CHIȘINĂU, 18 ian - Sputnik. Peste 100 de elevin din țară au fost testați pozitiv cu noul tip de coronavirus, informează Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Potrivit datelor actualizate, timp de o săptămână, numărul cazurilor de infectare în rândul elevilor a crescut de la 89 la 102 elevi. Totodată, 1 114 elevi se află în autoizolare. Numărul copiilor care se află în carantină a crescut cu 297 de cazuri. MECC anunță că nicio instituție de învățământ general din țară nu activează la distanță din cauza carantinei, dar șapte clase se află în autoizolare. Potrivit informațiilor prezentate, 163 de cadre didactice au fost confirmate pozitiv cu noul coronavirus, iar 86 se află în izolare.
Situația este diferită în instituțiile de educație timpurie. Astfel, patru instituții și 14 grupe de copii se află în carantină. A crescut și numărul copiilor de grădiniță confirmați pozitiv la COVID-19. De la un copil săptămâna trecută, la patru copii până în prezent. Totodată, 603 de copii se află în autoizolare. Numărul cadrelor didactice testate pozitiv a scăzut până la 71 de persoane, iar în autoizolare se află 63 de cadre didactice. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării reiterează îndemnul către managerii instituțiilor de învățământ, cadrele didactice și elevi să respecte în continuare toate măsurile de protecție împotriva virusului COVID-19.
Amintim, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis interzicerea până la 15 februarie a activității cluburilor de noapte, discotecilor, ringurilor de dans și altor unități comerciale de acest tip. Totodată, se va menține regimul de activitate al restaurantelor și cafenelelor: de la ora 7:00 până la 22:00. Restricția se referă și la unitățile de alimentație publică amplasate în punctele de comercializare a produselor petroliere, centrele comerciale și aeroporturi.
În continuare va fi interzisă prezența spectatorilor în incinta cinematografelor, sălilor de concerte și caselor de cultură, cu excepția teatrelor, care vor putea să desfășoare activitățil. De asemenea, din 16 ianuarie se admite reluarea competițiilor sportive fără spectatori, desfășurate în aer liber și în spații închise de către Federațiile Sportive Naționale, acreditate de către Ministerul Educației Culturii și Cercetării.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
CHIȘINĂU, 6 mart – Sputnik. Din imaginile postate pe internet se vede că incidentul s-a produs pe strada Ion Creangă din sectorul Buiucani al Capitalei. Șoferul unui automobil Reanult a lovit o femeie, care traversa strada regulamentar.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", psihologul Zinaida Gribincea a semnalat că în această perioadă de incertitudine, în interiorul oamenilor s-a instalat frica de a se îmbolnăvi sau de a-i infecta pe cei din jur. De fapt, sentimentul de frică este unul firesc, în cazul în care aceasta poate fi gestionată.
"De multe ori fricile pe care le experimentăm sunt iraționale și nu au un suport real. Frica exagerată trece în stare de panică și anxietate profundă", a subliniat psihologul.Mai mult, Zinaida Gribincea spune că doar patru procente dintre fricile oamenilor sunt reale, restul – imaginare. Exercițiile de respirație, plimbările în aer liber, practicarea unui hobby sunt printre cele mai răspândite metode ce pot preveni și gestiona stările profunde de frică.
În cazul în care frica devine mult prea accentuată este recomandat de apelat după ajutorul unui specialist.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova