Vaccinul anti-COVID-19 în fața logoului Pfizer

Moldova a solicitat livrarea vaccinului Pfizer pentru a imuniza populația: Răspuns oficial

246
(reînnoit 17:39 19.01.2021)
Ministerul Sănătății informează că a solicitat pe 15 ianuarie acordarea vaccinului anti-COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech. Iată ce răspuns a oferit platforma COVAX Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 19 ian - Sputnik. Ministerul Sănătății informează pe pagina sa web că a expediat pe 15 ianuarie o solicitare către platforma COVAX (creată de Organizația Mondială a Sănătății și Comisia Europeană pentru a oferi acces la instrumente de combatere a COVID-19), în care a cerut să-i fie livrate Republicii Moldova dozele necesare de vaccin Pfizer/BioNTech pentru a imuniza jumătate din populație. 

„Republica Moldova a solicitat acoperirea a 50% din populație cu doze de vaccin anti-COVID-19 prin intermediul COVAX, dintre care 20% oferite gratuit și 30% prin intermediul mecanismului de cost-sharing cu prețuri preferențiale”, menționează Ministerul Sănătății.

Trebuie precizat că acest vaccin trebuie păstrat la o temperatură de -70 de grade Celsius. În context, autoritățile precizează că Moldova poate în prezent stoca o cantitate limitată de vaccinuri, dar capacitățile vor fi extinse în următoarele săptămâni. 

„Republica Moldova are capacitate de stocare a vaccinului la –70 de grade Celsius în mărime de 140 mii doze de vaccin în cadrul ANSP, cu posibilitatea de extindere de la sfârșitul lunii ianuarie 2021, cu spațiu adițional minim pentru încă 400 mii doze de vaccin la temperatura de -70 de grade Celsius. (...) Totodată, în cadrul Mecanismului de răspuns la COVID-19 finanțat de Fondul Global a fost solicitată achiziționarea a 4 congelatoare: 2 cu regim de temperatură -20 C și 2 unități cu regim -70 C, care urmează să intre în țară până pe 31 ianuarie”, precizează Ministerul.

COVAX a informat că este disponibil să acorde unui număr limitat de țări vaccinul produs de Pfizer/BioNTech în proporție de 0,25% din populație pentru fiecare țară în luna februarie 2021.
Frigiderul unde vor fi depozitate vaccinurile împotriva COVID-19
© Photo : Courtesy of Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale
Frigiderul unde vor fi depozitate vaccinurile împotriva COVID-19

Precizările au fost făcute de minister după ce fostul ministru al Sănătății și actualul consilier al președintelui pe probleme de sănătate, Ala Nemerenco, a declarat că Ministerul Sănătății a refuzat să procure vaccinul Pfizer. 

Frigiderul unde vor fi depozitate vaccinurile împotriva COVID-19
© Photo : Courtesy of Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale
Frigiderul unde vor fi depozitate vaccinurile împotriva COVID-19

Instituția menționează că a remis anterior o scrisoare de intenție în adresa Organizației Mondiale a Sănătății pentru a participa la programul WHO COVAX Facility Program, iar pe 30 iulie a fost aprobată eligibilitatea Republicii Moldova de acces la vaccinurile împotriva infecției COVID-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

246
Tagurile:
Moldova, COVID-19, vaccin
скамейка

În Moldova vor fi impuse noi restricții: Când vor fi cunoscute detaliile

217
Ministerul Sănătății este îngrijorat de înrăutățirea situației epidemice legate de răspândirea noului coronavirus.

CHIȘINĂU, 25 feb – Sputnik. Vineri va fi convocată o nouă ședință a Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică la care urmează să fie aprobate noi măsuri privind ocrotire sănătății. Anunțul a fost făcut de serviciul de presă al ministerului de resort.

Instituția precizează că, în contextul situației epidemice nefavorabile, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Tatiana Zatîc ”a convocat în ședință specialiștii epidemiologi ai Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, pentru a discuta și înainta Comisiei Naționale pentru Sănătate Publică măsuri restrictive menite să reducă cazurile de infecție cu COVID-19”.

”Mâine, urmează CNESP să se întrunească într-o ședință pentru a aproba noi măsuri de sănătate publică”, este precizt în comunicatul Ministerului.

O nouă pandemie devastatoare amenință omenirea: Încă un virus transmis de lilieci>>>

De menționat că în unele instituții de învățământ din Capitală părinții au fost anunțați deja că de vineri elevii vor fi trecuți iarăși la instruirea online din cauza numărului mare de infectări cu noul coronavirus.

Amintim că joi au fost anunțate alte 1736 de cazuri confirmate de COVID-19. Este în creștere alarmantă și numărul cazurilor grave, dar și al deceselor

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

217
Tagurile:
COVID-19, restricții, Ministerul Sănătăţii
Tematic
Restricții mai dure: Cum comentează specialiștii noile decizii


Загрузка...
Microfon în studioul Sputnik

Copiii, victime ale abuzului sexual online: Cazuri înregistrate în Moldova

64
(reînnoit 21:56 25.02.2021)
Tot mai mulți copii sunt abuzați în mediul online, arată datele statistice. Fenomenul a luat amploare în pandemie, perioadă în care minorii s-au aflat mai mult fără supravegherea părinților. Cum ajung copiii victime în mediul virtual și cum poate fi prevenit fenomenul?
Copiii, victime ale abuzului sexual online: Cazuri înregistrate în Moldova

În anul 2020, poliția a înregistrat 63 de cazuri de abuz și exploatare sexuală pe internet a copiilor și au fost inițiate 45 de cauze penale. Despre acest lucru a anunțat ofițerul principal de investigații în cadrul Direcției Investigații Infracțiuni Informatice, Rozalina Crudu.

"A fost un număr în creștere, cauzat de pandemie și de faptul că oamenii petreceau mai mult timp în mediul online. În comparație cu anii precedenți, au predominat cazurile de pornografie infantilă", a subliniat ofițerul.

Rozalina Crudu susține că adesea abuzatorii stabilesc contact cu copiii minori prin rețelele de socializare, ascunzându-și identitatea. Aceștia încearcă să obțină încrederea minorilor, solicită poze și video cu caracter intim, iar ulterior ajung să amenințe minorii cu aceste materiale.

"Recomandăm copiilor să nu intre în contact cu persoane necunoscute, să verifice informația profilului dacă este fals sau nu, să nu discute pe teme personale în mediul online, să nu acceseze link-uri primite online, să nu accepte propunerile și cadourile atractive, să nu accepte să se întâlnească cu persoane necunoscute, iar în cazul în care a fost amenințați - să apeleze la un adult", a subliniat interlocutoarea.

În acest sens, Rozalina Crudu a remarcat rolul părinților și grija pe care trebuie să o manifeste față de copii. Adulții trebuie să fie prieteni cu copiii săi și să comunice zi de zi pe diverse subiecte. Astfel, orice situație neplăcută ar putea fi prevenită, susține interlocutoarea.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

64
Tagurile:
copii, online, abuz
Tematic
Minori certați cu legea: Iată ce ilegalități grave au comis - Video


Загрузка...