PCCOCS

Un fost subaltern al lui Viorel Morari a fost reținut

77
Un fost procuror anticorupție a fost reținut marți, 26 ianuarie, în dosarul „VENTO”, în care figurează și șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari. El este cercetat pe patru capete de acuzare.

CHIȘINĂU 27 ian - Sputnik. Procuratura Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) l-a reținut pe un subaltern al șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție. El figurează în același dosar în care în calitate de bănuit este și Viorel Morari. Fostul procuror anticorupție este cercetat pe patru capete de acuzare, mai exact ”exces de putere”, ”fals în acte publice”, ”reținerea sau arestarea ilegală” și ”tragerea cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate”.

 Potrivit procuraturii, aceste acțiuni ar fi fost comise în privința coproprietarilor unei rețele de benzinării, cărora, în coparticipare cu șeful său de atunci (actualul șef suspendat al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari), doi polițiști și alte persoane încă nestabilite, le-ar fi fabricat un dosar la comandă.

Recent, frații Igor și Adrian Borș, coproprietarii unei rețele de benzinării, au fost reabilitați în drepturi, după ce s-a ajuns la concluzia că în anul 2018 au fost persecutați, reținuți, arestați, deposedați de avere și trași ilegal la răspundere penală într-un dosar la comandă.

Amintim că șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost reținut de oamenii legii și a fost eliberat la doar o zi după ce a fost plasat în arest pentru o perioadă de 30 de zile.

Procuratura Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) a contestat decizia Judecătoriei Chișinău de a-l elibera din arest pe șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, iar miercuri, 27 ianuarie, Curtea de Apel Chișinău va examina contestația.

Viorel Morari
© Sputnik / Miroslav Rotari

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție a fost arestat în luna ianuarie 2020, fiind pus sub învinuire pentru abuz în serviciu și fals în acte publice.

Ulterior, i-au fost înaintate și alte capete de acuzare - amestec în înfăptuirea urmăririi penale, îmbogățire ilicită și spălare de bani.

În consecință, Viorel Morari a stat în arest mai bine de o lună, iar la mijlocul lunii februarie a fost eliberat de sub control judiciar din sala de judecată, după ce magistrații au respins solicitarea procurorilor de a prelungi arestul cu 60 de zile. 

Viorel Morari a ajuns șef la Procuratura Anticorupție în aprilie 2016 și a demisionat în primăvara anului 2019. La mijlocul lunii septembrie a aceluiași an, a fost restabilit în funcție. Pe 23 ianuarie 2020, Consiliul Suprem al Procurorilor l-a demis pe Morari din funcția de șef al Procuraturii Anticorupție până la adoptarea unei decizii finale cu privire la cazul în care este vizat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

77
Tagurile:
Curtea de Apel, Procuratura Anticorupţie, PCCOCS
Imagine din arhivă

Epidemiolog: Numărul cazurilor de COVID-19 a scăzut datorită închiderii școlilor

68
Șefa catedrei Epidemiologiei a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” Angela Paraschiv a explicat în studioul Radio Sputnik Moldova de ce a scăzut numărul de infectări cu COVID-19.

CHIȘINĂU, 13 apr - Sputnik. Șefa catedrei Epidemiologiei a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a declarat în cadrul emisiunii „Logica puterii” că scăderea numărului de infectări zilnice cu COVID-19 are legătură directă cu închiderea școlilor și trecerea la învățământul online. 

„Anume copiii care învață la școală - ei aduceau de fapt virusul la domiciliu și părinții se infectau ca rezultat. Iată că anume atunci când s-au închis școlile și s-a trecut la învățământul online ca rezultat am văzut peste două săptămâni o scădere a numărului de cazuri. Asta este de fapt reflectarea măsurilor ce s-au impus privitor la învățământ”, a declarat Angela Paraschiv.

Medicul epidemiolog afirmă că la noi în țară s-au făcut și studii despre măsura în care virusul este transmis de la copii la maturi. 

„A fost demonstrat nu doar la noi în țară, dar și în alte țări unde s-a făcut o evaluare a riscului privitor la transmiterea infecției de la copii la maturi. Același lucru am observat și noi, în Republica Moldova. Au fost realizate studii în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase de Copii, unde s-au evaluat sursele de infecție primare care au servit drept infectare a adulților și practic în peste 50 la sută din cazuri sursa primară au fost copiii”, a declarat Șefa catedrei Epidemiologiei a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

Marți în Republica Moldova au fost confirmate 544 de cazuri noi de infectare cu COVID-19. Astfel, bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 242 364.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

68
Tagurile:
școli, vaccin
Tematic
Informații actualizate: Câți elevi și cadre didactice sunt confirmați cu COVID


Загрузка...
Centrul COVID-19 Chișinău

COVID-19: Mai puține infectări și decese confirmate astăzi

46
(reînnoit 17:50 13.04.2021)
Ministerul Sănătății a prezentat datele cu privire la evoluția coronavirusului în Republica Moldova. În ultimele 24 de ore au fost confirmate 544 de cazuri de infecție cu COVID-19.

CHIȘINĂU, 13 apr – Sputnik. Ministerul Sănătății anunță că 544 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate în ultimele 24 de ore în Republica Moldova. Asta după ce luni au fost confirmate 603 persoane infectate cu virusul COVID-19. 

Toate cazurile înregistrate astăzi sunt cu transmitere locală. Numărul total de teste efectuate – 4 352, dintre care 939 au fost teste Rapid – Antigen. Astfel, bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 242 364.

Totodată, nouă lucrători medicali au fost testați pozitiv cu COVID-19. De asemenea, 293 de pacienți sunt în stare extrem de gravă, dintre care 41 sunt conectați la aparate de respirație artificială. În același timp, 1 214 de persoane au fost vindecate de coronavirus. În total, 225 036 de cetățeni au fost tratați. În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 6 714 de persoane, iar 18 291 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Din păcate, s-au înregistrat și noi decese. Ministerul Sănătății informează că astăzi au murit 29 de persoane din cauza complicațiilor provocate de coronavirus. Printre cei care au pierdut lupta cu virusul este și medicul stomatolog Dorin Mărgărint, care activa în municipiul Bălți. În total, de la începutul pandemiei și-au pierdut viața 5 437de oameni, dintre care 110 sunt lucrători medicali. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

46
Tagurile:
pandemie, coronavirus, COVID-19
Tematic
Cum vor fi tratați pacienții cu COVID-19: Protocolul clinic național a fost modificat
Rezultatele campaniei de imunizare: Eficiența vaccinului împotriva COVID-19


Загрузка...