol de incomod și costisitor. Statul acoperă gratuit doar testul efectuat de persoanele care prezintă simptome ale coronavirusului sau dacă a fost în contact cu o persoană infectată”, a declarat medicul epidemiolog la Agenția Națională de Sănătate Publică. 

Așa cum s-a vorbit anterior, certificatele sunt emise în trei limbi - română, engleză și rusă. Fiecare stat decide asupra certificatului care este sau nu acceptat pentru intrarea pe teritoriul acestuia. 

„Unele state, de exemplu, ar putea să nu accepte certificatul din care lipsește seria vaccinului sau numele producătorului sau chiar data administrării. Acest certificat nu va fi considerat valid. Încă din luna februarie ne-am condus de recomandările internaționale de elaborare a unui astfel de certificat astfel încât acesta să fie aliniat din start la toate cerințele. Ceea ce încearcă să facă Uniunea Europeană - certificat COVID-19, care incude și vaccinarea și testul PCR, este un certificat complex pentru statele membre ale UE. La moment toate acțiunile sunt concentrate asupra acestor state. Republica Moldova este conectată la un timp de așteptare pentru primirea acestui certificat, ca și în cazul altor state. Suntem siguri că avem certificate care conțin toate variabilele necesare pentru ca să putem genera certificatul electronic”, menționează medicul. 

Potrivit lui Alexei Ceban mai multe state recunosc certificatul de vaccinare emis în Republica Moldova. Este vorba de Ucraina, dar și unele state din Uniunea Europeană. Ce ține de statele din UE care recunosc validitatea certificatului de vaccinare emis în țara noastră, Ceban spune că lista statelor se poate modifica în funcție de măsurile puse în aplicare de fiecare stat în parte. Epidemiologul nu a putut anunța o dată sau o perioadă concretă când certificatele de la noi ar putea fi recunoscute în statele UE. 

Comisia Europeană
© Sputnik / Алексей Витвицкий

Medicul mai spune că mulți fac vaccinul pentru a primi certificatul de vaccinare anume cu scopul de a călători. Totuși, spune Alexei Ceban, rolul vaccinării este necesitatea de a preveni răspândirea virusului.

„Persoana vaccinată nu prezintă pericol pentru ce cu care se află într-un transport comun. De asemenea nu prezintă pericol pentru țara în care pleacă. Fiecare țară încearcă să-și protejeze cetățenii. Certificatul de vaccinare nu este un pașaport care va interzice mobilitatea persoanelor”, a mai spus medicul. 

Certificatele vor conține informații precum datele personale ale cetățenilor vaccinați - nume, prenume, vârstă, IDNP, sex, domiciliu. La fel vor fi incluse și datele despre vaccinare care conțin numărul dozei și producătorul. De asemenea, sunt incluse și datele Centrului de vaccinare și locul pentru ștampilare și semnătură. Odată cu emiterea certificatelor electronice nu va mai fi nevoie de semnătură și ștampilă. Alexei Ceban a precizat că datele cu caracter personal vor fi protejate și nu poate fi vorba de discuții în acest sens. Acces la datele personale are doar persoana care deține certificatul și Centrul de Vaccinare.   

 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

172


Загрузка...